Gulasz bez mięsa? Podpowiadamy, jak zrobić klasyka w zdrowej odsłonie
2022-07-06
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Gulasz bez mięsa da się zrobić, uwierzcie. Niezastąpione będą niedoceniane boczniaki - bardzo zdrowe, niezbyt drogie i łatwo dostępne. Warzywne dodatki podbiją ich smak. Taki gulasz można zajadać tradycyjnie z kaszą lub makaronem, pasują do niego też ziemniaki. Ja go uwielbiam. A wy sprawdźcie, czy też go pokochacie.
SKŁADNIKI
- 500 g boczniaków
- 1 cukinia
- 2 średnie marchewki
- 2 papryki czerwone
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów bez skórki w kawałkach
- kurkuma
- sól
- pieprz
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 2 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki pokrój w plasterki lub kostkę - boczniaki możesz pokroić w nieco większe kawałki niż warzywa.
- Do garnka wlej oliwę i na niewielkim ogniu zeszklij cebulę i paprykę.
- Dolej trochę wody (lub bulionu warzywnego) i dodaj resztę składników - oprócz czosnku. Dopraw przyprawami - ich zestaw możesz modyfikować wg swojego gustu. Duś całość do miękkości warzyw i grzybów.
- Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i krótko zagotuj potrawę.
Boczniaki: czy są zdrowe? Właściwości boczniaków