Gofry z kurkami: idealne na śniadanie w sezonie grzybowym

materiały prasowe
Gofry z kurkami: idealne na śniadanie
Autor: materiały prasowe Gofry z kurkami to niebanalna kombinacja smaków
łatwy
30 min
4

Kurki to wyśmienite aromatyczne grzyby, które w sezonie warto jadac jak najczęściej. Niebanalnym pomysłem na ich serwowanie są gofry z dodatkiem kurek i szynki parmeńskiej. Prosto i wykwintnie zarazem.

SKŁADNIKI

  • 50 g świeżych kurek,
  • łyżka masła,
  • 4 plasterki szybki parmeńskiej,
  • opakowanie gotowych gofrów, np. Dan Cake (nie powinny być bardzo słodkie), można też przygotować wytrawne lub mało słodkie gofry samodzielnie
  • starty parmezan,
  • 100 g twarogu półtłustego,
  • 10 listków bazylii,
  • 3 łyżki śmietany 12%,
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurki oczyścić z piasku dokładnie je myjąc.
  • Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć grzyby na małym ogniu aż zmiękną.
  • W trakcie smażenia – w miseczce wymieszać twaróg ze śmietaną i drobno posiekanymi listkami bazylii. Doprawić solą i pieprzem.
  • Gofry zagrzać w piekarniku, aż delikatnie się zarumienią. Wyłożyć na talerze.
  • Kurki zdjąć z patelni i wyłożyć na papier aby osuszyć je z tłuszczu.
  • Jedną stronę gofra posmarować twarożkiem  bazyliowym, na wierzch położyć kurki.
  • Zetrzeć parmezan na ciepłe grzyby, a na samym końcu położyć złożone na pół plastry szynki parmeńskiej.
  • Całość przykryć drugim, ciepłym gofrem.
materiały prasowe