Gofry z kurkami: idealne na śniadanie w sezonie grzybowym
2021-04-16
łatwy
30 min
4
Kurki to wyśmienite aromatyczne grzyby, które w sezonie warto jadac jak najczęściej. Niebanalnym pomysłem na ich serwowanie są gofry z dodatkiem kurek i szynki parmeńskiej. Prosto i wykwintnie zarazem.
SKŁADNIKI
- 50 g świeżych kurek,
- łyżka masła,
- 4 plasterki szybki parmeńskiej,
- opakowanie gotowych gofrów, np. Dan Cake (nie powinny być bardzo słodkie), można też przygotować wytrawne lub mało słodkie gofry samodzielnie
- starty parmezan,
- 100 g twarogu półtłustego,
- 10 listków bazylii,
- 3 łyżki śmietany 12%,
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurki oczyścić z piasku dokładnie je myjąc.
- Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć grzyby na małym ogniu aż zmiękną.
- W trakcie smażenia – w miseczce wymieszać twaróg ze śmietaną i drobno posiekanymi listkami bazylii. Doprawić solą i pieprzem.
- Gofry zagrzać w piekarniku, aż delikatnie się zarumienią. Wyłożyć na talerze.
- Kurki zdjąć z patelni i wyłożyć na papier aby osuszyć je z tłuszczu.
- Jedną stronę gofra posmarować twarożkiem bazyliowym, na wierzch położyć kurki.
- Zetrzeć parmezan na ciepłe grzyby, a na samym końcu położyć złożone na pół plastry szynki parmeńskiej.
- Całość przykryć drugim, ciepłym gofrem.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?