Boczniaki na ostro, smażone i marynowane - idealna przekąską i dodatek do potraw
2021-06-28
łatwy
35 min
4
Boczniaki na ostro, najpierw usmażone, a potem zanurzone w pełnej smaków marynacie, to doskonały dodatek do mięs pieczonych, kanapek a także gotowanych ziemniaków lub makaronu. Świetnie sprawdzają się też jako przekąska imprezowa - po wódeczkę. Pracy z nimi niewiele, a efekt przerasta oczekiwania. A więc do dzieła!
SKŁADNIKI
- 750 g boczniaków
- 1 papryczka chili
- 6 ząbków czosnku
- około 100 ml oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz kolorowy do smaku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać olej, ułożyć na nim boczniaki i smażyć na dość ostrym ogniu. Gdy zaczną skwierczeć, docisnąć je do patelni - pokrywką o nieco mniejszej średnicy niż patelnia albo po prostu dnem garnka. Smażyć około 3-4 minuty. Zdjąć pokrywkę i smażyć dalej z obu stron, do zrumienienia. Zdjąć z patelni.
- Do miski wlać oliwę, dodać ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, posiekaną drobno chili bez pestek, ocet i przyprawy i wymieszać.
- Jeszcze ciepłe boczniaki zalać marynatą. Wymieszać dokładnie, przełożyć do słoika i odstawić na minimum 1 godzinę.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell