Przepisy na grilla: grapefruit z rusztu [jak grillować owoce]
2024-05-16
łatwy
15 min
4
Nieco gorzki smak grapefruita łagodzimy cukrem i masłem. Taki grillowany deser owocowy będzie doskonałym urozmaiceniem mięsnych i rybnych potraw.
SKŁADNIKI
- duży, czerwony grejpfrut
- 2 łyżeczki masła
- 2 czubate łyżeczki cukru (najlepiej brązowego)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj grejpfruta i przekrój w poprzek na pół. Oddziel odpowiednim nożem miąższ od skórki a do utworzonej wnęki wsyp cukier. Na wierzchu każdej z połówek połóż łyżeczkę masła. Następnie uformuj odpowiednio folię aluminiową, włóż owoce i postaw na grillu.
- Zapiekaj około 15 minut, pamiętając że czas pieczenia jest zależny od wielkości owocu i temperatury grilla. Danie jest gotowe w momencie, kiedy masło będzie rozpuszczone, a cukier lekko skarmelizowany.
- Grejpfruta należy jeść deserową łyżeczką. Wielbiciele kalorycznych słodkości mogą dodać lody waniliowe lub śmietankowe, albo dużą łyżkę bitej śmietany.
Grill – rodzaje, jaki powinien być dobry grill?