Pyszna tarta z grzybami na cieście kruchym

2024-07-30
Pyszna tarta z grzybami na cieście kruchym
Autor: Shutterstock Tarta ze świeżymi (lub mrożonymi) grzybami - palce lizać!
średni
60 min
4

Dieta wegetariańska

Świeże i mrożone grzyby można przygotować na wiele sposobów. W maślanym cieście kruchym wspaniale rozwijają swój aromat. Jak więc zrobić tartę z grzybami na kruchym cieście? Oto sprawdzony przepis.

Tartę z grzybami można przygotować z mrożonych grzybów - nie tracą one aromatu i smaku. Tarta grzybowa nadaje się także  jako dodatek do czystego, również wigilijnego barszczu - jest zdecydowanie mniej pracochłonna niż pierogi czy krokiety!

Taka tarta to doskonałe danie, które sprawdzi się na lunch, obiad lub ciepłą kolację. Można nią także podjąć gości. Jeśli coś zostanie na kolejny dzień, można to zjeść na zimno, ale tarta z grzybami dobrze znosi także odgrzewanie.

Pod materiałem wideo znajdziesz też przepisy na inne wytrawne tarty - z warzywnym wypełnieniem

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
  • sól
  • farsz:
  • 40 dag świeżych lub mrożonych grzybów (20 dag prawdziwków lub podgrzybków + 20 dag kurek)
  • 7 dag masła
  • 2 cebule
  • 2 żółtka
  • 100 ml śmietany (najlepiej kwaśnej i gęstej)
  • zielenina (po jednej łyżce posiekanego szczypiorku i natki pietruszki)
  • sól, pieprz według uznania
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z mąki, soli, masła i jajka roztrzepanego z wodą zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 30 min.
  • Oczyszczone i umyte grzyby pokroić i poddusić na maśle (5-7 min), dodać pokrojoną cebulę i poddusić. Kiedy odparują, odstawić do wystygnięcia.
  • Schłodzonym ciastem wyłożyć wysmarowaną formę. Na cieście ułożyć pergamin i wysypać na to suchą fasolę lub groch (dzięki temu spód nie wyrośnie podczas pieczenia). Piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni) około 20 min.
  • Usunąć fasolę i pergamin. Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem (pozostałą część dodać do farszu) i piec ponownie ok. 5 min. Resztę jajka wymieszać z żółtkami, śmietaną, pietruszką i szczypiorkiem. Doprawić.
  • Wystudzone grzyby wyłożyć na cieście, zalać masą jajeczną. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez 20-25 min, aż masa się zetnie.
Jak mrozić grzyby?