Przepis na oszukane pączki. Pyszne i gotowe w mniej niż 30 minut
Dieta wegetariańska
Jak zrobić szybkie pączki na tłusty czwartek? Pyszne i łatwe pączki przygotujecie według tego sprawdzonego przepisu. Oszukane pączki robi się błyskawicznie z kilku niedrogich produktów. Chociaż przygotowuje się je bez drożdży, są miękkie i puszyste. Zobaczcie, jak zrobić oszukane pączki na tłusty czwartek, które zachwycają smakiem i łatwością przygotowania.
Z czego zrobić oszukane pączki?
Do przygotowania oszukanych pączków wykorzystuje się proste składniki, które można kupić nawet w małych sklepach. Są dostępne przez cały rok, a ich cena nie jest wygórowana. Na liście składników znalazły się więc takie produkty jak:
- mąka pszenna
- półtłusty ser twarogowy
- śmietana
- żółtka
- cukier
- cukier z prawdziwą wanilią
- soda oczyszczona
- olej do smażenia
Jak zrobić oszukane pączki?
Pyszne małe pączki nie są trudne. Przepis na tę słodką przekąskę na tłusty czwartek nie jest skomplikowany. Oszukane pączki robi się bardzo szybko i bez zbędnych komplikacji. Usmażenie fury puszystszych oszukanych pączków zajmie nie więcej niż pół godziny. Wystarczy postępować według tego przepisu, a pyszne domowe pączki udadzą się już za pierwszym razem.
Jak więc przygotować oszukane pączki na tłusty czwartek? Przepis składa się z kilku bardzo łatwych kroków.
- 1. krok – zmiksowanie twarogu z żółtkami i cukrami
- 2. krok – dodanie pozostałych składników i wyrobienie ciasta
- 3. krok – uformowanie pączków
- 4. krok – usmażenie oszukanych pączków w głębokim tłuszczu
Jak podawać oszukane pączki?
Oszukane pączki to propozycja na tłusty czwartek, ale sprawdzą się też na inne okazje. Dzięki temu, że robi się je tak łatwo i szybko, można serwować je, kiedy tylko najdzie ochota na coś pysznego i słodkiego.
Gotowe i lekko ostudzone oszukane pączki warto oprószyć cukrem pudrem. Można też przygotować do ich szybki lukier i dodatkowo udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.
SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej
- 250 półtłustego twarogu
- 100 g śmietany 18%
- 1/3 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać żółtka i śmietanę. Wsypać cukier oraz cukier z wanilią. Dokładnie wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach.
- Wsypać mąkę wymieszaną z sodą. Wyrobić gładkie ciasto.
- Z ciasta formować kulki wielkości mandarynki i odkładać na deskę.
- W dużym garnku rozgrzać olej. Pączki smażyć z obu stron na głębokim oleju, aż nabiorą złotego koloru.
- Usmażone pączki wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Po lekkim ostygnięciu obficie oprószyć cukrem pudrem.
- Podawać w tłusty czwartek i na inne okazje.