Odchudzająca zupa warzywna z bulwami kopru włoskiego: lepsza od kapuścianej
2021-04-17
łatwy
55 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Odchudzająca zupa warzywna z bulwami kopru włoskiego to odpowiedź na SOS twojego organizmu po każdym przejedzeniu. Wiele mieszanek ziół odchudzających zawiera koper włoski, który reguluje przemianę materii i pozwala pozbyć się zbędnego balastu. Zamiast pić napar z nasion, lepiej spożytkować całe bulwy i dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych substancji odżywczych w porcji pysznej zupy - jedyne 123 kcal!
SKŁADNIKI
- 2 cebule
- 500 g bulw kopru włoskiego
- 250 g świeżych grzybów: boczniaków lub pieczarek
- 300 g marchwi
- 400 g brokułów
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1,5 bulionu warzywnego
- 400 g drobnych pomidorów
- 240 g serc karczocha (1 puszka)
- 150 g liści jarmużu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki, zmielonej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obierz cebulę i pokrój ją w grubą kostkę.
- Pokrój koper włoski na kawałki wielkości kęsa.
- Pokrój grzyby i marchewkę.
- Podziel brokuły na różyczki. W razie potrzeby obierz łodygę i pokrój ją na kawałki.
- Rozgrzej olej w dużym rondlu i smaż cebulę do zeszklenia.
- Dodaj pozostałe warzywa i smaż przez 2–3 minuty. Wlej gorący bulion. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut na średnim ogniu.
- Odcedź serca karczocha, opłucz, osusz, pokrój na ćwiartki. Pomidorki przekrój na połówki. Jarmuż pokrój na kawałki, usuwając twarde łodygi.
- Dodaj do zupy karczochy razem z pomidorami i jarmużem. Dobrze wymieszaj i kontynuuj gotowanie jeszcze 15 minut.
- Dopraw gotową zupę ostrą papryką.
- Zjedz pierwszą porcję, resztę ostudź i przechowuj w lodówce, ogrzewaj porcjami i jedz przez cały dzień.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?