Klasyczny przepis na kurki w śmietanie
2023-09-07
łatwy
20 min
4
Dieta wegetariańska
Podajemy klasyczny przepis na kurki w śmietanie. Śmietanowy sos z kurkami można podać z ryżem, makaronem, młodymi ziemniakami czy chlebem. Nadaje się też na dodatek do pieczonego mięsa. Wypróbuj ten przepis. Więcej o wartości odżywczej i przydatności kulinarnej kurek piszemy tutaj.
SKŁADNIKI
- 1 kg kurek
- 1 duża cebula
- 1/4 kostki masła
- 1 opakowanie (200 ml) gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 łyżki drobno posiekanego koperku (albo natki)
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurki dokładnie otrzepać z piasku, opłukać na sicie, a potem osuszyć ręcznikiem papierowym. Mniejsze zostawić w całości, duże pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i drobno posiekać.
- Na głębokiej patelni rozgrzać masło, a następnie je zeszklić.
- Dołożyć kurki i smażyć, mieszając, do wyparowania z nich wody. Najczęściej zajmuje to około 15 minut.
- Dodać koperek, sól, pieprz, śmietanę i dusić pod nakryciem jeszcze przez parę minut. Aż do momentu, gdy powstanie gęsty sos.
- Smacznego!!!
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?
Polecamy również inne przepisy z kurkami:
Kurki duszone w śmietanie według Magdy Gessler
Zobacz też nasze zestawienie grzybów jadalnych i trujących, które może ci pomóc w grzybobraniu