Pączki wiedeńskie: przepis na gniazdka z ciasta parzonego

Pączki wiedeńskie
Autor: Shutterstock Pączki wiedeńskie, czyli ptysiowe, mają kształt słodkich zakręconych gniazdek. 
łatwy
45 min
4

Pączki wiedeńskie, robi się z ciasta parzonego, inaczej ptysiowego. Okrągłe gniazda szybko rosną we wrzącym oleju, pozostając w środku delikatne i puszyste. Pączki wiedeńskie, popularne w całej Europie pod różnymi nazwami, swą słodycz zawdzięczają obfitemu lukrowaniu. To świetny dodatek do kawy lub herbaty.

Pączek wiedeński powstaje  z parzonego ciasta ptysiowego, które w smaku jest neutralne. Ciasto to rośnie zarówno podczas pieczenia, jak i smażenia, tworząc miękkie wypieki o zwartej skórce i prawie pustym, miękkim środku. Dzięki temu upieczone z ciasta parzonego ptysie można wypełnić słodkim lub słonym nadzieniem. Pączki wiedeńskie zaś obficie się lukruje, by nadać im słodki smak. Z takiego samego ciasta powstają hiszpańskie churros, także smażone w głębokim tłuszczu, które posypuje się cukrem i podaje z gorącą czekoladą do moczenia.

Przeczytaj także:

Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?

Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?

Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek

Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego

Polecamy:

Pączki luksusowe: przepis pradziadka

Pączki z lukrem i skórką pomarańczową

Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą

Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis

Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe

Zobacz wideo: jak smażyć pączki?

SKŁADNIKI

  • Na pączki wiedeńskie:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  •  
  • Na lukier:
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki gorącej wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić.
  • Ciasto przełożyć do miski i zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówka w kształcie gwiazdki. Na papier do pieczenia posmarowany olejem wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6-7 cm. 
  • Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Pączki wkładać partiami przy pomocy łopatki. Smażyć po 4-5 minut z każdej strony, olej powinien mieć temperaturę około 180ºC. Wyjąć, odsączyć na bibule.
  • Cukier puder utrzeć z 2-3 łyżkami wrzątku i sokiem z cytryny. Udekorować lukrem pączki.
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej