Sos kurkowy - przepis idealny do makaronów, kaszy, naleśników

Sos kurkowy - przepis idealny do makaronów, kaszy, naleśników
Autor: Shutterstock.com Śmietanowy sos kurkowy do wszystkiego
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Najlepszy przepis na kremowy sos kurkowy, po prostu muszę się podzielić. Sos kurkowy, zrobiony z leśnych grzybów - kurek, gęstej śmietany, czosnku i pietruszki to prawdziwa poezja. Koniecznie trzeba go spróbować w krótkim sezonie kurkowym! Oto przepis na sos idealny do makaronów, kaszy, naleśników!

Co jest potrzebne do sosu kurkowego?

  • kurki – choć jest to przepis na sos kurkowy, dobrze sprawdzi się również z łatwiej dostępnymi przez cały rok pieczarkami lub mrożonymi grzybami leśnymi
  • śmietanka – można użyć śmietanki kremówki o zawartości od 30 do 36% tłuszczu
  • bulion – możesz użyć bulionu warzywnego lub drobiowego
  • cebula i czosnek – dodają sosowi dużo smaku
  • pietruszka – dodaje sosowi świeżości, a także odrobiny koloru! można zamienić na koperek (świeży lub mrożony), można też dodać świeży lub suszony tymianek (najlepiej łączyć świeży tymianek z czosnkiem i suszony tymianek z cebulą)
  • tym, co wyróżnia ten kremowy sos kurkowy, jest dodatek sosu sojowego – dodaje on sosowi dużo pysznego smaku umami. Sos kurkowy z dodatkiem sosu sojowego smakuje znacznie lepiej niż sos na bazie białego wina. Ale zawsze możesz zamienić sos sojowy na kapkę białego wytrawnego wina
  • mąka - jeśli chcesz szybko zagęścić sos, ja nie używam. Jedynie dłużej ogrzewam sos, aby naturalnie odparował i zredukował się do odpowiedniej gęstości

Z czym i do czego podać sos kurkowy?

Sos kurkowy to naprawdę najlepszy sposób podania świeżych kurek w sezonie. Ten sos jest tak wszechstronny, że będzie pasował do wielu potraw. Możesz go podawać z:

  • kopytek, klusek śląskich, gnocchi i co tam jeszcze ci w ręce wpadnie
  • makarony wszelkich kształtów np. spaghetti czy tagliatelle – świetna opcja wegetariańska
  • kaszy jęczmiennej lub jaglanej
  • naleśników, w całości lub pokrojonych w paski jak szeroki makaron wstążki
  • młodych ziemniaków gotowanych
  • steków i sznycli przeróżnych
  • mielonych, klopsów i pulpetów

Czy myć kurki na sos kurkowy?

  • Moim zdaniem tak. Zwykle szybko spłukuję grzyby wodą, aż będą czyste i niepokryte brudem. Niektórzy twierdzą, że kurek nie należy moczyć w wodzie, tylko delikatnie czyścić wilgotnym ręcznikiem, gąbką lub szczotką, aby nie nasiąkały wodą. Myję kurki, bo po pierwsze zabiera to mniej czasu, a po drugie nie ma tu większego znaczenia w smaku (smak NIE zmyje się). Robię to szybko. 
  • Kurki łatwo wchłaniają wodę, ale naturalnie zawierają dużo wody. Zrobiłam dwie partie tego sosu i spróbowałam obu, z grzybami wyczyszczonymi szczotką i grzybami umytymi wodą. Kurki czyszczone pędzlem nieco łatwiej przyrumieniały się na patelni, ale nie było znaczącej różnicy w smaku między dwoma sosami.
  • Przyrumienienie zwykle nadaje potrawie dużo smaku, ale tutaj mamy ciężką śmietanę, masło, bulion, grzyby i sos sojowy. Dodają tak wiele smaku do sosu, że smak z przyrumienienia grzybów nie wybija się na pierwsze miejsce. Jest po prostu mało wyczuwalny.
  • Dokładne czyszczenie grzybów jest bardzo ważne, aby brud nie znalazł się w posiłku. Czyszczenie każdego grzyba z osobna jest tak czasochłonne, w porównaniu do zwykłego mycia w wodzie.
  • Zarumienienie grzybów będzie również zależało od ich ilości. Niewielka ilość kurek usmażonych na dużej patelni na dużym ogniu znacznie łatwiej się przyrumieni. W tym przepisie kurki natychmiast wypuszczają wodę, ponieważ jest ich po prostu dużo.
  • Do wysuszenia kurek można użyć wirówki do sałaty lub można je umyć, pozostawić w lodówce na noc do wyschnięcia i ugotować następnego dnia.

Pod materiałem wideo znajdziecie galerię, w której pokazujemy różnice między popularnymi grzybami jadalnymi a trującymi

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju do smażenia
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g kurek, leśnych grzybów pieprznik jadalny
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30-36%
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego, można pominąć lub dodać odrobinę wytrawnego białego wina
  • 2 łyżeczki mąki, można pominąć
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurki opłucz i osusz. Duże grzyby kroimy na dwie lub trzy części, mniejsze pozostawiamy w całości.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek bardzo drobno posiekaj.
  • Rozgrzej masło (lub oliwę) na dużej patelni, dodaj cebulę i smaż na małym średnim ogniu przez około 5 minut do zeszklenia. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę.
  • Dodaj kurki, smaż na dużym ogniu przez 2 minuty.
  • Dodaj śmietanę, bulion, sos sojowy i gotuj przez kolejne 2 minuty.
  • Dodaj mąkę (jeśli używasz), zagotuj sos, zdejmij patelnię z ognia.
  • Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej