Przepis na oszukane pączki. Pyszne i gotowe w mniej niż 30 minut

oszukane pączki
Autor: Shutterstock Oszukane pączki są puszyste, przepyszne i błyskawiczne.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Jak zrobić szybkie pączki na tłusty czwartek? Pyszne i łatwe pączki przygotujecie według tego sprawdzonego przepisu. Oszukane pączki robi się błyskawicznie z kilku niedrogich produktów. Chociaż przygotowuje się je bez drożdży, są miękkie i puszyste. Zobaczcie, jak zrobić oszukane pączki na tłusty czwartek, które zachwycają smakiem i łatwością przygotowania.

Z czego zrobić oszukane pączki?

Do przygotowania oszukanych pączków wykorzystuje się proste składniki, które można kupić nawet w małych sklepach. Są dostępne przez cały rok, a ich cena nie jest wygórowana. Na liście składników znalazły się więc takie produkty jak:

Jak zrobić oszukane pączki?

Pyszne małe pączki nie są trudne. Przepis na tę słodką przekąskę na tłusty czwartek nie jest skomplikowany. Oszukane pączki robi się bardzo szybko i bez zbędnych komplikacji. Usmażenie fury puszystszych oszukanych pączków zajmie nie więcej niż pół godziny. Wystarczy postępować według tego przepisu, a pyszne domowe pączki udadzą się już za pierwszym razem.

Jak więc przygotować oszukane pączki na tłusty czwartek? Przepis składa się z kilku bardzo łatwych kroków.

  • 1. krok – zmiksowanie twarogu z żółtkami i cukrami
  • 2. krok – dodanie pozostałych składników i wyrobienie ciasta
  • 3. krok – uformowanie pączków
  • 4. krok – usmażenie oszukanych pączków w głębokim tłuszczu

Jak podawać oszukane pączki?

Oszukane pączki to propozycja na tłusty czwartek, ale sprawdzą się też na inne okazje. Dzięki temu, że robi się je tak łatwo i szybko, można serwować je, kiedy tylko najdzie ochota na coś pysznego i słodkiego.

Gotowe i lekko ostudzone oszukane pączki warto oprószyć cukrem pudrem. Można też przygotować do ich szybki lukier i dodatkowo udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 półtłustego twarogu
  • 100 g śmietany 18%
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać żółtka i śmietanę. Wsypać cukier oraz cukier z wanilią. Dokładnie wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach.
  • Wsypać mąkę wymieszaną z sodą. Wyrobić gładkie ciasto.
  • Z ciasta formować kulki wielkości mandarynki i odkładać na deskę.
  • W dużym garnku rozgrzać olej. Pączki smażyć z obu stron na głębokim oleju, aż nabiorą złotego koloru.
  • Usmażone pączki wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Po lekkim ostygnięciu obficie oprószyć cukrem pudrem.
  • Podawać w tłusty czwartek i na inne okazje.
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl
Anna Szulc-Górska
więcej