To najlepsze śniadanie na ciepło. Słodki omlet robię z kilku składników w 15 minut

Dieta wegetariańska
Kto lubi słodkie i ciepłe śniadania, koniecznie powinien sprawdzić ten prosty przepis. Omlet na słodko jest nie tylko pyszny i puszysty. Przygotowanie takiego śniadania jest bardzo łatwe i nie wymaga długiego czasu. Poznajcie najłatwiejszy na świecie przepis na rozpływający się w ustach omlet na słodko.
Z czego zrobić omlet na słodko?
Do przygotowania pysznego, idealnie słodkiego i ciepłego śniadania w postaci omletu potrzebnych jest tylko kilka składników. Są łatwo dostępne w wielu sklepach spożywczych przez cały rok. Dodatkową zaletą przepisu na omlet na słodko jest to, że ceny składników nie są wygórowane. To podstawowe produkty, które większość z nas zawsze ma w domu.
Co jest więc potrzebne, aby zrobić na śniadanie puszysty omlet na słodko? Lista niezbędnych składników nie jest długa. Znalazło się na niej sześć produktów, takich jak:
- mąka pszenna
- jajka
- mleko
- cukier
- cynamon
- masło do smażenia
Jak zrobić omlet na słodko?
Przepis na pyszny i sycący omlet na słodko nie jest trudny. Przyrządzenie takiego śniadania na ciepło jest też szybkie. W góra 15 minut można wyczarować wyborny pierwszy posiłek. To doskonały pomysł na pyszne śniadanie nie tylko w weekend, ale i podczas zwykłego tygodnia.
Jak więc usmażyć omlet na słodko, który zachwyci smakiem każdego domownika? Z tym przepisem jest to łatwe, szybkie i przyjemne.
- 1. krok – ubicie jajek z mlekiem
- 2. krok – wymieszanie masy jajecznej z pozostałymi składnikami
- 3. krok – usmażenie omletu na słodko na patelni
Jak podawać omlet na słodko?
Pełen smaku omlet na słodko to świetny pomysł na śniadanie na ciepło. Aby smakowało jeszcze lepiej, warto podać je z różnymi dodatkami. Najlepsze są świeże sezonowe owoce. Słodki omlet dobrze komponuje się z domowymi dżemami i powidłami. Dobrze łączy się też z masłem orzechowym i słodkim twarożkiem. Przed podaniem można skropić go polewą czekoladową lub karmelową. Pysznie smakuje z sokiem malinowym i naturalnym jogurtem.
SKŁADNIKI
- 40 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka wbić do miski i wlać mleko. Ubić.
- Stopniowo wsypywać mąkę pszenną, cukier i cynamon. Mieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Na patelni roztopić masło. Wylać na nią ciasto i smażyć na małym ogniu, aż brzegi zaczną się rumienić. Następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć, aż omlet się zetnie i stanie się złoty.
- Podawać na śniadanie z owocami, dżemem lub słodkim twarożkiem.