Delikatne ciasto z ricotty z owocami - deser, który smakuje jak niebo

Dieta wegetariańska
To ciasto to spełnienie marzeń każdego łasucha – wilgotne, o kremowej konsystencji, dosłownie rozpływa się w ustach. Ricotta nadaje mu lekkości i subtelnego smaku, a zapieczone owoce dodają orzeźwiającej słodyczy. Brzoskwinie, nektarynki czy borówki świetnie komponują się z tą serową bazą, tworząc deser idealny na letnie popołudnie. Prosty w przygotowaniu, efektowny na talerzu – pokochasz go od pierwszego kawałka.
Dlaczego warto sięgać po ricottę
Ricotta to włoski ser, który zasługuje na stałe miejsce nie tylko w daniach wytrawnych, ale i w deserach. Ma delikatną, kremową konsystencję i łagodny, lekko mleczny smak, dzięki czemu doskonale sprawdza się jako baza do ciast i serników. Jest lżejsza od tradycyjnego twarogu, mniej kwaśna, a wypieki z jej dodatkiem zyskują wyjątkową puszystość i subtelną słodycz bez potrzeby dodawania dużej ilości cukru.
Wypieki z ricottą są nie tylko smaczne, ale i stosunkowo lekkostrawne. Ten ser zawiera sporo białka i mniej tłuszczu niż wiele innych serów, co czyni go świetnym wyborem dla osób szukających zdrowszych alternatyw w kuchni. Dodając do niego owoce, orzechy czy odrobinę wanilii, można stworzyć desery o wyjątkowej teksturze i smaku – eleganckie, a przy tym banalnie proste do przygotowania.
SKŁADNIKI
- 80 g miękkiego masła
- 180 g cukru, podzielonego na dwie porcje po 90 g
- skórka z 1 cytryny
- 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
- 500 g sera ricotta o temperaturze pokojowej
- 85 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 dużych jajek
- 1/4 łyżeczki grubej soli
- ok. 200 g owoców sezonowych, takich jak: wiśnie, jagody, maliny, brzoskwinie, morele
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzać piekarnik do 180ºC (wentylator 160ºC). Dno foremki wyłożyć pergaminem, a boki posmarować masłem.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać, odstawić na bok. Wymieszać 1 porcję cukru ze skórką z cytryny i kardamonem.
- Ubijać miękkie masło przez 1 minutę, aż będzie puszyste. Do masła dodać cukier ze skórką cytrynową i kardamonem i ubić na puszystą masę – ok. 2-3 minuty.
- Dodawać żółtka - po jednym na raz, dobrze je wmiksowując po każdym dodaniu. Do masy maślano-jajecznej dodawać ricottę - 2 łyżki stołowe na raz - po każdej porcji dobrze mieszając całość. Dodać mąkę - w 2 porcjach - delikatnie mieszając mikserem na najniższych obrotach, tylko do wmieszania mąki.
- W osobnej misce ubić białka na puszystą pianę (1 minuta), następnie dodać pozostałą część cukru (90 g) i ubić aż piana będzie sztywna. Na koniec dodać grubą sól i ubijać przez kilka sekund. Dodać ubite białka do masy serowej.
- Wlać ciasto do foremki, delikatnie ułożyć na wierzchu owoce. Piec w 180ºC, przez 50 minut. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika, pozwolić ciastu ostygnąć przez 10 minut, a następnie wyjąć i lekko uderzyć foremkę. Po schłodzeniu ciasto opadnie około 1-2 cm.
- Cienkim nożem odciąć brzegi ciasta od foremki, pozostawić do ostygnięcia przez 15-20 minut, posypać cukrem pudrem i podawać. Świetnie smakuje nie tylko ciepłe, ale też schłodzone w lodówce przez kilka godzin.