Jaja

Wiele osób rozpoczyna od nich śniadania, jedząc jajecznicę, omlet, frittatę czy jajka na miękko. To obowiązkowych składnik w wielu ciastach, bułeczkach i innych wypiekach. Żółtko jaja kurzego jest bogate w białko, a także bardzo sycące. Jednak oprócz jajek kurzych można jeść kacze, gęsie, a nawet strusie.

Jaja

Kapitalne roladki z cukinii nadziewane 3 rodzajami sera w sosie pomidorowym

Cukinia to niezwykle wdzięczne warzywo. Można ją połączyć z nieomal wszystkim. Świetnie smakuje z mięsem. Jeszcze lepiej z serami. Zapraszam do wypróbowania przepisu na kapitalne roladki z cukinii nadziewane trzema rodzajami sera, pieczonymi w sosie pomidorowym.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Czy warto jeść jajka? Z czym łączyć jajka?

Jajka są częstym składnikiem naszej codziennej diety. Nawet jeżeli nie jemy ich bezpośrednio na kanapkach, to są częścią wielu dań. Czy jednak jedzenie ich w dużych ilościach jest bezpieczne dla zdrowia. Jakie wartości odżywcze mają jajka i czy w ogóle warto je jeść?

Niebywale soczyste kotlety mielone: sprytny przepis ze stołówki szkolnej

Soczysty kotlet mielony, makaron i pyszny sos to idealny obiad. Pamiętacie swoje posiłki w stołówce szkolnej? My pamiętamy, a szczególnie przemiłe panie kucharki, które szczodrą ręką polewały kotlet pysznym sosem. Oto sprytny przepis na soczyste i smakowite kotlety ze stołówki szkolnej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczone placki z cukinii: chrupiący i pyszny pomysł na obiad lub przekąskę

Pieczone placki z cukinii mogą być chrupiące. Jak to zrobić? Piszemy o tym szczegółowo poniżej przepisu. Placki z cukinii to idealny pomysł na obiad lub pyszną przekąskę. Zapraszamy do wypróbowania przepisu na chrupiące placki z cukinii! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Omlet z pomidorami i mozzarellą [GALERIA ZDJĘĆ]

Przepis na sycący omlet z pomidorami i mozzarellą! Pożywne danie na początek to gwarancja tego, że do końca dnia, nie zabraknie ci energii. Nie bój się, że się spóźnisz. Przygotowanie omleta z pomidorami zajmie ci nie więcej niż 8 minut! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Piwna polewka z twarogiem

Piwna polewka to rodzaj staropolskiej zupy na bazie jasnego piwa i żółtek. W naszej wersji podaje się ją z pokrojonym w kosteczkę twarogiem, który nadaje jej teksturę i lekko kwaskowy posmak.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Nocne ciasto drożdżowe bez zagniatania z owocami: przepis Moniki Goździalskiej

Nocne ciasto drożdżowe bez zagniatania z owocami to łatwy przepis Moniki Goździalskiej. To ciasto jest zgodne z filozofią influencerki. Puszyste, pyszne ciasto drożdżowe, które zrobisz bez wysiłku. A rodzina będzie Cię nosić na rękach! O książce Moniki Goździalskiej przeczytasz pod przepisem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kartacze podlaskie: przepis Małgorzaty Raduchy [LATO Z RADIEM]

Kultowa audycja „Lato z radiem” rusza w środę 24 czerwca, godz. 9.00-12.00. Zapraszają: Agnieszka Kunikowska i Małgorzata Raducha. – Suwalszczyzna to jeden z najpiękniejszych regionów Polski. Już same nazwy brzmią, jak zaklęcie: Gulbieniszki, Szypliszki, Żytkiejmy, Prudziszki… Pagórki , jeziora i lasy, tradycja jaćwieska, litewska, a przede wszystkim pogodni wspaniali ludzie i znakomita kuchnia: kołduny, kartacze, czebureki, listniki, stulistniki, stynka i zupa z pokrzyw. Dużo ziemniaków, mięsa, omasty, ale najwięcej serca i doświadczenia, bo to kuchnia praktykowana od pokoleń. Odwiedzimy Aleksandra Popławskiego, polskiego Tatara i jego kuchnię, podpatrzymy, jak zagniata kartacze Leokadia Chmielewska z Raczków, z których pochodzi Tomasz Organek oraz wejdziemy do rodzinnej serowarni PP Falęckich w Wiżajnach, aby skosztować serów dojrzewających i wędzonych z kozieradką, czosnkiem niedźwiedzim lub czarnuszką. Będzie pysznie! – zapewnia Małgorzata Raducha.  

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Warzywny kugel: niesamowicie pyszny i prosty przepis ze starej książki kucharskiej

Warzywny kugel to niesamowicie pyszny i prosty przepis ze starej książki kucharskiej. Zdrowa porcja warzyw, które długo sycą. Kugel to tradycyjna zapiekanka kuchni aszkenazyjskiej. Wszystkie składniki można przygotować wcześniej, a dopiero przed pieczeniem zalać mieszaniną jajek i zapiec. Oszczędność czasu i pracy. Zazwyczaj przygotowuje się jedną dużą formę, ale można również rozłożyć do mniejszych naczyń żaroodpornych i przygotować indywidualne porcje. Polecamy pyszną i prostą zapiekankę warzywną - kugel!  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Odżywcza zapiekanka z kabaczka i twarogu: dla tych, co chcą schudnąć

Pożywna zapiekanka z kabaczka lub cukinii to danie idealne dla tych, co chcą schudnąć.  Prostą zapiekankę z kabaczka przygotowuje się szybko, ale znika jeszcze szybciej. Potrzebujemy tylko trzech produktów, najbardziej przystępnych cenowo: kabaczka, chudego twarogu i jajek. Zapiekanka nie zawiera węglowodanów. Kabaczkowa zapiekanka jest nie tylko dla tych, którzy chcą schudnąć, ale także dla wszystkich, którzy lubią smaczny posiłek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 87