Karmelowy sernik z jabłkami to poezja smaku. Znika w mgnieniu oka

2023-01-23 10:57

Ten przepis doskonale łączy kremowy sernik i szarlotkę w jedno. Jest to pyszne i dość łatwe do zrobienia ciasto, a dzięki temu przepisowi uda się już za pierwszym razem. Aksamitny sernik i słodkie prażone jabłka z cynamonową nutą tworzą obłędny deser. Karmelowy sernik z jabłkami zauroczy wyglądem i oczaruje smakiem.

karmelowy sernik z jabłkami
Autor: Shutterstock

Spis treści

  1. Jak zrobić karmelowy sernik z jabłkami?
  2. Przepis na karmelowy sernik z jabłkami
  3. Składniki do karmelowego sernika z jabłkami
  4. Jak urozmaicić karmelowy sernik z jabłkami?
  5. Przepis na karmelowy sernik z jabłkami – krok po kroku

Jak zrobić karmelowy sernik z jabłkami?

Krok 1: Tortownicę dokładnie owinąć folią aluminiową od zewnątrz.

Krok 2: Ze zmielonych herbatników i roztopionego masła przygotować spód. Wyłożyć nim dno tortownicy i wstawić do lodówki.

Krok 3: Kremowy serek ubić ze śmietaną, jajkami, cukrem, skórką z cytryny i przyprawami. Przelać na herbatnikowy spód.

Krok 4: Tortownicę wstawić do dużej brytfanny. Delikatnie wlać wrzącą wodę, tak aby sięgała miej więcej do połowy wysokości tortownicy.

Krok 5: Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 90 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i studzić sernik godzinę. Następnie wyjąć z kąpieli wodnej i odstawić do całkowitego ostygnięcia na około 2 godziny. Można też wstawić go do lodówki na całą noc.

Krok 6: Obrane i pokrojone w cienkie plasterki lub kostkę jabłka prażyć na patelni z dodatkiem masła i przypraw oraz skrobi kukurydzianej wymieszanej z sokiem z cytryny.

Krok 7: Prażone jabłka wyłożyć na wierzch sernika i udekorować polewą karmelową. Podawać od razu.

Przepis na karmelowy sernik z jabłkami

  • To w miarę łatwy przepis na sernik z dodatkiem prażonych jabłek. Należy postępować według niego krok po kroku.
  • Na przygotowanie ciasta trzeba mieć więcej czasu i uzbroić się w cierpliwość.
  • Lista składników to produkty, które są w sklepach bez względu na porę roku.
  • To sernik pieczony w kąpieli wodnej, dlatego tortownicę należy wcześniej owinąć od zewnątrz folią aluminiową. W ten sposób zostanie zabezpieczona przed dostaniem się do jej środka wody.
  • Kiedy sernik się piecze, pod żadnym pozorem nie można otwierać drzwiczek piekarnika. Otwarcie spowoduje bardzo szybki spadek temperatury, a sernik opadnie i może popękać.
  • Prażone jabłka najlepiej przygotować tuż przed podaniem sernika. Pysznie smakują na ciepło.
  • Sam sernik zachowa świeżość przez tydzień, jeżeli będzie przechowywany w lodówce. Z prażonymi jabłkami jego termin przydatności do spożycia wynosi trzy dni. Powinien stać w lodówce w szczelnie zamykanym pojemniku lub formie, przykryty folią spożywczą.

Składniki do karmelowego sernika z jabłkami

  • Wszystkie składniki do sernika jabłkowego powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Należy użyć pełnotłustego serka śmietankowego. Odtłuszczony nie da tak pysznego efektu.
  • Najlepsze będą twarde jabłka. Sprawdzi się na przykład odmiana Granny Smith.
  • Polewę karmelową można zrobić własnoręcznie lub kupić gotową w sklepie.

Jak urozmaicić karmelowy sernik z jabłkami?

  • Do spodu można wykorzystać inne herbatniki. Mogą to być ciasteczka owsiane lub czekoladowe, wafelki, oreo. Można też użyć herbatników bezglutenowych.
  • Do dekoracji można użyć ulubionych orzechów. Sprawdzą się nie tylko orzechy włoskie, ale i laskowe, pekany, nerkowce czy migdały.
  • Do prażonych jabłek można dodać rodzynki, żurawinę, posiekane daktyle lub suszone morele.
  • Smak polewy karmelowej podkręci szczypta soli. Sernik doskonale smakuje z polewą o smaku słonego karmelu.
  • Sernik będzie pięknie prezentował się posypany startą gorzką czekoladą i udekorowany listkami świeżej mięty.
  • Gotowy sernik można serwować z dodatkiem bitej śmietany lub kulki lodów w ulubionym smaku.

Przepis na karmelowy sernik z jabłkami – krok po kroku

Czas przygotowania: 4 godziny

Liczba porcji: 12

Składniki

spód:

  • 250 g herbatników petit beurre
  • 120 g roztopionego masła

sernik:

  • 250 g kwaśniej śmietany 18%
  • 200 g kremowego sera
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka + 1 żółtko
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli

warstwa jabłkowa:

  • 3 jabłka
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta imbiru

do podania:

  • polewa karmelowa

Przygotowanie

1. Herbatniki zmielić. Wlać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i owiniętej od zewnątrz folią aluminiową. Wyrównać, dociskając do dna. Wstawić do lodówki.

2. Kremowy serek przełożyć do miski miksera i ubijać na średnich obrotach, aż będzie jasny i puszysty. Wsypać cukier i dodać przyprawy. Ubijać około 4 minut.

3. Dodać kwaśną śmietanę, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Ubijać do połączenia składników.

4. Kolejno dodawać jajka i żółtko, ubijając na średnich obrotach do połączenia. Masę przelać na herbatnikowy spód.

5. Formę umieścić w dużej brytfannie, a następnie wstawić ją do nagrzanego piekarnika. Ostrożnie wlać tyle wrzącej wody, aż sięgnie do połowy wysokości boku formy. Piec w temperaturze 160 stopni C około 90 minut, aż krawędzie będą zarumienione.

6. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i zostawić do ostygnięcia na 1 godzinę. Następnie wyjąć z piekarnika i odstawić na 2 godziny lub przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.

7. Skrobię kukurydzianą wymieszać z sokiem z cytryny. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki lub kostkę.

8. Na patelni roztopić masło i prażyć na nim jabłka. Dodać pozostałe składniki i skrobię z sokiem z cytryny. Prażyć 5 minut, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień do małego i prażyć kolejne 5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia.

9. Na wierzch sernika wyłożyć ciepłe prażone jabłka i polać sosem karmelowym.

Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe