Kurki

Kurki to zawsze uczta zarówno dla żołądka, jak i oka. Nie trzeba się zbytnio nagimnastykować przy ich przyrządzaniu - nadają się do zup, zapiekanek, przekąsek, dań głównych, a także np. jajecznicy. Przez wiele miesięcy żółcą się czule na półkach sklepowych i straganach, warto więc z tego korzystać! Mrożone wymagają bowiem odpowiedniego traktowania.

Kurki

Grzybowe risotto z piekarnika bez wysiłku: pyszne i łatwe

Tak, risotto można zrobić ciągłego mieszania - po prostu włóż je do piekarnika. A gdy piekarnik jest włączony, upiecz w nim grzyby na chrupko. Grzybowe risotto z piekarnika to fenomenalny sposób na pyszny obiad, czy kolację. Polecam!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pizza z grzybami leśnymi: przepis na pizza bianca z borowikami i kurkami

Grzybowa pizza bianca to pyszna wersja klasycznego przepisu na pizzę. W sezonie na grzyby leśne takie jak borowiki, czy kurki, warto pokusić się o przygotowanie tej wyjątkowo smacznej pizzy z grzybami leśnymi. Tajemnica idealnego smaku tkwi w salsa bianca, czyli białym sosie beszamelowym z tartym serem i przyprawami. Polecam gorąco!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Omlet biszkoptowy z grzybami leśnymi: pyszny obiad na szybko

Omlet biszkoptowy z grzybami leśnymi to prawdziwy rarytas jesiennej pory. Pożywne danie ze świeżymi borowikami, koźlarzami lub kurkami nasyci największy głód. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Duszona pierś kurczaka z kurkami i szpinakiem w białym sosie: tak pyszna, że buty spadają

Duszona pierś kurczaka nie jest niczym zaskakującym. Jednak w połączeniu z aromatycznymi kurkami i dodatkiem zielonych liści szpinaku w białym sosie na bazie kremowego twarożku zamienia się w potrawę zniewalająco pyszną. Idealną w połączeniu z makaronem, gnocchi lub swojskimi kopytkami. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Knedle nadziewane kurkami: rewelacyjny przepis na kluski z grzybami leśnymi

Knedle nadziewane kurkami to eleganckie danie obiadowe. Delikatne kluski ziemniaczane faszerowane przesmażonymi kurkami zachwyci każdego smakosza. Smaku dopełnią zrumieniona szynka wędzona, tarty parmezan oraz świeże liście rukoli o przyjemnie pikantnym smaku. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Skrzydełka kurczaka pieczone z kurkami w popiele

Skrzydełka kurczaka pieczone z kurkami w popiele wychodzą miękkie i soczyste. Jeśli planujecie weekendowego grilla z rodziną lub przyjaciółmi, koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gołąbki z kurkami - oryginalna wersja tradycyjnej potrawy

W lasach pojawiły się kurki, czas więc korzystać z tych pysznych darów natury. Dziś proponujemy oryginalny przepis na obłędne gołąbki - z kapusty włoskiej wypełnionej przepysznym farszem kurkowym. Nie można im się oprzeć, więc warto przygotować od razu podwójną porcję.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kurki z patelni po podlasku: świetny przepis na smażone grzyby

Kurki z patelni po podlasku to przebojowy przepis na smażone grzyby. Prosto i smacznie dzięki dodatkowi czosnku i koperku. Pokochacie tak przyrządzone kurki od pierwszego kęsa!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki? Czy kurki są zdrowe? [WIDEO]

Pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius), znany przede wszystkim pod nazwami: kurka, kurka żółta, kurek, stroczek lisica, lisiec, lisica, lisiczka, łasiczka, lepicha, lepieszka, pieprzyk jadalny, pieprznik pospolity, pieprznik gąska, stągiewka jadalna, kurza stopka, to wdzięczny grzyb leśny o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Kurki można gotować, smażyć, dusić, marynować, a nawet mrozić (po uprzednim obgotowaniu).

Schab faszerowany kurkami - pyszne danie obiadowe nie tylko na sezon grzybowy

Schab z kurkami można przygotować o każdej porze roku. W sezonie koniecznie wykorzystajmy do jego przygotowania świeżych kurek. Poza sezonem można spokojnie użyć mrożonych, danie będzie równie smaczne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Strona 1 z 7