Śnieżny Puch: przepis na błyskawiczny sernik na zimno

Sernik Biały Puch to idealna propozycja dla tych osób, które w kuchni za dużo czasu spędzać nie lubią, a cenią sobie pyszne desery.
Składniki na kokosowy spód i posypkę:
1 szklanka wiórków kokosowych
1/4 kostki masła - 50 g
2 łyżki cukru
Składniki na masę serową:
500 g twarogu mielonego
2 galaretki cytrynowe
500 ml wrzątku
200 g śmietanki 30 %
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Wiórki, cukier i masło umieść w małym rondelku lub na patelni. Podsmażaj kilka minut tylko do rozpuszczenia masła. Odstaw do wystudzenia na kilka minut.
Galaretki cytrynowe zalej wrzątkiem (500 ml na obie torebki). Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw do wystudzenia.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Zapnij obręcz. Połowę masy wiórkowej przełóż na dno. Wyrównaj powierzchnię używając dna szklaki. Tortownicę umieść w lodówce.
Mielony ser umieść w dużej misce i zmiksuj na małych obrotach z całkowicie przestudzoną galaretką. Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę umieść w wysokim naczyniu i miksuj na najwyższych obrotach, aż będzie całkiem sztywna. Delikatnie wmieszaj ją w ser łyżką lub szpatułką.
Masę serową ostrożnie przelej do tortownicy, tak, by nie naruszyć spodu z wiórków. Sernik umieść w lodówce.
Po godzinie możesz już przełożyć na jego powierzchnię resztę masy wiórkowej. Odstaw ciasto do lodówki do całkowitego stężenia masy serowej (najlepiej na całą noc).
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
Sprawdź też:
Pyszny sernik na na kruchym spodzie
Sernik z bezą orzechową według Ewy Wachowicz