Pyszny obiad w 15 minut? Obłędne gnocchi z kurkami smakują zawsze i każdemu
Dieta wegetariańska
Kurki to jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych grzybów, które rosną w naszych lasach. Są pysznym składnikiem wielu różnych potraw. Świetnie sprawdzą się w tym daniu w stylu kuchni włoskiej. Ziemniaczane kluseczki znakomicie komponują się z kurkami i śmietanowym sosem. Poznajcie prosty i błyskawiczny przepis na obiad, czyli gnocchi z kurkami.
Gnocchi z kurkami – mnóstwo smaku i aromatu
Wyśmienite włoskie kluski z dodatkiem grzybów robi się z kilku łatwo dostępnych składników. Zaletą tego przepisu jest to, że danie można zrobić ze świeżych lub mrożonych kurek. Pozostałe składniki są niedrogie i można je kupić w wielu sklepach. Być może macie je wszystkie w domu i nawet wycieczka na zakupy nie będzie konieczna.
Co więc jest niezbędne, aby zrobić w domu włoskie gnocchi z kurkami? Lista składników jest krótka i obejmuje kilka produktów.
- kurki
- gotowe kluseczki gnocchi
- śmietanka
- woda
- cebula
- czosnek
- masło
- oliwa z oliwek
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić gnocchi z kurkami?
Kluseczki ziemniaczane, które są jednym z najbardziej znanych potraw kuchni słonecznej Italii, podane z kurkami i delikatnym sosem to pyszne danie w sam raz na obiad. Przygotowanie jest tak szybkie, że gnocchi i z kurkami można zrobić nawet w ciągu zabieganego tygodnia. Wykorzystuje się gotowe kluseczki gnocchi, które można kupić w większych sklepach. Dzięki temu znacznie skraca się czas przygotowania obiadu.
Jak więc zrobić w domu pyszne i aromatyczne gnocchi z dodatkiem kurek? To łatwy przepis, z którego mogą skorzystać nawet początkujący kucharze. Danie udaje się zawsze i każdemu.
- 1. krok – przygotowanie kurek
- 2. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem
- 3. krok – dodanie kurek i gnocchi
- 4. krok – wlanie wody i śmietanki, doprawienie dania
- 5. krok – gotowanie przez kilka minut
Jak podawać gnocchi z kurkami?
Obłędne włoskie kluseczki ziemniaczane z dodatkiem kurek w śmietanowym sosie to propozycja na szybki obiad bez mięsa. Danie jest też efektowne, więc idealnie sprawdzi się na rodzinnym spotkaniu. Można podać je także podczas kolacji z przyjaciółmi.
Porcje gnocchi z kurkami można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki, udekorować listkami bazylii lub oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smak gnocchi z dodatkiem kurek podkręci też starty parmezan.
SKŁADNIKI
- 400 g gnocchi
- 250 g kurek świeżych lub mrożonych
- 50 ml wody
- 50 ml śmietanki 30%
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Świeże kurki oczyścić, opłukać i osuszyć. Mrożone grzyby przełożyć na sitko i odstawić do rozmrożenia, a następnie osuszyć.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek z masłem. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
- Dodać kurki i gnocchi. Wlać wodę i śmietankę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Gotować około 4 minut, aż gnocchi staną się miękkie.
- Podawać na obiad.