Ciasto z ricotty z owocami - gładkie jak aksamit, pyszne jak marzenie

Ciasto z ricotty z owocami - gładkie jak aksamit, pyszne jak marzenie
Autor: Shutterstock Ciasto z ricotty z owocami idealnie smakuje z wczesnojesiennymi owocami
łatwy
25 min
4

Ciasto z ricotty z owocami to rodzaj łatwego do przygotowania sernika, do którego aksamitnej konsystencji i łagodnego smaku wybitnie pasują zapieczone w nim owoce. Polecamy to ciasto, bo doskonale smakuje z brzoskwiniami, nektarynkami, borówkami amerykańskimi.

SKŁADNIKI

  • 80 g miękkiego masła
  • 180 g cukru, podzielonego na dwie porcje po 90 g
  • skórka z 1 cytryny
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 500 g sera ricotta o temperaturze pokojowej
  • 85 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dużych jajek
  • 1/4 łyżeczki grubej soli
  • ok. 200 g owoców sezonowych, takich jak: wiśnie, jagody, maliny, brzoskwinie, morele

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzać piekarnik do 180 C (wentylator 160C). Dno foremki wyłożyć pergaminem, a boki posmarować masłem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać, odstawić na bok. Wymieszać 1 porcję cukru ze skórką z cytryny i kardamonem.
  • Ubijać miękkie masło przez 1 minutę, aż będzie puszyste. Do masła dodać cukier ze skórką cytrynową i kardamonem i ubić na puszystą masę – ok. 2-3 minuty.
  • Dodawać żółtka - po jednym na raz, dobrze je wmiksowując po każdym dodaniu. Do masy maślano- jajecznej dodawać ricottę - 2 łyżki stołowe na raz - po każdej porcji dobrze mieszając całość. Dodać mąkę - w 2 porcjach -  delikatnie mieszając mikserem na najniższych obrotach, tylko do wmieszania mąki. 
  • W osobnej misce ubić białka na puszystą masę (1 minuta), następnie dodać pozostałą część cukru (90 g) i ubić aż piana będzie sztywna. Na koniec dodać grubą sól i ubijać przez kilka sekund.  Dodać ubite białka do masy serowej. Wlać ciasto do foremki, delikatnie ułożyć na wierzchu owoce. Piec w 180C, przez 50 minut. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika, pozwolić ciastu ostygnąć przez 10 minut, a następnie wyjać i lekko uderzyć foremkę. Po schłodzeniu ciasto opadnie około 1-2 cm. Cienkim nożem odciąć brzegi ciasta od foremki, pozostawić do ostygnięcia przez 15-20 minut, posypać cukrem pudrem i podawać.  Świetnie smakuje nie tylko ciepłe, ale też  schłodzone w lodówce przez kilka godzin.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej