Ciasto z ricotty z owocami - gładkie jak aksamit, pyszne jak marzenie
2022-09-14
łatwy
25 min
4
Ciasto z ricotty z owocami to rodzaj łatwego do przygotowania sernika, do którego aksamitnej konsystencji i łagodnego smaku wybitnie pasują zapieczone w nim owoce. Polecamy to ciasto, bo doskonale smakuje z brzoskwiniami, nektarynkami, borówkami amerykańskimi.
SKŁADNIKI
- 80 g miękkiego masła
- 180 g cukru, podzielonego na dwie porcje po 90 g
- skórka z 1 cytryny
- 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
- 500 g sera ricotta o temperaturze pokojowej
- 85 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 dużych jajek
- 1/4 łyżeczki grubej soli
- ok. 200 g owoców sezonowych, takich jak: wiśnie, jagody, maliny, brzoskwinie, morele
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzać piekarnik do 180 C (wentylator 160C). Dno foremki wyłożyć pergaminem, a boki posmarować masłem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać, odstawić na bok. Wymieszać 1 porcję cukru ze skórką z cytryny i kardamonem.
- Ubijać miękkie masło przez 1 minutę, aż będzie puszyste. Do masła dodać cukier ze skórką cytrynową i kardamonem i ubić na puszystą masę – ok. 2-3 minuty.
- Dodawać żółtka - po jednym na raz, dobrze je wmiksowując po każdym dodaniu. Do masy maślano- jajecznej dodawać ricottę - 2 łyżki stołowe na raz - po każdej porcji dobrze mieszając całość. Dodać mąkę - w 2 porcjach - delikatnie mieszając mikserem na najniższych obrotach, tylko do wmieszania mąki.
- W osobnej misce ubić białka na puszystą masę (1 minuta), następnie dodać pozostałą część cukru (90 g) i ubić aż piana będzie sztywna. Na koniec dodać grubą sól i ubijać przez kilka sekund. Dodać ubite białka do masy serowej. Wlać ciasto do foremki, delikatnie ułożyć na wierzchu owoce. Piec w 180C, przez 50 minut. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika, pozwolić ciastu ostygnąć przez 10 minut, a następnie wyjać i lekko uderzyć foremkę. Po schłodzeniu ciasto opadnie około 1-2 cm. Cienkim nożem odciąć brzegi ciasta od foremki, pozostawić do ostygnięcia przez 15-20 minut, posypać cukrem pudrem i podawać. Świetnie smakuje nie tylko ciepłe, ale też schłodzone w lodówce przez kilka godzin.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe