Masło

Choć zawartość tłuszczu w maśle może przerażać, wspaniały smak wynagradza wszelkie lęki i obawy. Masło lubi gościć na kanapkach. Świeży chleb z masłem właściwie nie potrzebuje dodatków! Ponadto odgrywa ważną rolę w ciastach kruchych, półkruchych i francuskich. Wzbogaca też sosy i służy do smażenia - najlepiej wersja klarowana.

Masło

Tureckie ciasteczka czekoladowe: obłędnie kruche i rozpływające się w ustach

Tureckie ciasteczka czekoladowe słyną w świecie ze swojej delikatności i kruchości. Podaje się je do zielonej herbaty z miętą. Są obłędnie kruche i rozpływające się w ustach.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Soczysty i aromatyczny kurczak smażony na płasko: przepis na kurczę TABAKA

Soczysty i aromatyczny kurczak smażony na płasko to słynne gruzińskie kurczę tabaka. Potrawę przyrządza się smażąc rozpłaszczoną i obciążoną tuszkę kurczaka na maśle na patelni, aż do uzyskania chrupiącej, przyrumienionej skórka oraz delikatnego i soczystego mięsa.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Niskowęglowodanowe puree z kalafiora lepsze niż ziemniaczane: gęste, kremowe, pyszne

Puree z ziemniaków wydaje się nudne w porównaniu z puree kalafiorowym. Smak tej potrawie nadaje oczywiście wyrazisty w smaku, ostry ser oraz śmietanka i masło. Wszystkie to dodatki odwdzięczą się obłędnym smakiem puree lepszego niż z ziemniaków. Przed Wami gęste, kremowe, pyszne puree z kalafiora!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Piernikowe ciasto do góry nogami z gruszkami: obłędnie pyszne, genialnie proste

Piernikowe ciasto  z gruszkami to idealne połączenie smaku pikantnych i cierpkich przypraw korzennych ze słodyczą owocu. Jestem wielką miłośniczką gruszek i uwielbiam to łatwe ciasto do góry nogami z gruszkami. Taki piernik z gruszkami jest obłędnie pyszny i genialnie prosty! Choć wciąż pracuję nad ułatwieniami! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Kruche ciasto twarogowe z 3 składników: idealny przepis na spód do tarty z owocami

Kruche ciasto twarogowe doskonale sprawdza się jako spód do tarty z owocami. Nie trzeba go wcześniej podpiekać. Do przygotowania kruchego ciasta potrzeba tylko 3 składników: mąki, masła i twarogu. Można go przygotować w malakserze lub ręcznie. Po prostu genialny przepis!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ziołowy filet z indyka: najlepsza pierś indycza pieczona w maśle ziołowym

Ziołowy filet z indyka to pyszna pieczeń. Tajemnica delikatnego smaku mięsa tkwi w maśle ziołowym, którym należy pieczołowicie natrzeć chude mięso z indyczej piersi. Oto przepis na najlepszą pieczoną pierś z indyka. Polecam!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Niemiecki jabłecznik pychota: przepis na idealne ciasto z jabłkami

Niemiecki jabłecznik to jedno z najłatwiejszych i najpyszniejszych ciast z jabłkami. Z przygotowaniem tej pysznej szarlotki poradzą sobie nawet początkujący. Najlepiej smakuje podane z bitą śmietaną lub lodami śmietankowymi. Próbujcie, smakujcie, polecam!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Biszkopt mleczny: najlepszy przepis na ciasto puszyste i rozpływające się w ustach

Biszkopt mleczny to rodzaj biszkoptu tłuszczowego. Cudowne połączenie masła i mleka zamienia biszkopt w anielskie ciasto jednocześnie puszyste i wilgotne. Mleczny biszkopt idealnie smakuje z konfiturami i kwaśną śmietaną. Można go zapakować dziecku do szkoły lub zabrać do pracy (przyda się przy spadku cukru w organizmie). Dzielę się najlepszym przepisem na obłędnie puszysty biszkopt mleczny! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Zupa z opieniek: pyszna grzybowa z opieńki miodowej

Zupa ze świeżych opieniek to niezwykle smaczna i sycąca grzybowa.  Opieńka miodowa, groźny szkodnik drzew, rośnie nie tylko na powalonych kłodach, ale również na żywych drzewach. Jednocześnie to jeden z najwyżej cenionych gatunków grzybów leśnych. Najczęściej owocniki opieńki są marynowane lub solone. Zupa z nich w pełni ujawnia doskonały smak. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Migdałowe ciasto z gruszkami: pyszny i soczysty placek z jesiennymi owocami

Migdałowe ciasto z gruszkami to rozkosz dla podniebienia. Rozpływający się w ustach placek oraz soczyste owoce o nie zrównanym smaku wprawią Was w doskonały nastrój. Idealne ciasto na rodzinne spotkanie. Najlepiej smakuje z czarną herbatą aromatyzowaną bergamotką. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 30