Karmelowy sernik z jabłkami to poezja smaku. Znika w mgnieniu oka
Ten przepis doskonale łączy kremowy sernik i szarlotkę w jedno. Jest to pyszne i dość łatwe do zrobienia ciasto, a dzięki temu przepisowi uda się już za pierwszym razem. Aksamitny sernik i słodkie prażone jabłka z cynamonową nutą tworzą obłędny deser. Karmelowy sernik z jabłkami zauroczy wyglądem i oczaruje smakiem.
Spis treści
- Jak zrobić karmelowy sernik z jabłkami?
- Przepis na karmelowy sernik z jabłkami
- Składniki do karmelowego sernika z jabłkami
- Jak urozmaicić karmelowy sernik z jabłkami?
- Przepis na karmelowy sernik z jabłkami – krok po kroku
Jak zrobić karmelowy sernik z jabłkami?
Krok 1: Tortownicę dokładnie owinąć folią aluminiową od zewnątrz.
Krok 2: Ze zmielonych herbatników i roztopionego masła przygotować spód. Wyłożyć nim dno tortownicy i wstawić do lodówki.
Krok 3: Kremowy serek ubić ze śmietaną, jajkami, cukrem, skórką z cytryny i przyprawami. Przelać na herbatnikowy spód.
Krok 4: Tortownicę wstawić do dużej brytfanny. Delikatnie wlać wrzącą wodę, tak aby sięgała miej więcej do połowy wysokości tortownicy.
Krok 5: Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 90 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i studzić sernik godzinę. Następnie wyjąć z kąpieli wodnej i odstawić do całkowitego ostygnięcia na około 2 godziny. Można też wstawić go do lodówki na całą noc.
Krok 6: Obrane i pokrojone w cienkie plasterki lub kostkę jabłka prażyć na patelni z dodatkiem masła i przypraw oraz skrobi kukurydzianej wymieszanej z sokiem z cytryny.
Krok 7: Prażone jabłka wyłożyć na wierzch sernika i udekorować polewą karmelową. Podawać od razu.
Przepis na karmelowy sernik z jabłkami
- To w miarę łatwy przepis na sernik z dodatkiem prażonych jabłek. Należy postępować według niego krok po kroku.
- Na przygotowanie ciasta trzeba mieć więcej czasu i uzbroić się w cierpliwość.
- Lista składników to produkty, które są w sklepach bez względu na porę roku.
- To sernik pieczony w kąpieli wodnej, dlatego tortownicę należy wcześniej owinąć od zewnątrz folią aluminiową. W ten sposób zostanie zabezpieczona przed dostaniem się do jej środka wody.
- Kiedy sernik się piecze, pod żadnym pozorem nie można otwierać drzwiczek piekarnika. Otwarcie spowoduje bardzo szybki spadek temperatury, a sernik opadnie i może popękać.
- Prażone jabłka najlepiej przygotować tuż przed podaniem sernika. Pysznie smakują na ciepło.
- Sam sernik zachowa świeżość przez tydzień, jeżeli będzie przechowywany w lodówce. Z prażonymi jabłkami jego termin przydatności do spożycia wynosi trzy dni. Powinien stać w lodówce w szczelnie zamykanym pojemniku lub formie, przykryty folią spożywczą.
Składniki do karmelowego sernika z jabłkami
- Wszystkie składniki do sernika jabłkowego powinny mieć temperaturę pokojową.
- Należy użyć pełnotłustego serka śmietankowego. Odtłuszczony nie da tak pysznego efektu.
- Najlepsze będą twarde jabłka. Sprawdzi się na przykład odmiana Granny Smith.
- Polewę karmelową można zrobić własnoręcznie lub kupić gotową w sklepie.
Jak urozmaicić karmelowy sernik z jabłkami?
- Do spodu można wykorzystać inne herbatniki. Mogą to być ciasteczka owsiane lub czekoladowe, wafelki, oreo. Można też użyć herbatników bezglutenowych.
- Do dekoracji można użyć ulubionych orzechów. Sprawdzą się nie tylko orzechy włoskie, ale i laskowe, pekany, nerkowce czy migdały.
- Do prażonych jabłek można dodać rodzynki, żurawinę, posiekane daktyle lub suszone morele.
- Smak polewy karmelowej podkręci szczypta soli. Sernik doskonale smakuje z polewą o smaku słonego karmelu.
- Sernik będzie pięknie prezentował się posypany startą gorzką czekoladą i udekorowany listkami świeżej mięty.
- Gotowy sernik można serwować z dodatkiem bitej śmietany lub kulki lodów w ulubionym smaku.
Przepis na karmelowy sernik z jabłkami – krok po kroku
Czas przygotowania: 4 godziny
Liczba porcji: 12
Składniki
spód:
- 250 g herbatników petit beurre
- 120 g roztopionego masła
sernik:
- 250 g kwaśniej śmietany 18%
- 200 g kremowego sera
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka + 1 żółtko
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- skórka otarta z 1 cytryny
- szczypta soli
warstwa jabłkowa:
- 3 jabłka
- 1/3 szklanki posiekanych orzechów
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka masła
- 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- szczypta imbiru
do podania:
- polewa karmelowa
Przygotowanie
1. Herbatniki zmielić. Wlać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i owiniętej od zewnątrz folią aluminiową. Wyrównać, dociskając do dna. Wstawić do lodówki.
2. Kremowy serek przełożyć do miski miksera i ubijać na średnich obrotach, aż będzie jasny i puszysty. Wsypać cukier i dodać przyprawy. Ubijać około 4 minut.
3. Dodać kwaśną śmietanę, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Ubijać do połączenia składników.
4. Kolejno dodawać jajka i żółtko, ubijając na średnich obrotach do połączenia. Masę przelać na herbatnikowy spód.
5. Formę umieścić w dużej brytfannie, a następnie wstawić ją do nagrzanego piekarnika. Ostrożnie wlać tyle wrzącej wody, aż sięgnie do połowy wysokości boku formy. Piec w temperaturze 160 stopni C około 90 minut, aż krawędzie będą zarumienione.
6. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i zostawić do ostygnięcia na 1 godzinę. Następnie wyjąć z piekarnika i odstawić na 2 godziny lub przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
7. Skrobię kukurydzianą wymieszać z sokiem z cytryny. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki lub kostkę.
8. Na patelni roztopić masło i prażyć na nim jabłka. Dodać pozostałe składniki i skrobię z sokiem z cytryny. Prażyć 5 minut, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień do małego i prażyć kolejne 5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
9. Na wierzch sernika wyłożyć ciepłe prażone jabłka i polać sosem karmelowym.