Ten pyszny deser to 2 w 1. Wyśmienite sernikowe brownie piekę w słoiczkach i tak je podaję

Dieta wegetariańska
Brownie to klasyczne ciasto czekoladowe, które niezwykle popularne jest w USA. Ten amerykański smakołyk można podać w zupełnie innym wydaniu, które zauroczy smakiem. Z czym połączyć brownie? Odpowiedź znajdziecie w przepisie na znakomite sernikowe brownie pieczone w słoiczku. Ten rozkoszny deser zachwyci nawet najwybredniejsze podniebienia.
Czy można upiec ciasto w słoiku?
Połączenia sernika i brownie jest pyszne, a w sieci można znaleźć mnóstwo przepisów na ten słodki wypiek. Ten przepis wyróżnia się sposobem pieczenia i podawania. Sernikowe brownie przygotowuje się w żaroodpornych słoiczkach lub małych foremkach do zapiekania i tak się je piecze. To dobry pomysł na przygotowanie pojedynczych porcji ciasta, idealnych na prezent lub do zabrania ze sobą na wynos. Po ostygnięciu ciasta nie trzeba wyjmować ze słoiczków. Podaje się je właśnie w tych naczynkach. Dzięki temu deser ma oryginalny wygląd. Smakuje też świetnie.
Z czego zrobić sernikowe brownie w słoiku?
Pyszne połączenie sernika i brownie to zachwycający pieczony deser ze słoiczka. Do jego przygotowania potrzebne są składniki, które z łatwością można kupić w wielu sklepach spożywczych. Są dostępne przez cały rok. Zaletą tego przepisu jest to, że na liście składników nie ma białego cukru. Zamiast niego wykorzystuje się słodzik, więc deser ma nieco mniej kalorii. Sprawdzi się ksylitol lub ertrytol.
Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to składniki, z których przygotowuje się masę serową. Z kolei druga część to produkty potrzebne do zrobienia warstwy brownie.
- składniki do masy serowej – twaróg, jajko, słodzik, kakao, ekstrakt waniliowy
- składniki do masy czekoladowej – gorzka czekolada, masło, słodzik, mąka pszenna, jajka
Jak zrobić sernikowe brownie w słoiku?
Przepis na domowe brownie sernikowe pieczone w słoiku jest łatwy, ale wymaga nieco więcej czasu. To pyszne ciasto robi się w kilku etapach. Resztę pracy wykona piekarnik. Warto sprawdzić ten przepis, ponieważ ciasto ze słoika smakuje rewelacyjnie.
Jak więc zrobić oryginalne sernikowe brownie pieczone w słoiku? Z tym przepisem deser na pewno się uda i oczaruje smakiem każdego, kto go spróbuje.
- 1. etap – przygotowanie masy czekoladowej
- 2. etap – przygotowanie masy serowej
- 3. etap – przełożenie masy czekoladowej i serowej do słoiczków
- 4. etap – upieczenie sernikowego brownie w słoikach w piekarniku
SKŁADNIKI
- Masa czekoladowa:
- 80 g gorzkiej czekolady
- 60 g masła
- 50 g słodzika (ksylitol lub erytrytol)
- 30 g mąki pszennej
- 2 jajka
Masa serowa:- 160 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 2 łyżki słodzika (ksylitol lub erytrytol)
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować masę czekoladową. Do rondelka przełożyć masło i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzewać i mieszać, aż składniki się roztopią i połączą. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Jajka ubić ze słodzikiem na jasny puch.
- Miksując na niskich obrotach, stopniowo dodawać roztopioną czekoladę z masłem. Miksować do połączenia.
- Wsypać mąkę i delikatnie wymieszać.
- Przygotować masę serową. Do naczynia blendera przełożyć pokruszony twaróg. Wbić jajko i wsypać słodzik oraz kakao. Dodać ekstrakt waniliowy. Zblendować na gładką masę bez grudek.
- Do żaroodpornych słoiczków lub małych foremek włożyć porcje masy czekoladowej, a następnie masę serową.
- Słoiczki ustawić na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 25 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser. Wierzch można delikatnie oprószyć cukrem pudrem lub udekorować świeżymi sezonowymi owocami.