Pączki wiedeńskie: przepis na gniazdka z ciasta parzonego
Pączki wiedeńskie, robi się z ciasta parzonego, inaczej ptysiowego. Okrągłe gniazda szybko rosną we wrzącym oleju, pozostając w środku delikatne i puszyste. Pączki wiedeńskie, popularne w całej Europie pod różnymi nazwami, swą słodycz zawdzięczają obfitemu lukrowaniu. To świetny dodatek do kawy lub herbaty.
Pączek wiedeński powstaje z parzonego ciasta ptysiowego, które w smaku jest neutralne. Ciasto to rośnie zarówno podczas pieczenia, jak i smażenia, tworząc miękkie wypieki o zwartej skórce i prawie pustym, miękkim środku. Dzięki temu upieczone z ciasta parzonego ptysie można wypełnić słodkim lub słonym nadzieniem. Pączki wiedeńskie zaś obficie się lukruje, by nadać im słodki smak. Z takiego samego ciasta powstają hiszpańskie churros, także smażone w głębokim tłuszczu, które posypuje się cukrem i podaje z gorącą czekoladą do moczenia.
Przeczytaj także:
Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?
Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek
Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego
Polecamy:
Pączki luksusowe: przepis pradziadka
Pączki z lukrem i skórką pomarańczową
Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą
Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis
Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe
Zobacz wideo: jak smażyć pączki?
SKŁADNIKI
- Na pączki wiedeńskie:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 4 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia
- Na lukier:
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2-3 łyżki gorącej wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić.
- Ciasto przełożyć do miski i zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówka w kształcie gwiazdki. Na papier do pieczenia posmarowany olejem wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6-7 cm.
- Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Pączki wkładać partiami przy pomocy łopatki. Smażyć po 4-5 minut z każdej strony, olej powinien mieć temperaturę około 180ºC. Wyjąć, odsączyć na bibule.
- Cukier puder utrzeć z 2-3 łyżkami wrzątku i sokiem z cytryny. Udekorować lukrem pączki.