Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym według Magdy Gessler
2023-09-08
łatwy
45 min
4
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym według Magdy Gessler to danie kuchni staropolskiej. W sezonie można polędwiczki przygotować ze świeżych grzybów. Poza sezonem grzybowym można wykorzystać blanszowane i mrożone kurki. Eleganckie danie z wieprzowiny w sosie śmietanowym z kurkami uświetni każdą rodzinną uroczystość.
SKŁADNIKI
- 4 polędwiczki wieprzowe
- sól i pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 ząbek czosnku
- 300 g kurek, grzybów leśnych
- 150 ml śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Polędwiczki oprószyć solą i pieprzem.
- Masło rozgrzać na patelni, dodać polędwiczki i obsmażyć na rumiano. Polędwiczki zdjąć z patelni, przełożyć na blachę, okryć zmoczonym pergaminem lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C na 20 minut.
- Na patelnię dodać posiekany ząbek czosnku i kurki, smażyć aż grzyby nieco się skurczą, a woda odparuje.
- Dodać śmietanę, dusić 4-6 minut, posolić i popieprzyć do smaku.
- Polędwiczki wyjąć z pieca, pokroić w poprzek włókien po skosie. Dodać do sosu i podgrzewać 2-4 minuty.
- Podawać z ziemniakami puree lub kluskami śląskimi.
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?