Boczniaki na ostro, smażone i marynowane - idealna przekąską i dodatek do potraw

Boczniaki na ostro, smażone i marynowane - idealna przekąską i dodatek do potraw
Autor: Shutterstock Boczniaki to bardzo wartościowe grzyby, które warto często jeść
łatwy
35 min
4

Boczniaki na ostro, najpierw usmażone, a potem zanurzone w pełnej smaków marynacie, to doskonały dodatek do mięs pieczonych, kanapek a także gotowanych ziemniaków lub makaronu. Świetnie sprawdzają się też jako przekąska imprezowa - po wódeczkę. Pracy z nimi niewiele, a efekt przerasta oczekiwania. A więc do dzieła!

SKŁADNIKI

  • 750 g boczniaków
  • 1 papryczka chili
  • 6 ząbków czosnku
  • około 100 ml oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oleju do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać olej, ułożyć na nim boczniaki i smażyć na dość ostrym ogniu. Gdy zaczną skwierczeć, docisnąć je do patelni - pokrywką o nieco mniejszej średnicy niż patelnia albo po prostu dnem garnka. Smażyć około 3-4 minuty. Zdjąć pokrywkę i smażyć dalej z obu stron, do zrumienienia. Zdjąć z patelni.
  • Do miski wlać oliwę, dodać ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, posiekaną drobno chili bez pestek, ocet i przyprawy i wymieszać.
  • Jeszcze ciepłe boczniaki zalać marynatą. Wymieszać dokładnie, przełożyć do słoika i odstawić na minimum 1 godzinę.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej