Pierś kurczaka w sosie śmietanowym z kurkami
2023-08-13
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Pierś kurczaka w sosie śmietanowym z kurkami to łatwy przepis na efektowne danie pełne smaku. Soczyste mięso piersi kurczaka w delikatnym sosie kurkowym to czysta poezja - uosobienie wczesnego lata z jego całym bogactwem.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczak oprószyć solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć pierś kurczaka na rumiano z każdej strony.
- Dodać pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Smażyć do zeszklenia.
- Dodać przebrane, krótko umyte i odsączone z wody kurki. Smażyć na średnim ogniu 2-4 minut.
- Wlać śmietanę i dusić jeszcze 8-10 minut.
- Na koniec posolić do smaku i popieprzyć, dodać posiekaną natkę pietruszki.
- Pierś wyjąć i pokroić w poprzek na kawałki. Polać sosem z kurkami. Podawać z młodymi ziemniakami z wody.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Zobacz galerię i dowiedz się jakie dania możesz przyrządzić z udek i podudzi z kurczaka