Znakomite brownie migdałowe rozpływa się w ustach. Robię je tylko według tego prostego przepisu

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Brownie to pyszne czekoladowe ciasto, na które przepis przywędrował do nas ze Stanów Zjednoczonych. W sieci krąży mnóstwo przepisów na ten wyjątkowy słodki wypiek. Ostatnio niezwykle popularne jest brownie migdałowe bez mąki pszennej i białego cukru. Jest o wiele zdrowsze niż tradycyjne, ale tak samo pyszne. Poznajcie prosty i szybki przepis na znakomite brownie migdałowe.
Co zamiast mąki do brownie?
W tradycyjnych przepisach na brownie wykorzystuje się mąkę pszenną. Jednak bez problemu można ją zastąpić innymi zdrowszymi produktami. Najlepiej sprawdzi się mąka migdałowa. Czy wypieki z mąki migdałowej są zdrowe? Oczywiście! Mąka migdałowa zawiera mało węglowodanów i jest bogata w białko, zdrowe tłuszcze oraz błonnik, który daje uczucie sytości i wspomaga procesy trawienne. Mąka migdałowa jest źródłem witaminy E, magnezu, wapnia i potasu. To produkt w pełni roślinny i bezglutenowy o niskim indeksie glikemicznym.
Chociaż w sklepach bez problemu można kupić mąkę migdałową, łatwo i szybko można ją zrobić w domu. Najłatwiej zrobić to, mieląc migdały na proszek. Można do tego wykorzystać młynek do kawy lub mocny blender.
Jak zrobić brownie migdałowe?
Jeżeli zastanawiacie się, czy z mąki migdałowej można upiec ciasto, odpowiedź znajdziecie w tym prostym przepisie. Rozpływające się w ustach brownie migdałowe jest bardzo łatwe. Lista składników obejmuje produkty, które są w sklepach przez cały rok. Przygotowanie nie zajmuje tak dużo czasu, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności i przelać do formy, a resztę pracy wykona piekarnik.
Jak więc upiec pyszne i mega czekoladowe brownie migdałowe, które nie zawiera mąki pszennej i białego cukru? Postępując według tego sprawdzonego przepisu, słodki wypiek uda się i będzie smakował wybornie.
- 1. krok – roztopienie masła i czekolady
- 2. krok – połączenie składników suchych
- 3. krok – ubicie jajek i połączenie ich z masą czekoladową
- 4. krok – wymieszanie składników mokrych z suchymi
- 5. krok – przelanie ciasta do formy i upieczenie migdałowego brownie w piekarniku
Jak podawać brownie migdałowe?
Pełne smaku i obłędnego aromatu brownie migdałowe to świetny pomysł na zdrowy deser. Ciasto idealnie sprawdzi się po rodzinnym obiedzie. Dzięki temu, że przygotowanie jest tak łatwe i szybkie, można je upiec nawet w ciągu zwykłego tygodnia. Pokrojone na porcje brownie można zapakować i zabrać ze sobą na wynos. To dobra i zdrowa alternatywa dla gotowych czekoladowych przekąsek ze sklepu.
Porcje brownie migdałowego można udekorować polewą czekoladową lub posypać startą gorzką czekoladą. Sprawdzą się też prażone płatki migdałowe czy posiekane orzechy. Brownie migdałowe znakomicie smakuje z domowymi lodami proteinowymi. Dobrym dodatkiem są też świeże sezonowe owoce.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki zmielonych migdałów
- 200 g czekolady deserowej (2 tabliczki)
- 100 g czekolady mlecznej (1 tabliczka)
- 100 g masła
- 4 jajka
- 4 łyżki kakao
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło i obie czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia.
- Do miski przesypać zmielone migdały, kakao i szczyptę soli. Wymieszać.
- Jajka wbić do miski i ubić na puch. Dodać ekstrakt waniliowy, miód i roztopione masło z czekoladą. Zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników.
- Do mokrych składników stopniowo wsypywać suche i mieszać, aż połączą się w jednolite ciasto.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 35 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser.