Delikatne ciasto z ricotty z owocami - deser, który smakuje jak niebo

Ciasto z ricotty z owocami - gładkie jak aksamit, pyszne jak marzenie
Autor: Shutterstock Ciasto z ricotty z owocami idealnie smakuje z wczesnojesiennymi owocami
łatwy
25 min
4

Dieta wegetariańska

To ciasto to spełnienie marzeń każdego łasucha –  wilgotne, o kremowej konsystencji, dosłownie rozpływa się w ustach. Ricotta nadaje mu lekkości i subtelnego smaku, a zapieczone owoce dodają orzeźwiającej słodyczy. Brzoskwinie, nektarynki czy borówki świetnie komponują się z tą serową bazą, tworząc deser idealny na letnie popołudnie. Prosty w przygotowaniu, efektowny na talerzu – pokochasz go od pierwszego kawałka.

Dlaczego warto sięgać po ricottę

Ricotta to włoski ser, który zasługuje na stałe miejsce nie tylko w daniach wytrawnych, ale i w deserach. Ma delikatną, kremową konsystencję i łagodny, lekko mleczny smak, dzięki czemu doskonale sprawdza się jako baza do ciast i serników. Jest lżejsza od tradycyjnego twarogu, mniej kwaśna, a wypieki z jej dodatkiem zyskują wyjątkową puszystość i subtelną słodycz bez potrzeby dodawania dużej ilości cukru.

Wypieki z ricottą są nie tylko smaczne, ale i stosunkowo lekkostrawne. Ten ser zawiera sporo białka i mniej tłuszczu niż wiele innych serów, co czyni go świetnym wyborem dla osób szukających zdrowszych alternatyw w kuchni. Dodając do niego owoce, orzechy czy odrobinę wanilii, można stworzyć desery o wyjątkowej teksturze i smaku – eleganckie, a przy tym banalnie proste do przygotowania.
 

SKŁADNIKI

  • 80 g miękkiego masła
  • 180 g cukru, podzielonego na dwie porcje po 90 g
  • skórka z 1 cytryny
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 500 g sera ricotta o temperaturze pokojowej
  • 85 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dużych jajek
  • 1/4 łyżeczki grubej soli
  • ok. 200 g owoców sezonowych, takich jak: wiśnie, jagody, maliny, brzoskwinie, morele

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzać piekarnik do 180ºC (wentylator 160ºC). Dno foremki wyłożyć pergaminem, a boki posmarować masłem.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać, odstawić na bok. Wymieszać 1 porcję cukru ze skórką z cytryny i kardamonem.
  • Ubijać miękkie masło przez 1 minutę, aż będzie puszyste. Do masła dodać cukier ze skórką cytrynową i kardamonem i ubić na puszystą masę – ok. 2-3 minuty.
  • Dodawać żółtka - po jednym na raz, dobrze je wmiksowując po każdym dodaniu. Do masy maślano-jajecznej dodawać ricottę - 2 łyżki stołowe na raz - po każdej porcji dobrze mieszając całość. Dodać mąkę - w 2 porcjach -  delikatnie mieszając mikserem na najniższych obrotach, tylko do wmieszania mąki. 
  • W osobnej misce ubić białka na puszystą pianę (1 minuta), następnie dodać pozostałą część cukru (90 g) i ubić aż piana będzie sztywna. Na koniec dodać grubą sól i ubijać przez kilka sekund.  Dodać ubite białka do masy serowej.
  • Wlać ciasto do foremki, delikatnie ułożyć na wierzchu owoce. Piec w 180ºC, przez 50 minut. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika, pozwolić ciastu ostygnąć przez 10 minut, a następnie wyjąć i lekko uderzyć foremkę. Po schłodzeniu ciasto opadnie około 1-2 cm.
  • Cienkim nożem odciąć brzegi ciasta od foremki, pozostawić do ostygnięcia przez 15-20 minut, posypać cukrem pudrem i podawać.  Świetnie smakuje nie tylko ciepłe, ale też  schłodzone w lodówce przez kilka godzin.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej