Smażone kurki z ziemniakami - proste danie godne królewskiego stołu
2024-07-30
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Smażone kurki z ziemniakami to banalnie proste danie z niewielu składników. Jednak ziemniaki to idealne tło dla grzybów o bogatym smaku i aromacie. Jak mówiła Coco Chanel - elegancja tkwi w prostocie, tak jest też w przypadku tego dania. Polecam, bo jest to prawdziwa uczta dla zmysłów.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek
- 500 g kurek lub innych aromatycznych grzybów
- 1 średnia cebula pokrojona w ćwiartki i pokrojona w cienkie plasterki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 12 średnich ziemniaków umytych i pokrojonych w plastry
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku, opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przed gotowaniem należy dokładnie umyć kurki, oczyścić z brudu i przyciąć końce. Jeśli grzyby są za duże, pokrój je na pół.
- Rozgrzej 1 łyżkę masła na dużej patelni z grubym dnem, na średnim ogniu. Dodaj kurki. Ponieważ grzyby uwalniają dużo płynu, więc smaż je, od czasu do czasu mieszając, aż cały płyn wyparuje, około 10-15 minut.
- Dodaj pozostałą 1 łyżkę masła i cebulę. Dopraw ½ łyżeczki soli i smaż, aż cebula będzie przezroczysta i lekko zarumieniona. Cebulę i kurki przełóż na talerz.
- Na tej samej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Dodaj ziemniaki, dopraw ½ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu i mieszaj od czasu do czasu, aż ziemniaki zrumienią się po bokach i zmiękną, około 20 minut. Dopraw solą i pieprzem, dodaj grzyby, posyp posiekaną zieloną cebulką i podawaj od razu.
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?