Klasyczne brownie - jak zrobić pyszne ciasto czekoladowe?
Brownie to pełne czekolady ciasto, które nie może się nie udać. Robi się je wyjątkowo szybko i łatwo. Nie musimy obawiać się zakalca - w brownie jest on właściwie zaletą! Grudkowate, obłędnie czekoladowe, wilgotne - takie jest brownie. Można go podać na ciepło z gałką lodów waniliowych lub na zimno z bitą śmietaną. Doskonały deser eleganckiego obiadu. Pyszna przekąska do popołudniowej kawy. Sprawdź, jak je zrobić.
Wierzch brownie można posmarować pysznym kremem z serka mascarpone i czekolady. Wystarczy roztopić na parze tabliczkę czekolady, porządnie ją przestudzić i wymieszać z 250 g serka mascarpone i kilkoma łyżkami cukru pudru (ilość według uznania). Masę nakładamy na ciasto, które następnie wkładamy na godzinę do lodówki, by krem stężał.
SKŁADNIKI
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 250 g masła
- 4 jajka
- 250 g cukru
- 140 g mąki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czekoladę rozpuszczamy na parze – pokruszone tabliczki wsypujemy do miski umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą.
- Miękkie masło ubijamy mikserem, a następnie dodajemy po kolei rozpuszczoną, ale przestudzoną czekoladę, jajka, cukier, a na sam koniec mąkę.
- Ciasto możemy wyrabiać mikserem lub drewnianą łyżką – nie ma to żadnego wpływu na końcowy efekt. Wystarczy, że składniki będą ze sobą dobrze wymieszane.
- Gęstą masę rozsmarowujemy w formie do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku z termoobiegiem. Wierzch powinien wyglądać na upieczony, ale nie sugerujmy się absolutnie patyczkiem wbijanym w ciasto – spód jak najbardziej powinien pozostać wilgotny.
- Po wyjęciu z piekarnika ciasto trzeba porządnie ostudzić – wtedy zawarta w nim czekolada stężeje i nada ciastu specyficzną, zbitą fakturę.