Grzyby duszone w śmietanie. Sprawdzony przepis, który warto zapisać

Grzyby duszone w śmietanie.  Sprawdzony przepis, który warto zapisać
Autor: Shutterstock Grzyby duszone w śmietanie to absolutna klasyka wśród dań z grzybów, ale taka, która nigdy się nie starzeje
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Przetestuj najlepszy przepis na borowiki (lub inne leśne grzyby) duszone w śmietanie. Aromatyczne grzyby i delikatny smak śmietany tworzą niesamowicie smaczną kompozycję pasującą do makaronu, a także doskonale ugotowanej kaszy. Sprawdź, jak zrobić grzyby w śmietanie!

SKŁADNIKI

  • 1 kg borowików (lub innych grzybów leśnych)
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 3 łyżki masła
  • szklanka śmietany 18 proc.
  • sól do smaku
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby oczyścić, dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Odciąć trzonki, większe kapelusze przekroić na pół. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na maśle w rondlu.
  • Dodać grzyby, podlać wodą i dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Co jakiś czas grzyby delikatnie przemieszać, aby nie uszkodzić kapeluszy.
  • Dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze 10 minut. Potrawa może być zarówno elegancką przystawką, samodzielnym daniem, jak i dodatkiem do pieczeni.
Jak mrozić grzyby?
Agnieszka Grotek
Dziennikarka "Super Biznesu"
więcej