Grzyby duszone w śmietanie. Sprawdzony przepis, który warto zapisać
      2024-10-12
      
          
      
    
    
    
    
    
   
                  
          
          łatwy
      
      
        
          40 min
      
      
        
          4
      
    Dieta bezglutenowa
Przetestuj najlepszy przepis na borowiki (lub inne leśne grzyby) duszone w śmietanie. Aromatyczne grzyby i delikatny smak śmietany tworzą niesamowicie smaczną kompozycję pasującą do makaronu, a także doskonale ugotowanej kaszy. Sprawdź, jak zrobić grzyby w śmietanie!
SKŁADNIKI
- 1 kg borowików (lub innych grzybów leśnych)
- 2 średniej wielkości cebule
- 3 łyżki masła
- szklanka śmietany 18 proc.
- sól do smaku
- pół łyżeczki mielonego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby oczyścić, dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Odciąć trzonki, większe kapelusze przekroić na pół. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na maśle w rondlu.
- Dodać grzyby, podlać wodą i dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Co jakiś czas grzyby delikatnie przemieszać, aby nie uszkodzić kapeluszy.
- Dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze 10 minut. Potrawa może być zarówno elegancką przystawką, samodzielnym daniem, jak i dodatkiem do pieczeni.
Jak mrozić grzyby?
    
    
    
    
 
           
             
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        