Tarta wiejska z boczniakami i boczkiem
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Tarta wiejska z boczniakami, boczkiem i kiełbasą to świetne danie na rodzinny posiłek. Można w niej wykorzystać resztki różnych kiełbas i parzonych wędzonek. Zamiast boczniaków możecie użyć pieczarek. Jeśli chcecie zrobić tartę na szybko, to kupcie gotowe kruche ciasto. Maślany spód i kremowe nadzienie pełne ulubionych wędlin sprawi radość waszym bliskim.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- szczypta soli
- 1-3 łyżki wody
- Farsz:
- 250 g boczniaków ostrygowatych
- 250 g kiełbasy typu toruńska, zwyczajna lub śląska
- 100 g boczku wędzonego
- 100 g startego sera żółtego
- 1 cebula
- 2 łyżki masła klarowanego
- 4 jajka
- 200 ml śmietany 30-36%
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw ciasto: mąkę z solą i masło siekać nożem do otrzymania drobin wielkości okrucha chleba. Można to zrobić w malakserze. Dodać 1-3 łyżki wody i zagnieść szybko ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na placek grubości około 1 cm. Placek wyłożyć na posmarowaną masłem formę. Gęsto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchy groch lub fasolę, aby zapobiec powstawaniu wybrzuszeń i piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- Boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Boczniaki pokroić na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzać masło, dodać boczek i kiełbasę, przyrumienić. Dodać cebulę i zeszklić. Na koniec dodać boczniaki i krótko przesmażyć.
- Jajka rozkłócić ze śmietaną, dodać starty ser, posolić i popieprzyć do smaku.
- Na podpieczonym cieście ułożyć usmażony boczek, kiełbasę, cebulę i boczniaki. Zalać masą jajeczno-śmietanową i piec w piekarniku przez 30-40 minut w temperaturze 180°C.
- Podawać jeszcze gorącą. Posypaną posiekaną natką pietruszki.