Barwniki spożywcze - jak malować nimi jajka?
W prosty i tani sposób można wykonać przepiękną pisankę. Tradycyjna kraszanka z jajka to małe dzieło sztuki do wielkanocnego koszyczka. Sprawdź, jak ozdobić wielkanocne jajko przy użyciu barwników spożywczych!
Spis treści
- Malowanie jajek - bezpieczne sposoby
- Malowanie jajek - barwniki spożywcze
- Malowanie jajek - domowe metody
Malowanie jajek - bezpieczne sposoby
Zamiast sięgać po chemiczne plakatówki i malować nimi skorupki jajek, warto jest skorzystać z dostępnych w sklepach bezpiecznych barwników spożywczych lub spróbować przygotować je własnoręcznie, za pomocą babcinych metod.
Gotowe barwniki spożywcze można kupić w sklepach z żywnością lub w internecie. Dostępne są barwniki w płynie, w żelu i w proszku. Te ostatnie są najbardziej trwałe. Należy kupować tylko te produkty, które sprzedawane są w opakowaniu z atestem bezpieczeństwa.
Malowanie jajek - barwniki spożywcze
Wystarczy, że kupisz kolor żółty, czerwony i niebieski, ponieważ z ich połączenia możesz uzyskać wszystkie inne niezbędne barwy. Bardziej intensywny kolor pisanek uzyskasz, wkładając jajka do gorącej wody z zawartością barwnika. Zimna też zadziała, ale mniej intensywnie.
Niekiedy, by uzyskać oczekiwany efekt, trzeba trzymać w niej jajka nawet przez kilkanaście godzin. Dodana do roztworu barwiącego łyżka octu sprawi, że kolor utrzyma się dłużej i będzie bardziej wyrazisty. Po zabarwieniu jajek i osuszeniu ich, można za pomocą igły lub skalpela wydrapać na nich preferowane wzorki. W sklepach dostępne są również specjalne naklejki, którymi oblepiamy jeszcze nie zabarwione jajka na twardo. Po wyjęciu jajek z kąpieli w barwniku spożywczym odlepiamy naklejki i otrzymujemy ciekawy wzorek. Nalepki można wyciąć również samemu z papieru samoprzylepnego. Na koniec jajko natłuszczamy. Cienka warstwa gęsiego lub wieprzowego smalcu nada im pięknym połysk.
Malowanie jajek - domowe metody
Można też zastosować całkowicie naturalne, babcine sposoby na robienie pisanek przy pomocy barwników, które powstają z produktów, znajdujących się w naszej kuchni. Oto kilka sposobów, aby uzyskać preferowane kolory:
Czerwony/różowy - Należy gotować jajka z burakami, malinami lub żurawiną.
Brązowy/ złocisty/ pomarańczowy - Należy gotować jajka z łupinami cebuli.
Żółty - Należy gotować jajka z dodatkiem skórki z cytrusów lub przypraw takich jak curry, szafran czy kurkuma.
Niebieski - Należy gotować jajka z dodatkiem liści z czerwonej kapusty, aronii lub soku z jagód.
Zielony - Należy gotować jajka z dodatkiem trawy lub kory brzozowej.
Beżowy - Należy gotować jajka w bardzo mocnej kawie lub kakao.