Smażone kurki z ziemniakami - proste danie godne królewskiego stołu

łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Smażone kurki z ziemniakami to banalnie proste danie z niewielu składników. Jednak ziemniaki to idealne tło dla grzybów o bogatym smaku i aromacie. Jak  mówiła Coco Chanel  - elegancja tkwi w prostocie, tak jest też w przypadku tego dania. Polecam, bo jest to prawdziwa uczta dla zmysłów.

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek
  • 500 g kurek lub innych aromatycznych grzybów
  • 1 średnia cebula pokrojona w ćwiartki i pokrojona w cienkie plasterki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 12 średnich ziemniaków umytych i pokrojonych w plastry
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku, opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przed gotowaniem należy dokładnie umyć kurki, oczyścić z brudu i przyciąć końce. Jeśli grzyby są za duże, pokrój je na pół.
  • Rozgrzej 1 łyżkę masła na dużej patelni z grubym dnem, na średnim ogniu. Dodaj kurki. Ponieważ grzyby uwalniają dużo płynu, więc smaż je, od czasu do czasu mieszając, aż cały płyn wyparuje, około 10-15 minut.
  • Dodaj pozostałą 1 łyżkę masła i cebulę. Dopraw ½ łyżeczki soli i smaż, aż cebula będzie przezroczysta i lekko zarumieniona. Cebulę i kurki przełóż na talerz.
  • Na tej samej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Dodaj ziemniaki, dopraw ½ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu i mieszaj od czasu do czasu, aż ziemniaki zrumienią się po bokach i zmiękną, około 20 minut. Dopraw solą i pieprzem, dodaj grzyby, posyp posiekaną zieloną cebulką i podawaj od razu.
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej