Krem sułtański: kultowy deser z epoki PRL, który wciąż zachwyca!

Krem sułtański: deser z epoki PRL
Autor: Shutterstock, Shutterstock Krem sułtański można ozdobić w dowolny sposób. 
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Na przełomie lat 60. i 70. krem sułtański był obowiązkową pozycją w każdej eleganckiej kawiarni. Popularność zawdzięcza nie tylko wyjątkowemu smakowi, ale i filmowi "Dziewczyny do wzięcia" Janusza Kondratiuka z 1972 roku. Ten kremowy deser ze śmietany, z dodatkiem kakao, rodzynek i odrobiny rumu, szybko zyskał status kawiarnianego hitu. W czasach prosperity dekady Gierka składniki jak kakao czy rodzynki były łatwo dostępne, co tylko wzmocniło jego popularność. Subtelnie alkoholowy, delikatny i niezwykle słodki – krem sułtański podbił serca Polaków.

Krem sułtański: deser, który rządził w PRL-u

Co czyni go tak wyjątkowym? Idealne proporcje składników, aksamitna konsystencja i subtelny aromat alkoholu. Oto deser, który nie tylko rozpieszcza podniebienie, ale i przywołuje wspomnienia lat 70. Chcesz poznać jego tajemnicę? Spróbuj go przygotować samodzielnie!

Jak zrobić idealny krem sułtański? Oto sprawdzone triki!

  • Śmietana to podstawa - wybierz śmietanę o wysokiej zawartości tłuszczu (36%), najlepiej schłodzoną – to klucz do uzyskania idealnie puszystej konsystencji.
  • Rodzynki z charakterem - namocz rodzynki w rumie lub herbacie z dodatkiem cytryny na co najmniej godzinę przed przygotowaniem deseru. Dzięki temu staną się miękkie i aromatyczne.
  • Kakao wysokiej jakości - postaw na naturalne, niesłodzone kakao – jego intensywny smak idealnie zbalansuje słodycz śmietany i rodzynek.
  • Rum dla dorosłych, sok dla dzieci - eśli deser ma być bezalkoholowy, zastąp rum sokiem pomarańczowym – efekt będzie równie pyszny, a krem nabierze owocowej nuty.
  • Delikatność przy miksowaniu - ubijaj śmietanę na średnich obrotach, aby jej nie "przebić". Powinna być gładka i puszysta, a nie sztywna.
  • Efektowny wygląd - podawaj krem w przezroczystych pucharkach, warstwowo układając kakao, rodzynki i śmietanę. Na wierzchu udekoruj wiórkami czekolady lub startą skórką pomarańczową.

Dzięki tym trikom twój krem sułtański będzie nie tylko smaczny, ale też zachwyci gości!

SKŁADNIKI

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g pokruszonych bezików
  • 50 g rodzynek
  • 50 ml rumu
  • 3 łyżki kakao
  • do dekoracji kilka czekoladowych patyczków, rurek waflowych albo kruchych ciasteczek; można też użyć świeżych owoców

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rodzynki namoczyć w rumie przez kilkanaście minut, a jeszcze lepiej poprzedniego wieczoru.
  • W tym czasie schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
  • Krem podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, odsączone rodzynki i dokładnie wymieszać.
  • Na dno pucharków wyłożyć ciemny krem, a następnie przy użyciu szprycy wyłożyć jasny.
  • Na koniec udekorować  pokruszonymi bezami i skropić lekko rumem, w którym moczyły się rodzynki. 
  • Z boku wbić czekoladowe patyczki, albo po dwie rurki, albo kruche ciasteczka. 
  • Podawać schłodzony.
Bita śmietana - jak zrobić idealną bitą śmietanę do ciast i deserów?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej