To najlepsze śniadanie na ciepło. Słodki omlet robię z kilku składników w 15 minut

omlet na słodko
Autor: Shutterstock Na śniadanie podaj ten pyszny omlet. Jest idealnie słodki i puszysty jak chmurka.
łatwy
15 min
1

Dieta wegetariańska

Kto lubi słodkie i ciepłe śniadania, koniecznie powinien sprawdzić ten prosty przepis. Omlet na słodko jest nie tylko pyszny i puszysty. Przygotowanie takiego śniadania jest bardzo łatwe i nie wymaga długiego czasu. Poznajcie najłatwiejszy na świecie przepis na rozpływający się w ustach omlet na słodko.

Z czego zrobić omlet na słodko?

Do przygotowania pysznego, idealnie słodkiego i ciepłego śniadania w postaci omletu potrzebnych jest tylko kilka składników. Są łatwo dostępne w wielu sklepach spożywczych przez cały rok. Dodatkową zaletą przepisu na omlet na słodko jest to, że ceny składników nie są wygórowane. To podstawowe produkty, które większość z nas zawsze ma w domu.

Co jest więc potrzebne, aby zrobić na śniadanie puszysty omlet na słodko? Lista niezbędnych składników nie jest długa. Znalazło się na niej sześć produktów, takich jak:

  • mąka pszenna
  • jajka
  • mleko
  • cukier
  • cynamon
  • masło do smażenia

Jak zrobić omlet na słodko?

Przepis na pyszny i sycący omlet na słodko nie jest trudny. Przyrządzenie takiego śniadania na ciepło jest też szybkie. W góra 15 minut można wyczarować wyborny pierwszy posiłek. To doskonały pomysł na pyszne śniadanie nie tylko w weekend, ale i podczas zwykłego tygodnia.

Jak więc usmażyć omlet na słodko, który zachwyci smakiem każdego domownika? Z tym przepisem jest to łatwe, szybkie i przyjemne.

  • 1. krok – ubicie jajek z mlekiem
  • 2. krok – wymieszanie masy jajecznej z pozostałymi składnikami
  • 3. krok – usmażenie omletu na słodko na patelni

Jak podawać omlet na słodko?

Pełen smaku omlet na słodko to świetny pomysł na śniadanie na ciepło. Aby smakowało jeszcze lepiej, warto podać je z różnymi dodatkami. Najlepsze są świeże sezonowe owoce. Słodki omlet dobrze komponuje się z domowymi dżemami i powidłami. Dobrze łączy się też z masłem orzechowym i słodkim twarożkiem. Przed podaniem można skropić go polewą czekoladową lub karmelową. Pysznie smakuje z sokiem malinowym i naturalnym jogurtem.

SKŁADNIKI

  • 40 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka wbić do miski i wlać mleko. Ubić.
  • Stopniowo wsypywać mąkę pszenną, cukier i cynamon. Mieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Na patelni roztopić masło. Wylać na nią ciasto i smażyć na małym ogniu, aż brzegi zaczną się rumienić. Następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć, aż omlet się zetnie i stanie się złoty.
  • Podawać na śniadanie z owocami, dżemem lub słodkim twarożkiem.
Omlet – danie nie tylko na śniadanie!
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej