Efektowny gulasz mięsny z boczniakami: smakowite danie za nieduże pieniądze
2021-06-04
łatwy
45 min
4
Gulasz mięsny z boczniakami to niedrogie, łatwe do przygotowania danie, bardzo efektowne, dzięki zapieczeniu pod ciastem francuskim. Z powodzeniem nadaje się na bardziej uroczyste okazje, bo jest nie tylko smaczny, ale bardzo dobrze się prezentuje.
SKŁADNIKI
- 500 g łopatki wieprzowej
- 400-500 g boczniaków (można zastąpić pieczarkami)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu grzybowego lub warzywnego
- 100 g serka topionego
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i rozmarynu
- 1 jajko
- olej do smażenia
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte mięso pokrój w kostkę, cebulą pokrój w kostkę, grzyby oczyść, umyj i pokrój w paski.
- W garnku zagotuj bulion.
- Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć mięso i osmaż do zrumienienia. Przełóż do garnka z bulionem i gotuj, aż mięso będzie miękkie.
- Na patelnię, na której smażyło się mięso, wrzuć grzyby i cebulę, dodaj zioła i czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszając smaż ok. 10 minut.
- Dodaj do garnka z mięsem. Dodaj serek topiony pokrojony na mniejsze kawałki. Podgrzewaj mieszając, aż serek całkowicie się rozpuści. Dopraw do smaku.
- Gulasz przełóż do jednego lub kilku naczyń żaroodpornych, Przykryj kółkiem lub kółkami wyciętymi z ciasta, lekko dociskając do brzegu naczynia. Na środku zrób nacięcie. Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180ºC.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne