KURKI W ŚMIETANIE klasyczny przepis

2017-08-29
Beata Lekszycka
Kurki w śmietanie - klasyczny przepis
Autor: thinkstockphotos.com Kurki w śmietanie - do makaronów, klusek, ziemniaków, chleba lub ryżu
łatwy
20 min
4

Klasyczny przepis śmietanowy sos z kurkami, który można podać z ryżem, makaronem, młodymi ziemniakami czy chlebem. Wypróbuj ten przepis. Więcej o wartości odżywczej i przydatności kulinarnej kurek piszemy tutaj

Polecamy również inne przepisy z kurkami:

Kurki duszone w śmietanie według Magdy Gessler

Omlet z kurkami dla dwojga 

 

Składniki

1 kg kurek

1 duża cebula

1/4 kostki masła

1 opakowanie (200 ml) gęstej, kwaśnej śmietany

2 łyżki drobno posiekanego koperku (albo natki)

świeżo zmielony czarny pieprz

sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Kurki dokładnie otrzepać z piasku, opłukać na sicie, a potem osuszyć ręcznikiem papierowym. Mniejsze zostawić w całości, duże pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i drobno posiekać.

Na głębokiej patelni rozgrzać masło, a następnie je zeszklić.

Dołożyć kurki i smażyć, mieszając, do wyparowania z nich wody. Najczęściej zajmuje to około 15 minut.

Dodać koperek, sól, pieprz, śmietanę i dusić pod nakryciem jeszcze przez parę minut. Aż do momentu, gdy powstanie gęsty sos.

Smacznego!!!