Masło

Choć zawartość tłuszczu w maśle może przerażać, wspaniały smak wynagradza wszelkie lęki i obawy. Masło lubi gościć na kanapkach. Świeży chleb z masłem właściwie nie potrzebuje dodatków! Ponadto odgrywa ważną rolę w ciastach kruchych, półkruchych i francuskich. Wzbogaca też sosy i służy do smażenia - najlepiej wersja klarowana.

Masło

Lukrowane ciastka owsiane: odrobina słodyczy na pocieszenie

Lukrowane ciasteczka owsiane idealnie pasują do ciepłego mleka lub bawarki (mleka z esencją herbacianą).  Te staromodne ciastka będą wam smakowały. Wydzielajcie po jednym ciastku, bo znikną w oka mgnieniu. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Efektowny tort MROWISKO: przepis krok po kroku. Gościom opadną szczęki!

Tort MROWISKO to niezwykle łatwy w przygotowaniu, a jakże efektowny deser. Kruche ciasteczka spojone pysznym kremem kajmakowym i uformowane w kopczyk, przypominający mrowisko - oto cały sekret. Zobacz, jak łatwo go przygotować i skorzystaj z naszych podpowiedzi poniżej przepisu. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Idealny makaron z twarogiem i cynamonem: przepis na kluski z serem na słodko

Makaron z twarogiem i cynamonem - sentymentalny przepis z czasów naszego dzieciństwa. Idealny podwieczorek lub kolacja. I to bez względu na wiek smakosza. Ważne by masło było świeże, a twaróg co najmniej półtłusty, aby rozpuszczał się na gorących kluskach. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Smażone ciastka indyjskie: JALEBI - chrupiące i słodziutkie

Smażone ciastka indyjskie zwane jalebi to słodkie i chrupiące pyszności w sam raz na karnawałowy stół. Ich przygotowanie nie jest trudne. W Indiach takie spiralne ciastka smażą na ulicach, gdzie można zjeść jeszcze gorące, kapiące od syropu. Ten rodzaj smażonego ciasta naleśnikowego będzie pyszną odmianą. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Maślany krem do tortów w 5 minut: tylko 3 składniki!

Maślany krem do tortów można łatwo przygotować w zaledwie 5 minut. Wystarczą tylko 3 składniki i gotowe! Takim kremem śmiało można przekładać biszkoptowe placki, tynkować wysokie torty, czy tworzyć niesamowite dekoracje ze szprycy. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 5 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pani Walewska - najlepsze ciasto z kremem i bezą: wszyscy je uwielbiają!

Niebywale smaczne ciasto z kremem swoją nazwę zawdzięcza bohaterce seks skandalu sprzed 200 lat, polskiej arystokratce i kochance Napoleona Bonaparte - „Pani Walewska”. Kruche ciasto rozpływa się w ustach, beza jest słodka i chrupiąca dzięki siekanym migdałom, a czarna porzeczka dodaje nieco kwaskowej nuty. To elegancki deser na każdą okazję. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Rozkosznie kruche ciasteczka z twarożku sernikowego

Kruche ciasteczka z twarożku przeznaczonego na sernik są niezwykle delikatne. Wprost rozpływają się na języku. Ich przygotowanie nie jest trudne. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Śledź po kijowsku: oszczędna przystawka z solonego śledzia dla zaradnych

Śledź po kijowsku to oszczędny sposób na pysznego śledzia. Tak przygotowaną pastę śledziową można podać z grzankami z żytniego chleba, posmarować nią kanapeczki lub podać na biurowej imprezie. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 12 OSÓB

Fenomenalny keks z rodzynkami i żurawiną

Keks z rodzynkami i świeżą żurawiną to pyszne ciasto na zimowe podwieczorki. W krajach anglosaskich takie ciasto tradycyjnie podaje się w okresie świąt Bożego Narodzenia. To wyjątkowo lekka wersja keksu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zdradzamy przepis na idealny obiad: kurczak pieczony z dwoma rodzajami ziemniaków

Kurczak pieczony ze słodkimi i zwykłymi ziemniakami to pyszne danie dla całej rodziny. Za jednym zamachem mamy pieczyste i doskonałe ziemniaki o interesującym smaku. Kurczak jest soczysty, skórka na piersiach chrupiąca, a rodzina? Oczywiście zadowolona!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 22