Masz ochotę poczuć smaki dzieciństwa? Te rurki z kremem zrobisz w kilka chwil
![Masz ochotę poczuć smaki dzieciństwa? Te rurki z kremem zrobisz w kilka chwil](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-Hubd-nKwi-tYx7_masz-ochote-poczuc-smaki-dziecinstwa-te-rurki-z-kremem-zrobisz-w-kilka-chwil-664x442.jpg)
Tłusty czwartek już coraz bliżej. Na ten dzień wiele osób czeka z niecierpliwością. Niektórzy jednak nie przepadają za pączkami czy faworkami. Nic jednak dla nich straconego. Zamiast tego mogą bowiem zrobić wspaniałe rurki z kremem, które większość z nas świetnie pamięta z dzieciństwa. A co najlepsze, przygotowanie ich jest niezwykle proste.
Co zamiast pączków na tłusty czwartek? Wypróbuj rurki z kremem
Tłusty czwartek już coraz bliżej, jednak dla tych z nas, którzy nie przepadają za pączkami, zazwyczaj jest to dzień jak co dzień. Tak jednak nie musi być. Zamiast pączków czy faworków możemy bowiem cofnąć się do dzieciństwa i rozsmakować pysznymi rurkami z kremem.
Co najlepsze, przygotowanie ich wcale nie jest skomplikowane i poradzi sobie z tym niemal każdy. Wystarczy kilka składników, by móc rozkoszować się pysznymi słodkościami.
Jak zrobić rurki z kremem? To może być bardzo proste
A wszystko dzięki możliwym do kupienia w sklepie gotowym arkuszom z ciasta francuskiego. Oczywiście, ciasto do rurek można przygotować samodzielnie, jednak użycie gotowego ciasta znacząco przyspiesza i ułatwia proces.
Co więcej, wcale nie musimy mieć w domu specjalnych foremek do pieczenia rurek, możemy zrobić je samodzielnie za pomocą folii aluminiowej i odrobiny oleju.
Wystarczy ocieplone ciasto francuskie pokroić na 2/3-centymetrowe kawałki i owinąć nimi naszą foremkę. Pieczemy przez 20 minut w 190 stopniach. Następnie przygotowujemy pyszny krem, który pamiętamy z naszego dzieciństwa.
Wystarczy ubić schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Całość przekładamy do rękawa cukierniczego i chłodzimy.
Kiedy nasze rurki się upieką, wyjmujemy je i ściągamy z foremek. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Teraz wystarczy wypełnić je kremem i gotowe. Wspaniałe rurki z bitą śmietaną są gotowe do pałaszowania.
SKŁADNIKI
- Gotowe ciasto francuskie
- 600 ml schłodzonej śmietanki min. 36 procent
- cukier puder
- ekstrakt z prawdziwej wanilii
- jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na początek wyjmujemy wcześniej kupiony arkusz ciasta francuskiego, to by lekko się ocieplił na blacie.
- Gdy już będzie bardziej plastyczne, przekładamy go na stolicę oprószoną mąką i rozprostowujemy.
- Wycinamy długie paski o szerokości około 2-3 centymetrów
- Z foli aluminiowej robimy niewielki "tuby", które smarujemy olejem i na nie nawijamy ciasto.
- Rurki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Pieczemy około 20 minut w 190 stopniach.
- W tym czasie zabieramy się za krem.
- Schłodzoną śmietankę wlewamy do miksera, dodajemy 3 łyżki cukru pudru i kilka kropel ekstraktu z prawdziwej wanilii.
- Ubijamy, aż powstanie bita śmietana.
- Przekładamy do rękawa cukierniczego i schładzamy w lodówce.
- Rurki po upieczeniu zdejmujemy z foremek i zostawiamy do wystygnięcia.
- Kiedy już są zimne, nadziewamy je kremem.
- Jeśli chcemy, gotowe rurki można posypać cukrem pudrem.