Jajka z boczniakami, szpinakiem i fasolą - sycący posiłek

2021-03-29
Jajka z boczniakami, fasolą i szpinakiem
Autor: Shutterstock Jajka smażone z boczniakami, szpinakiem i fasolą to pomysł na pożywny i sycący posiłek.
łatwy
25 min
4

Boczniaki występują późną jesienią (X–XII) tuż po pierwszych przymrozkach, ale w sklepach kupimy je właściwie przez cały rok. Można je zamrażać, suszyć i marynować. Suszonymi trzonami warto wzbogacić smak mielonego mięsa lub sosu. Po ugotowaniu pasuje do sałatek, zup, farszów do naleśników lub pierogów oraz omletów.

Przepis pochodzi z książki "Grzyby". ZOBACZ WIDEO, dowiedz się, dlaczego warto ją kupić!

SKŁADNIKI

  • 200 g boczniaków  
  • 100 g liści szpinaku  
  • puszka białej fasolki (400–430 g)
  •  4 jajka  
  • łyżeczka czosnku w płatkach  
  • 1/2 łyżeczki suszonego estragonu  
  • łyżka oliwy z oliwek   
  • 2 łyżki masła  
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na rozgrzaną oliwę z masłem wrzucić pokrojone w paski boczniaki, szpinak i czosnek.
  • Gdy się podsmażą, wbić jajka, uważając, by żółtka pozostały całe.
  • Na końcu dodać odsączoną fasolkę, poczeka aż się pogrzeje. Doprawić solą, pieprzem i estragonem.
  • Propozycja podania: z pieczywem, kiełbaskami pepperoni, pomidorami.
  • Przepis pochodzi z książki "Grzyby".