Boczniaki

Smażone lub gotowane - boczniaki to jedne z najsmaczniejszych grzybów dostępnych w sklepach. Wegetarianie uwielbiają robić z nich "flaczki", które zresztą cieszą się dużym powodzeniem także wśród mięsożerców. Boczniaki można śmiało dodawać do zup, omletów czy jajecznicy, a suszone przyjemnie dosmaczają sosy.

Boczniaki

Odchudzająca zupa warzywna z bulwami kopru włoskiego: lepsza od kapuścianej

Odchudzająca zupa warzywna z bulwami kopru włoskiego to odpowiedź na SOS twojego organizmu po świętach. Wiele mieszanek ziół odchudzających zawiera koper włoski, który reguluje przemianę materii i pozwala pozbyć się zbędnego balastu. Zamiast pić napar z nasion, lepiej spożytkować całe bulwy i dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych substancji odżywczych w porcji pysznej zupy - jedyne 123 kcal!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 55 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Aromatyczne boczniaki smażone i marynowane z czosnkiem i natką pietruszki

Boczniaki smażone i marynowane w czosnku i natce pietruszki to pyszna i nieskomplikowana zakąska. Doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ekspresowa zapiekanka z gnocchi z boczkiem i grzybami

Ekspresowa zapiekanka z gnocchi z boczkiem i grzybami to najłatwiejsze danie świata. Do przygotowania tego smacznego dania będziesz potrzebować gotowych gnocchi ze sklepu. Te włoskie kluski ziemniaczane w smaku bardzo przypominają kopytka. W przepisie można również użyć gotowych kopytek z garmażu. Użyte w przepisie boczniaki i pieczarki nadadzą temu daniu wręcz leśny aromat. Wędzony boczek podkręci smak. Pyszne i proste danie na szybko, które zadowoli każdego. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tarta wiejska z boczniakami i boczkiem

Tarta wiejska z boczniakami, boczkiem i kiełbasą to świetne danie na rodzinny posiłek. Można w niej wykorzystać resztki różnych kiełbas i parzonych wędzonek. Zamiast boczniaków możecie użyć pieczarek. Jeśli chcecie zrobić tartę na szybko, to kupcie gotowe kruche ciasto. Maślany spód i kremowe nadzienie pełne ulubionych wędlin sprawi radość waszym bliskim. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zrazy cielęce w sosie musztardowym: danie kuchni polskiej

Zrazy cielęce w sosie musztardowym to eleganckie danie do obiad w rodzinnym gronie. Delikatne mięso cielęce nadziane grzybami i uduszone w aromatycznym sosie rozpływa się w ustach. Do przygotowania tego dania można użyć różnych grzybów hodowlanych oraz leśnych. Oczywiście każdy gatunek nada nieco inny smak potrawie. Kiedyś zrazy cielęce były daniem flagowym kuchni polskiej. Jeśli macie możliwość kupienia cielęciny na zrazy, to koniecznie wypróbujcie ten wyśmienity przepis.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Boczniaki duszone: prosty przepis

Boczniaki  duszone to  danie nie tylko bardzo proste do przygotowania, ale i zdrowe, bo  boczniaki to jedne ze zdrowszych  grzybów.  Przygotowane według naszego przepisu  doskonale smakują z makaronem, ziemniakami czy kaszą.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Jajka z boczniakami, szpinakiem i fasolą - sycący posiłek [WIDEO]

Boczniaki występują późną jesienią (X–XII) tuż po pierwszych przymrozkach, ale w sklepach kupimy je właściwie przez cały rok. Można je zamrażać, suszyć i marynować. Suszonymi trzonami warto wzbogacić smak mielonego mięsa lub sosu. Po ugotowaniu pasuje do sałatek, zup, farszów do naleśników lub pierogów oraz omletów.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jajka z boczniakami, szpinakiem i fasolą - sycący posiłek [WIDEO]

Boczniaki występują późną jesienią (X–XII) tuż po pierwszych przymrozkach, ale w sklepach kupimy je właściwie przez cały rok. Można je zamrażać, suszyć i marynować. Suszonymi trzonami warto wzbogacić smak mielonego mięsa lub sosu. Po ugotowaniu pasuje do sałatek, zup, farszów do naleśników lub pierogów oraz omletów.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Flaki z boczniaków - przepis na flaki w wersji vege [WIDEO]

Boczniaki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Przy ich regularnym jadaniu obniża się stężenie cholesterolu, cukrzykom spada poziom cukru, u osób z arteriosklerozą poprawia się stan naczyń krwionośnych. Boczniaki zawierają ergotioneinę – przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Nie tracą go nawet podczas gotowania, a więc warto przygotować od czasu do czasu popularne flaki z boczniaków!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Boczniaki: czy są zdrowe? Właściwości lecznicze boczniaków

Boczniaki to nietypowe grzyby – w przeciwieństwie do leśnych, które są raczej pozbawione wartości odżywczych, boczniaki uważane są za grzyby o właściwościach leczniczych. Są w nich związki, które obniżają poziom cukru i cholesterolu, a nawet niszczą komórki nowotworowe.

Strona 1 z 3