Odchudzająca zupa warzywna z bulwami kopru włoskiego: lepsza od kapuścianej

Odchudzająca zupa warzywna z bulwami kopru włoskiego: lepsza od kapuścianej
Autor: Shutterstock Zdrowa porcja warzyw na talerzu
łatwy
55 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Odchudzająca zupa warzywna z bulwami kopru włoskiego to odpowiedź na SOS twojego organizmu po każdym przejedzeniu. Wiele mieszanek ziół odchudzających zawiera koper włoski, który reguluje przemianę materii i pozwala pozbyć się zbędnego balastu. Zamiast pić napar z nasion, lepiej spożytkować całe bulwy i dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych substancji odżywczych w porcji pysznej zupy - jedyne 123 kcal!

SKŁADNIKI

  • 2 cebule
  • 500 g bulw kopru włoskiego
  • 250 g świeżych grzybów: boczniaków lub pieczarek
  • 300 g marchwi
  • 400 g brokułów
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1,5 bulionu warzywnego
  • 400 g drobnych pomidorów
  • 240 g serc karczocha (1 puszka)
  • 150 g liści jarmużu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki, zmielonej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obierz cebulę i pokrój ją w grubą kostkę.
  • Pokrój koper włoski na kawałki wielkości kęsa.
  • Pokrój grzyby i marchewkę.
  • Podziel brokuły na różyczki. W razie potrzeby obierz łodygę i pokrój ją na kawałki.
  • Rozgrzej olej w dużym rondlu i smaż cebulę do zeszklenia.
  • Dodaj pozostałe warzywa i smaż przez 2–3 minuty. Wlej gorący bulion. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut na średnim ogniu.
  • Odcedź serca karczocha, opłucz, osusz, pokrój na ćwiartki. Pomidorki przekrój na połówki. Jarmuż pokrój na kawałki, usuwając twarde łodygi.
  • Dodaj do zupy karczochy razem z pomidorami i jarmużem. Dobrze wymieszaj i kontynuuj gotowanie jeszcze 15 minut.
  • Dopraw gotową zupę ostrą papryką.
  • Zjedz pierwszą porcję, resztę ostudź i przechowuj w lodówce, ogrzewaj porcjami i jedz przez cały dzień. 
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej