Co zrobić z kurek? Risotto z kurkami i suszonymi borowikami
2023-09-07

łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Risotto to danie kuchni włoskiej, szczególnie popularne na północy Italii. Tam też często przygotowuje się je z grzybami. Sprawdź, jak zrobić risotto z kurkami i suszonymi borowikami. Podajemy dokładny przepis!
SKŁADNIKI
- ryż paraboiled
- bulion grzybowy
- kurki (co najmniej pół kilograma)
- opakowanie suszonych borowików
- oliwa
- czosnek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na ok. 20 minut przed przygotowaniem potrawy moczymy suszone borowiki.
- Wrzucamy do półlitrowego garnka dwie kostki bulionu grzybowego i zalewamy wodą. Gotujemy, dopóki się nie rozpuści. W tym czasie dokładnie oczyszczamy kurki.
- W dużym garnku chwilę podsmażamy czosnek na oliwie, wrzucamy trzy torebki ryżu. Podsmażamy ryż, aż nabierze przezroczystego koloru (musimy go mieszać, żeby się nie przypalił i uwolnił aromaty).
- Do ryżu dolewamy bulion i mieszamy. Ważne: risotto trzeba często mieszać, wtedy jest najlepsze i nie przywiera do garnka.
- Wlewamy kolejną chochlę bulionu i mieszamy. Dodajemy też suszone borowiki do smaku. Bulion dolewamy za każdym razem, kiedy ryż go wypije.
- Z koleją porcją bulionu wrzucamy kurki. Znów dolewamy bulionu i gotujemy. Risotto jest gotowe, gdy ryż jest miękki i spada z łyżki (nie może być jednak sypki). Na koniec możemy posypać z pietruszką. Smacznego!
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?
Jeśli lubisz dania z ryżu, sprawdź nasze przepisy na zapiekanki ryżowe