Rozpływający się w ustach gulasz z łopatki wieprzowej z boczniakami

Gulasz z łopatki z boczniakami
Autor: Shutterstock Gulasz z łopatki wieprzowej z boczniakami to świetne rozwiązanie na rodzinny obiad.
łatwy
60 min
4

Gulasz z łopatki wieprzowej z boczniakami smakuje wybornie, będzie smakował całej rodzinie. Jeśli chcesz nieco urozmaicić jego podanie, możesz dodatkowo zapiec go w kokilkach przykrytych porcją francuskiego ciasta.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • 1/2 kg boczniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 l bulionu grzybowego
  • 100 g serka topionego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • suszony tymianek i rozmaryn
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku zagotuj bulion. Cebule obierz i posiekaj, grzyby umyj i pokrój w paski.
  • Mięso pokrój w kostkę, oprósz mąką i zrumień mocno na patelni.
  • Mięso przełóż do gotującego się bulionu i gotuj, aż będzie miękkie.
  • Na patelnię po mięsie wlej nieco oleju, wrzuć cebulę i boczniaki, przypraw ziołami i przeciśniętym czosnkiem.
  • Smaż 10 minut, po czym przełóż do bulionu z mięsem. Gotuj jeszcze chwilę.
  • Na koniec gulasz zagęść serkiem topionym i dokładnie wymieszaj.