Jaja

Wiele osób rozpoczyna od nich śniadania, jedząc jajecznicę, omlet, frittatę czy jajka na miękko. To obowiązkowych składnik w wielu ciastach, bułeczkach i innych wypiekach. Żółtko jaja kurzego jest bogate w białko, a także bardzo sycące. Jednak oprócz jajek kurzych można jeść kacze, gęsie, a nawet strusie.

Jaja

Naleśniki z grzybami leśnymi z jajkiem

Subtelne w smaku ciasto naleśnikowe stworzone jest do duetu z grzybami leśnymi duszonymi z jajkiem. Wilgotne grzybowo-jajeczne nadzienie otulone doskonałym plackiem pszennym lub gryczanym można podać na południowy posiłek lub na wykwintną kolację.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Nowoorleańskie pączki: puszyste i pyszne

Nowoorleańskie pączki wywodzą się z kuchni francuskich emigrantów - dawnych kolonizatorów południowych Stanów Zjednoczonych. Puszyste i pyszne pączki są kwadratowe i zazwyczaj podawane bez nadzienia. Są śniadaniowym dodatkiem do mocnej kawy w stylu kreolskim. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pomarańczowa babka proszkowa na oleju z rodzynkami

Gdy zbiera się rodzina to czas na coś dobrego do herbaty. Przepyszna babka z rodzynkami, aromatyzowana skórką pomarańczowa, to najlepszy wybór. Jej przygotowanie jest bajecznie łatwe. Proszkowe ciasto na oleju nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Wystarczy zamieszać i wstawić do piekarnika, by po 3 kwadransach cieszyć smakiem wybornej babki z rodzynkami. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Fantastyczne naleśniki makowe z twarożkiem waniliowym

Pyszna wariacja na temat makowych naleśników. Najlepiej smakują z waniliowym twarożkiem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Fantastyczne placki z topinamburu: warzywne kotleciki dla każdego

Topinambur jest warzywem południowoamerykańskim, które zadomowiło się w Polsce wcześniej, niż ziemniaki. Jego przyjemny oleisty smak przypominający pestki dobrze znanego nam słonecznika ma licznych wielbicieli. Placki z bulw topinamburu są pyszne i sycące. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Korzenne ciasto z dynią i żurawiną: pyszna babka na rodzinne spotkanie

Korzenne ciasto z dynią i żurawiną zazwyczaj piecze się jesienią. Ale dynie są dostępne nieomal do wiosny, więc można pokusić się przygotowanie tej pysznej babki w chłodniejsze dni.  Dyniowa babka to pyszne ciasto na rodzinne spotkanie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Lukrowane ciastka owsiane: odrobina słodyczy na pocieszenie

Lukrowane ciasteczka owsiane idealnie pasują do ciepłego mleka lub bawarki (mleka z esencją herbacianą).  Te staromodne ciastka będą wam smakowały. Wydzielajcie po jednym ciastku, bo znikną w oka mgnieniu. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chrust z płynnego ciasta: norweskie rozetki na deser

Chrust z płynnego ciasta przygotowuje się w Norwegii z wykorzystaniem specjalnych foremek. Rozgrzaną foremkę w kształcie rozetki (lub gwiazdki śniegu) zanurza się w cieście, a następnie zanurza we wrzącym oleju. Norweskie rozetki oprósza się cukrem pudrem i podaje do kawy lub herbaty. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sycące i puszyste naleśniki twarogowe z ziołami

Sycące i puszyste naleśniki twarogowe z ziołami to świetna propozycja obiadowa. Można je podać również na kolację. Są doskonałym daniem samodzielnym, ale nic nie stoi na przeszkodzie by podać je z surówką, czy mięsem w sosie. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Włoskie pączki cytrynowe: mięciutkie i puszyste

Włoskie pączki cytrynowe to malutkie pączusie proszkowe. Mięciutkie i puszyste pączki pałaszują wszyscy duzi i mali. Ich orzeźwiający, cytrynowy smak idealnie pasuje do popołudniowej herbaty. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 75