Wegetariańskie klopsiki z boczniaków. Nawet mięsożercy będą pod wrażeniem
Dieta wegetariańska
Co zrobić z boczniaka na obiad? Najlepszym rozwiązaniem są te pyszne i aromatyczne klopsiki z boczniaków. To doskonała propozycja na obiad bez mięsa. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane i nie zajmuje dużo czasu. Każdy kto ich spróbuje, będzie oczarowany przyjemnym grzybowym smakiem i aromatem. Poznajcie łatwy i sprawdzony przepis na pyszne domowe klopsiki z boczniaków.
Klopsiki z boczniaków – składniki
Do przyrządzenia smakowitych klopsików grzybowych potrzebne są produkty, które z łatwością można kupić w większości sklepów spożywczych. Na liście składników znalazły się więc grzyby, warzywa, przyprawy i dodatki, które świetnie podkręcają smak klopsików.
Co więc jest potrzebne, aby zrobić wegetariańskie grzybowe klopsiki na obiad? Te produkty są niezbędne:
- boczniaki
- kajzerka
- mleko
- bułka tarta
- warzywa – marchewka, cebula, czosnek
- jajko
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- olej do smażenia
Jak zrobić kotlety z boczniaków?
Przyrządzone według tego sprawdzonego przepisu małe klopsiki z boczniaków zachwycają smakiem. Ich przygotowanie jest łatwe i w miarę szybkie. Przepis składa się z kilku prostych kroków, które nikomu nie powinny sprawić kłopotów. Wystarczy postępować według tego przepisu, a klopsiki udadzą się na piątkę z plusem.
Jak więc przygotować obłędne klopsiki z boczniaków na rodzinny obiad? Smaczny posiłek robi się się w paru krokach.
- 1. krok – ugotowanie i posiekanie boczniaków
- 2. krok – połączenie boczniaków z podsmażoną cebulą z czosnkiem, marchewką, kajzerką namoczoną w mleku, bułką tartą, jajkiem i przyprawami
- 3. krok – uformowanie klopsików i usmażenie ich na patelni
Jak podawać klopsiki z boczniaków?
Przepis na wyśmienite klopsiki, w których główną rolę grają boczniaki, to pomysł na pyszny i aromatyczny rodzinny obiad. To danie wegetariańskie, czyli w jego składzie nie ma mięsa. Nawet zatwardziali mięsożercy będą pod wielkim wrażeniem ich smaku.
Aromatyczne klopsiki przyrządzone z boczniaków warto podać z różnymi dodatkami, aby posiłek był kompletny. Pysznie komponują się z pieczonymi ziemniakami, kaszą lub ryżem. Dobrym dodatkiem, który idealnie podkreśli ich smak jest sos grzybowy. Do obiadu z klopsikami z boczniaków w roli głównej warto podać także chrupiącą i soczystą surówkę z kapusty.
SKŁADNIKI
- 4 szklanki wody
- 400 g boczniaków
- 1/2 szklanki mleka
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 kajzerka
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
- 2 łyżki oleju + do smażenia
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kajzerkę zalać mlekiem i odstawić.
- Umyte i oczyszczone boczniaki przełożyć do garnka. Wlać wodę, lekko posolić i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 15 minut. Następnie odcedzić i dokładnie osuszyć.
- Ugotowane grzyby bardzo drobno posiekać i przełożyć do miski.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć około minuty, cały czas mieszając.
- Do boczniaków dodać odciśniętą z mleka kajzerkę, podsmażoną cebulę z czosnkiem i startą na tarce marchewkę. Wbić jajko i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować masy klopsiki wielości mandarynki i obtoczyć w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim klopsiki z każdej strony, aż zaczną się rumienić.
- Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem oraz soczystą surówką.