Rozpływający się w ustach gulasz z łopatki wieprzowej z boczniakami
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Gulasz z łopatki wieprzowej z boczniakami smakuje wybornie, będzie smakował całej rodzinie. Jeśli chcesz nieco urozmaicić jego podanie, możesz dodatkowo zapiec go w kokilkach przykrytych porcją francuskiego ciasta.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1/2 kg łopatki wieprzowej
- 1/2 kg boczniaków
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 l bulionu grzybowego
- 100 g serka topionego
- 1 łyżka mąki pszennej
- suszony tymianek i rozmaryn
- olej do smażenia
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku zagotuj bulion. Cebule obierz i posiekaj, grzyby umyj i pokrój w paski.
- Mięso pokrój w kostkę, oprósz mąką i zrumień mocno na patelni.
- Mięso przełóż do gotującego się bulionu i gotuj, aż będzie miękkie.
- Na patelnię po mięsie wlej nieco oleju, wrzuć cebulę i boczniaki, przypraw ziołami i przeciśniętym czosnkiem.
- Smaż 10 minut, po czym przełóż do bulionu z mięsem. Gotuj jeszcze chwilę.
- Na koniec gulasz zagęść serkiem topionym i dokładnie wymieszaj.