Masz ochotę poczuć smaki dzieciństwa? Te rurki z kremem zrobisz w kilka chwil

2025-02-12
Kinga Goldstein
Masz ochotę poczuć smaki dzieciństwa? Te rurki z kremem zrobisz w kilka chwil
Autor: Shutterstock.com Masz ochotę poczuć smaki dzieciństwa? Te rurki z kremem zrobisz w kilka chwil
łatwy
5 min
12

Tłusty czwartek już coraz bliżej. Na ten dzień wiele osób czeka z niecierpliwością. Niektórzy jednak nie przepadają za pączkami czy faworkami. Nic jednak dla nich straconego. Zamiast tego mogą bowiem zrobić wspaniałe rurki z kremem, które większość z nas świetnie pamięta z dzieciństwa. A co najlepsze, przygotowanie ich jest niezwykle proste.

Co zamiast pączków na tłusty czwartek? Wypróbuj rurki z kremem

Tłusty czwartek już coraz bliżej, jednak dla tych z nas, którzy nie przepadają za pączkami, zazwyczaj jest to dzień jak co dzień. Tak jednak nie musi być. Zamiast pączków czy faworków możemy bowiem cofnąć się do dzieciństwa i rozsmakować pysznymi rurkami z kremem.

Co najlepsze, przygotowanie ich wcale nie jest skomplikowane i poradzi sobie z tym niemal każdy. Wystarczy kilka składników, by móc rozkoszować się pysznymi słodkościami. 

Jak zrobić rurki z kremem? To może być bardzo proste

A wszystko dzięki możliwym do kupienia w sklepie gotowym arkuszom z ciasta francuskiego. Oczywiście, ciasto do rurek można przygotować samodzielnie, jednak użycie gotowego ciasta znacząco przyspiesza i ułatwia proces.

Co więcej, wcale nie musimy mieć w domu specjalnych foremek do pieczenia rurek, możemy zrobić je samodzielnie za pomocą folii aluminiowej i odrobiny oleju.

Wystarczy ocieplone ciasto francuskie pokroić na 2/3-centymetrowe kawałki i owinąć nimi naszą foremkę. Pieczemy przez 20 minut w 190 stopniach. Następnie przygotowujemy pyszny krem, który pamiętamy z naszego dzieciństwa.

Wystarczy ubić schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Całość przekładamy do rękawa cukierniczego i chłodzimy.

Kiedy nasze rurki się upieką, wyjmujemy je i ściągamy z foremek. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Teraz wystarczy wypełnić je kremem i gotowe. Wspaniałe rurki z bitą śmietaną są gotowe do pałaszowania.

SKŁADNIKI

  • Gotowe ciasto francuskie
  • 600 ml schłodzonej śmietanki min. 36 procent
  • cukier puder
  • ekstrakt z prawdziwej wanilii
  • jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na początek wyjmujemy wcześniej kupiony arkusz ciasta francuskiego, to by lekko się ocieplił na blacie.
  • Gdy już będzie bardziej plastyczne, przekładamy go na stolicę oprószoną mąką i rozprostowujemy.
  • Wycinamy długie paski o szerokości około 2-3 centymetrów
  • Z foli aluminiowej robimy niewielki "tuby", które smarujemy olejem i na nie nawijamy ciasto.
  • Rurki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • Pieczemy około 20 minut w 190 stopniach.
  • W tym czasie zabieramy się za krem.
  • Schłodzoną śmietankę wlewamy do miksera, dodajemy 3 łyżki cukru pudru i kilka kropel ekstraktu z prawdziwej wanilii.
  • Ubijamy, aż powstanie bita śmietana.
  • Przekładamy do rękawa cukierniczego i schładzamy w lodówce.
  • Rurki po upieczeniu zdejmujemy z foremek i zostawiamy do wystygnięcia.
  • Kiedy już są zimne, nadziewamy je kremem.
  • Jeśli chcemy, gotowe rurki można posypać cukrem pudrem.
Tutaj kupisz najlepsze pączki w Olsztynie. Blogerki przeprowadziły test!
Kinga Goldstein