Polędwiczki wieprzowe Magdy Gessler. Obłędnie grają z kurkowym sosem

polędwiczki wieprzowe Magdy Gessler
Autor: Shutterstock Polędwiczki wieprzowe Magdy Gessler wybitnie smakują z sosem kurkowym.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Przepyszne, miękkie i soczyste polędwiczki wieprzowe przyrządzone według przepisu Magdy Gessler to pomysł na rodzinny obiad. Danie jest wyjątkowo smaczne, a jego cudowny aromat rozchodzi się po całym domu, nęcąc kubki smakowe. Idealnym uzupełnieniem jest sos grzybowy ze świeżych kurek. Zobaczcie, jak zrobić polędwiczki wieprzowe Magdy Gessler.

Przepis na polędwiczki wieprzowe Magdy Gessler

  • Przepis na miękkie i soczyste polędwiczki, który opracowała Magda Gessler, jest prosty. Należy jednak postępować według niego krok po kroku, aby danie się udało.
  • Przygotowanie polędwiczek według Magdy Gessler z „Kuchennych Rewolucji” nie zajmuje wiele czasu. W sumie czas przyrządzenia dania to niewiele ponad pół godziny.
  • Na liście składników znajduje się kilka produktów, które łatwo kupić w wielu sklepach.
  • Polędwiczki podaje się z sosem ze świeżych kurek. Poza sezonem na te grzyby można wykorzystać mrożone kurki.

SKŁADNIKI

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 300 g kurek
  • 150 ml śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i osuszone polędwiczki wieprzowe doprawić solą i pieprzem.
  • Na dużej i głębokiej patelni roztopić masło klarowane. Smażyć na nim polędwiczki z każdej strony, aż staną się złote.
  • Mięso przełożyć do formy do zapiekania i przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C i piec 20 minut.
  • Na tej samej patelni smażyć kurki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć, aż woda odparuje. Często mieszać.
  • Wlać śmietanę i dusić około 6 minut. Doprawić solą i pieprzem.
  • Polędwiczki przełożyć do sosu kurkowego i dusić kilka minut.
  • Podawać na gorąco z ziemniakami lub kluskami śląskimi.
Kurki - dlaczego warto je jeść? Czy kurki są zdrowe?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej