Wegetariańskie klopsiki z boczniaków. Nawet mięsożercy będą pod wrażeniem

klopsiki z boczniaków
Autor: Shutterstock Doskonałe klopsiki z boczniaków to prosty przepis na obiad nie tylko na piątek.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Co zrobić z boczniaka na obiad? Najlepszym rozwiązaniem są te pyszne i aromatyczne klopsiki z boczniaków. To doskonała propozycja na obiad bez mięsa. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane i nie zajmuje dużo czasu. Każdy kto ich spróbuje, będzie oczarowany przyjemnym grzybowym smakiem i aromatem. Poznajcie łatwy i sprawdzony przepis na pyszne domowe klopsiki z boczniaków.

Klopsiki z boczniaków – składniki

Do przyrządzenia smakowitych klopsików grzybowych potrzebne są produkty, które z łatwością można kupić w większości sklepów spożywczych. Na liście składników znalazły się więc grzyby, warzywa, przyprawy i dodatki, które świetnie podkręcają smak klopsików.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić wegetariańskie grzybowe klopsiki na obiad? Te produkty są niezbędne:

  • boczniaki
  • kajzerka
  • mleko
  • bułka tarta
  • warzywa – marchewka, cebula, czosnek
  • jajko
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej do smażenia

Jak zrobić kotlety z boczniaków?

Przyrządzone według tego sprawdzonego przepisu małe klopsiki z boczniaków zachwycają smakiem. Ich przygotowanie jest łatwe i w miarę szybkie. Przepis składa się z kilku prostych kroków, które nikomu nie powinny sprawić kłopotów. Wystarczy postępować według tego przepisu, a klopsiki udadzą się na piątkę z plusem.

Jak więc przygotować obłędne klopsiki z boczniaków na rodzinny obiad? Smaczny posiłek robi się się w paru krokach.

  • 1. krok – ugotowanie i posiekanie boczniaków
  • 2. krok – połączenie boczniaków z podsmażoną cebulą z czosnkiem, marchewką, kajzerką namoczoną w mleku, bułką tartą, jajkiem i przyprawami
  • 3. krok – uformowanie klopsików i usmażenie ich na patelni

Jak podawać klopsiki z boczniaków?

Przepis na wyśmienite klopsiki, w których główną rolę grają boczniaki, to pomysł na pyszny i aromatyczny rodzinny obiad. To danie wegetariańskie, czyli w jego składzie nie ma mięsa. Nawet zatwardziali mięsożercy będą pod wielkim wrażeniem ich smaku.

Aromatyczne klopsiki przyrządzone z boczniaków warto podać z różnymi dodatkami, aby posiłek był kompletny. Pysznie komponują się z pieczonymi ziemniakami, kaszą lub ryżem. Dobrym dodatkiem, który idealnie podkreśli ich smak jest sos grzybowy. Do obiadu z klopsikami z boczniaków w roli głównej warto podać także chrupiącą i soczystą surówkę z kapusty.

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki wody
  • 400 g boczniaków
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 kajzerka
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • 2 łyżki oleju + do smażenia
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kajzerkę zalać mlekiem i odstawić.
  • Umyte i oczyszczone boczniaki przełożyć do garnka. Wlać wodę, lekko posolić i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 15 minut. Następnie odcedzić i dokładnie osuszyć.
  • Ugotowane grzyby bardzo drobno posiekać i przełożyć do miski.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć około minuty, cały czas mieszając.
  • Do boczniaków dodać odciśniętą z mleka kajzerkę, podsmażoną cebulę z czosnkiem i startą na tarce marchewkę. Wbić jajko i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi formować masy klopsiki wielości mandarynki i obtoczyć w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim klopsiki z każdej strony, aż zaczną się rumienić.
  • Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem oraz soczystą surówką.
Boczniaki: czy są zdrowe? Właściwości boczniaków
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej