Przepisy na grilla: grapefruit z rusztu [jak grillować owoce]

Przepisy na grilla: grapefruit z rusztu [jak grillować owoce]
Autor: Shutterstock Przepisy na grilla: grapefruit z rusztu [jak grillować owoce]
łatwy
15 min
4

Nieco gorzki smak grapefruita łagodzimy cukrem i masłem. Taki grillowany deser owocowy będzie doskonałym urozmaiceniem mięsnych i rybnych potraw.

SKŁADNIKI

  • duży, czerwony grejpfrut
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 czubate łyżeczki cukru (najlepiej brązowego)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyj grejpfruta i przekrój w poprzek na pół. Oddziel odpowiednim nożem miąższ od skórki a do utworzonej wnęki wsyp cukier. Na wierzchu każdej z połówek połóż łyżeczkę masła. Następnie uformuj odpowiednio folię aluminiową, włóż owoce i postaw na grillu.
  • Zapiekaj około 15 minut, pamiętając że czas pieczenia jest zależny od wielkości owocu i temperatury grilla. Danie jest gotowe w momencie, kiedy masło będzie rozpuszczone, a cukier lekko skarmelizowany.
  • Grejpfruta należy jeść deserową łyżeczką. Wielbiciele kalorycznych słodkości mogą dodać lody waniliowe lub śmietankowe, albo dużą łyżkę bitej śmietany.
Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?
Michał Włoch
więcej