Pyszny obiad w 15 minut? Obłędne gnocchi z kurkami smakują zawsze i każdemu

gnocchi z kurkami
Autor: Shutterstock Usmaż te grzyby i dodaj włoskie kluseczki. To świetny patent na pyszny i szybki obiad.
łatwy
15 min
2

Dieta wegetariańska

Kurki to jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych grzybów, które rosną w naszych lasach. Są pysznym składnikiem wielu różnych potraw. Świetnie sprawdzą się w tym daniu w stylu kuchni włoskiej. Ziemniaczane kluseczki znakomicie komponują się z kurkami i śmietanowym sosem. Poznajcie prosty i błyskawiczny przepis na obiad, czyli gnocchi z kurkami.

Gnocchi z kurkami – mnóstwo smaku i aromatu

Wyśmienite włoskie kluski z dodatkiem grzybów robi się z kilku łatwo dostępnych składników. Zaletą tego przepisu jest to, że danie można zrobić ze świeżych lub mrożonych kurek. Pozostałe składniki są niedrogie i można je kupić w wielu sklepach. Być może macie je wszystkie w domu i nawet wycieczka na zakupy nie będzie konieczna.

Co więc jest niezbędne, aby zrobić w domu włoskie gnocchi z kurkami? Lista składników jest krótka i obejmuje kilka produktów.

  • kurki
  • gotowe kluseczki gnocchi
  • śmietanka
  • woda
  • cebula
  • czosnek
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić gnocchi z kurkami?

Kluseczki ziemniaczane, które są jednym z najbardziej znanych potraw kuchni słonecznej Italii, podane z kurkami i delikatnym sosem to pyszne danie w sam raz na obiad. Przygotowanie jest tak szybkie, że gnocchi i z kurkami można zrobić nawet w ciągu zabieganego tygodnia. Wykorzystuje się gotowe kluseczki gnocchi, które można kupić w większych sklepach. Dzięki temu znacznie skraca się czas przygotowania obiadu.

Jak więc zrobić w domu pyszne i aromatyczne gnocchi z dodatkiem kurek? To łatwy przepis, z którego mogą skorzystać nawet początkujący kucharze. Danie udaje się zawsze i każdemu.

  • 1. krok – przygotowanie kurek
  • 2. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem
  • 3. krok – dodanie kurek i gnocchi
  • 4. krok – wlanie wody i śmietanki, doprawienie dania
  • 5. krok – gotowanie przez kilka minut

Jak podawać gnocchi z kurkami?

Obłędne włoskie kluseczki ziemniaczane z dodatkiem kurek w śmietanowym sosie to propozycja na szybki obiad bez mięsa. Danie jest też efektowne, więc idealnie sprawdzi się na rodzinnym spotkaniu. Można podać je także podczas kolacji z przyjaciółmi.

Porcje gnocchi z kurkami można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki, udekorować listkami bazylii lub oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smak gnocchi z dodatkiem kurek podkręci też starty parmezan.

SKŁADNIKI

  • 400 g gnocchi
  • 250 g kurek świeżych lub mrożonych
  • 50 ml wody
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Świeże kurki oczyścić, opłukać i osuszyć. Mrożone grzyby przełożyć na sitko i odstawić do rozmrożenia, a następnie osuszyć.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek z masłem. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
  • Dodać kurki i gnocchi. Wlać wodę i śmietankę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Gotować około 4 minut, aż gnocchi staną się miękkie.
  • Podawać na obiad.
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej