Z muszli makaronowych robię znakomity obiad. Faszeruję je tym grzybowym nadzieniem i zapiekam

Dieta wegetariańska
Na bazarowych straganach i w sklepach już pojawiły się pierwsze kurki. Sezon na te pyszne grzyby można zacząć od przyrządzenia wyśmienitego dania. Muszle makaronowe nadziewane kurkami w sosie pomidorowym to potrawa, która zachwyca smakiem i aromatem. To doskonały przepis na rodzinny obiad. Poznajcie sprawdzony przepis na conchiglie z kurkami, czyli faszerowane muszle makaronowe.
Z czym zrobić muszle makaronowe?
Conchiglie to włoski makaron, którego kształt przypomina duże muszle morskie. Świetnie nadaje się do faszerowania i zapiekania w sosie. Chociaż makaron ten pochodzi z Włoch, jest dobrze znany i łatwo dostępny w naszym kraju. Coraz więcej osób chętnie przyrządza go na obiad, faszerując różnymi składnikami. W tym przepisie muszle skrywają pyszne i aromatyczne nadzienie z grzybów, które właśnie pojawiły się w sklepach.
Czy więc nafaszerować muszle makaronowe? Przyrządzone według tego sprawdzonego przepisu muszle makaronowe nadziane są wyśmienitym farszem ze smażonych kurek z cebulą, włoskim serem mozzarella i natką pietruszki. Sezon na kurki już się rozpoczął, więc warto przyrządzić to pyszne danie. Idealnym uzupełnieniem jest aromatyczny sos pomidorowy, do którego składniki można kupić w wielu sklepach przez cały rok.
Jak zrobić muszle makaronowe z kurkami?
Przepis na obłędne muszle makaronowe po brzegi nadziane farszem z kurek nie jest trudny. Dzięki temu, że przepis został podzielony na poszczególne etapy, przygotowanie jest łatwe i przebiega bez żadnych komplikacji. Czas przyrządzenia muszli z kurkami nie powinien przekroczyć pół godziny.
Pełne smaku i aromatu muszle makaronowe faszerowane kurkami w sosie pomidorowym to danie idealne na rodzinny obiad. Zachwycą smakiem każdego domownika i gościa. Jak je zrobić? Poznajcie skrócony przepis na to wyśmienite danie rodem z kuchni włoskiej.
- 1. etap – ugotowanie muszli makaronowych
- 2. etap – przygotowanie farszu z kurek
- 3. etap – przygotowanie sosu pomidorowego
- 4. etap – nadzianie muszli kurkami i ułożenie ich w formie z sosem
- 5. etap – zapieczenie muszli makaronowych z kurkami w piekarniku
Ile zapiekać muszle makaronowe?
Znakomite pod każdym względem muszle makaronowe nadziane kurkami w sosie pomidorowym piecze się w piekarniku. Formę z potrawą należy wstawić do nagrzanego piekarnika. Temperatura powinna wynosić 200 stopni C, a pieczenie trwa 15 minut. W tym czasie danie się zagrzeje, muszle nie staną się suche, a mozzarella ukryta w farszu przyjemnie się roztopi.
SKŁADNIKI
- 16 muszli makaronowych
farsz:- 200 g kurek
- 100 g startego sera mozzarelli
- 1 cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
sos pomidorowy:- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka suszonych pomidorów w oleju
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Muszle makaronowe ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, rozdzielić i ułożyć na desce, aby się nie posklejały.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać oczyszczone i posiekane kurki. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 10 minut, aż woda odparuje, a grzyby staną się aromatyczne. Wsypać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Patelnię zestawić z ognia. Po lekkim ostygnięciu wymieszać ze startą mozzarellą.
- W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać suszone i krojone pomidory. Doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano i papryką. Wymieszać i gotować na średnim ogniu około 10 minut. Rondelek zestawić z ognia.
- Sos pomidorowy przelać do formy do zapiekania, tak aby pokrył całe dno. Ułożyć na nim muszle makaronowe nadziane podsmażonymi kurkami.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 15 minut.
- Podawać na ciepło na obiad z ulubioną surówką.