Śnieżny Puch: przepis na błyskawiczny sernik na zimno
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Sernik Biały Puch to idealna propozycja dla tych osób, które w kuchni za dużo czasu spędzać nie lubią, a cenią sobie pyszne desery.
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
Sprawdź też:
Pyszny sernik na na kruchym spodzie
Sernik z bezą orzechową według Ewy Wachowicz
Sprawdź, co wiesz o sernikach - zapraszamy do zabawy!
SKŁADNIKI
- Składniki na kokosowy spód i posypkę:
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1/4 kostki masła - 50 g
- 2 łyżki cukru
- Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu mielonego
- 2 galaretki cytrynowe
- 500 ml wrzątku
- 200 g śmietanki 30 %
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wiórki, cukier i masło umieść w małym rondelku lub na patelni. Podsmażaj kilka minut tylko do rozpuszczenia masła. Odstaw do wystudzenia na kilka minut.
- Galaretki cytrynowe zalej wrzątkiem (500 ml na obie torebki). Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw do wystudzenia.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Zapnij obręcz. Połowę masy wiórkowej przełóż na dno. Wyrównaj powierzchnię używając dna szklaki. Tortownicę umieść w lodówce.
- Mielony ser umieść w dużej misce i zmiksuj na małych obrotach z całkowicie przestudzoną galaretką. Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę umieść w wysokim naczyniu i miksuj na najwyższych obrotach, aż będzie całkiem sztywna. Delikatnie wmieszaj ją w ser łyżką lub szpatułką.
- Masę serową ostrożnie przelej do tortownicy, tak, by nie naruszyć spodu z wiórków. Sernik umieść w lodówce.
- Po godzinie możesz już przełożyć na jego powierzchnię resztę masy wiórkowej. Odstaw ciasto do lodówki do całkowitego stężenia masy serowej (najlepiej na całą noc).