Klasyczny przepis na kurki w śmietanie

Beata Lekszycka
Kurki w śmietanie - klasyczny przepis
Autor: thinkstockphotos.com Kurki w śmietanie - do makaronów, klusek, ziemniaków, chleba lub ryżu
łatwy
20 min
4

Klasyczny przepis śmietanowy sos z kurkami, który można podać z ryżem, makaronem, młodymi ziemniakami czy chlebem. Wypróbuj ten przepis. Więcej o wartości odżywczej i przydatności kulinarnej kurek piszemy tutaj

SKŁADNIKI

  • 1 kg kurek
  • 1 duża cebula
  • 1/4 kostki masła
  • 1 opakowanie (200 ml) gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku (albo natki)
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurki dokładnie otrzepać z piasku, opłukać na sicie, a potem osuszyć ręcznikiem papierowym. Mniejsze zostawić w całości, duże pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i drobno posiekać.
  • Na głębokiej patelni rozgrzać masło, a następnie je zeszklić.
  • Dołożyć kurki i smażyć, mieszając, do wyparowania z nich wody. Najczęściej zajmuje to około 15 minut.
  • Dodać koperek, sól, pieprz, śmietanę i dusić pod nakryciem jeszcze przez parę minut. Aż do momentu, gdy powstanie gęsty sos.
  • Smacznego!!!
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?

Polecamy również inne przepisy z kurkami:

Kurki duszone w śmietanie według Magdy Gessler

Omlet z kurkami dla dwojga 

 

Beata Lekszycka