Gulasz bez mięsa? Podpowiadamy, jak zrobić klasyka w zdrowej odsłonie

Gulasz bez mięsa? Podpowiadamy, jak zrobić klasyka w zdrowej odsłonie
Autor: Shutterstock Gulasz bez mięsa można przygotować z bardzo zdrowych i łatwo dostępnych boczniaków
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Gulasz bez mięsa da się zrobić, uwierzcie. Niezastąpione będą niedoceniane boczniaki - bardzo zdrowe, niezbyt drogie i łatwo dostępne. Warzywne dodatki podbiją ich smak. Taki gulasz można zajadać tradycyjnie z kaszą lub makaronem, pasują do niego też ziemniaki. Ja go uwielbiam. A wy sprawdźcie, czy też go pokochacie.

SKŁADNIKI

  • 500 g boczniaków
  • 1 cukinia
  • 2 średnie marchewki
  • 2 papryki czerwone
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów bez skórki w kawałkach
  • kurkuma
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki pokrój w plasterki lub kostkę - boczniaki możesz pokroić w nieco większe kawałki niż warzywa.
  • Do garnka wlej oliwę i na niewielkim ogniu zeszklij cebulę i paprykę.
  • Dolej trochę wody (lub bulionu warzywnego) i dodaj resztę składników - oprócz czosnku. Dopraw przyprawami - ich zestaw możesz modyfikować wg swojego gustu. Duś całość do miękkości warzyw i grzybów.
  • Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i krótko zagotuj potrawę.
Boczniaki: czy są zdrowe? Właściwości boczniaków
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej