Co zrobić z kurek? Risotto z kurkami i suszonymi borowikami

2023-09-07
Aleksandra Kuźniar
Co zrobić z kurek? Risotto z kurkami i suszonymi borowikami
Autor: Shutterstock Risotto z kurkami i borowikami oszałamia smakiem
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Risotto to danie kuchni włoskiej, szczególnie popularne na północy Italii. Tam też często przygotowuje się je z grzybami. Sprawdź, jak zrobić risotto z kurkami i suszonymi borowikami. Podajemy dokładny przepis!

SKŁADNIKI

  • ryż paraboiled
  • bulion grzybowy
  • kurki (co najmniej pół kilograma)
  • opakowanie suszonych borowików
  • oliwa
  • czosnek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na ok. 20 minut przed przygotowaniem potrawy moczymy suszone borowiki.
  • Wrzucamy do półlitrowego garnka dwie kostki bulionu grzybowego i zalewamy wodą. Gotujemy, dopóki się nie rozpuści. W tym czasie dokładnie oczyszczamy kurki.
  • W dużym garnku chwilę podsmażamy czosnek na oliwie, wrzucamy trzy torebki ryżu. Podsmażamy ryż, aż nabierze przezroczystego koloru (musimy go mieszać, żeby się nie przypalił i uwolnił aromaty).
  • Do ryżu dolewamy bulion i mieszamy. Ważne: risotto trzeba często mieszać, wtedy jest najlepsze i nie przywiera do garnka.
  • Wlewamy kolejną chochlę bulionu i mieszamy. Dodajemy też suszone borowiki do smaku. Bulion dolewamy za każdym razem, kiedy ryż go wypije.
  • Z koleją porcją bulionu wrzucamy kurki. Znów dolewamy bulionu i gotujemy. Risotto jest gotowe, gdy ryż jest miękki i spada z łyżki (nie może być jednak sypki). Na koniec możemy posypać z pietruszką. Smacznego!
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?

Jeśli lubisz dania z ryżu, sprawdź nasze przepisy na zapiekanki ryżowe

Aleksandra Kuźniar