Pierś kurczaka w sosie śmietanowym z kurkami

Pierś kurczaka w sosie śmietanowym z kurkami
Autor: Shutterstock Soczysta pierś kurczaka i pyszny kremowy sos idealnie komponują się z ziemniakami
łatwy
30 min
4

Pierś kurczaka w sosie śmietanowym z kurkami to łatwy przepis na efektowne danie pełne smaku. Soczyste mięso piersi kurczaka w delikatnym sosie kurkowym to czysta poezja - uosobienie wczesnego lata z jego całym bogactwem. 

SKŁADNIKI

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju lub oliwy
  • 250-300 g kurek
  • 1 cebula lub pół szklanki szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany 30%
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczak oprószyć solą i pieprzem. 
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć pierś kurczaka na rumiano z każdej strony.
  • Dodać pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Smażyć do zeszklenia. 
  • Dodać przebrane, krótko umyte i odsączone z wody kurki. Smażyć na średnim ogniu 2-4 minut.
  • Wlać śmietanę i dusić jeszcze 8-10 minut. 
  • Na koniec posolić do smaku i popieprzyć, dodać posiekaną natkę pietruszki. 
  • Pierś wyjąć i pokroić w poprzek na kawałki. Polać sosem z kurkami. Podawać z młodymi ziemniakami z wody.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne