Efektowny gulasz mięsny z boczniakami: smakowite danie za nieduże pieniądze

Efektowny  gulasz mięsny z boczniakami: smakowite danie za nieduże pieniądze
Autor: Shutterstock Delikatny gulasz wieprzowy z grzybami zapiekany pod ciastem francuskim to efektowne i pyszne danie
łatwy
45 min
4

Gulasz mięsny z boczniakami to niedrogie, łatwe do przygotowania danie, bardzo efektowne, dzięki zapieczeniu pod ciastem francuskim. Z powodzeniem nadaje się na bardziej uroczyste okazje, bo jest  nie tylko smaczny, ale bardzo dobrze się prezentuje.

SKŁADNIKI

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 400-500 g boczniaków (można zastąpić pieczarkami)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu grzybowego lub warzywnego
  • 100 g serka topionego
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i rozmarynu
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte mięso pokrój w kostkę, cebulą pokrój w kostkę, grzyby oczyść, umyj i pokrój w paski.
  • W garnku zagotuj bulion.
  • Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć mięso i osmaż do zrumienienia. Przełóż do garnka z bulionem i gotuj, aż mięso będzie miękkie.
  • Na patelnię, na której smażyło się mięso, wrzuć grzyby i cebulę, dodaj zioła i czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszając smaż ok. 10 minut.
  • Dodaj do garnka z mięsem. Dodaj serek topiony pokrojony na mniejsze kawałki. Podgrzewaj mieszając, aż serek całkowicie się rozpuści. Dopraw do smaku.
  • Gulasz przełóż do jednego lub kilku naczyń żaroodpornych, Przykryj kółkiem lub kółkami wyciętymi z ciasta, lekko dociskając do brzegu naczynia. Na środku zrób nacięcie. Wierzch ciasta posmaruj  rozmąconym jajkiem. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180ºC.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej