Wołowina w sosie teriyaki. 2 łatwe przepisy prosto z Japonii

2023-06-20 16:01

Wołowina teriyaki to danie pyszne, aromatyczne i łatwe do zrobienia w domu. Przepis sięga korzeniami do kuchni japońskiej, w której ważną rolę spełnia sos teriyaki. Dzięki niemu mięso jest miękkie i soczyste, a danie smakuje zupełnie jak w dalekiej Japonii. Poznajcie dwa przepisy na wołowinę w sosie teriyaki.

wołowina teriyaki
Autor: Shutterstock Jak zrobić wołowinę w sosie teriyaki? Oto 2 proste przepisy na kruche i soczyste mięso z warzywami.

Spis treści

  1. Czym jest sos teriyaki?
  2. Jak zrobić wołowinę w sosie teriyaki?
  3. Jak zrobić sos teriyaki do wołowiny?
  4. Sos teriyaki – przepis krok po kroku
  5. Łagodna wołowina w sosie teriyaki – przepis krok po kroku
  6. Wołowina w sosie teriyaki na ostro – przepis krok po kroku

Czym jest sos teriyaki?

Teriyaki to aromatyczny sos nadający potrawom niepowtarzalnego smaku, który narodził się w Japonii, a pierwsze wzmianki na jego temat pochodzą z XVII wieku. Nazwa tego japońskiego sosu to również określenie techniki gotowania, która polega na marynowaniu mięs i ryb w specjalnej mieszance. Nazwa teriyaki wywodzi się od słowa teru, co można przetłumaczyć jako błyszczeć. Jedną z charakterystycznych cech sosu jest właśnie lśniąca konsystencja.

Smak sosu teriyaki określa się jako umami. Wyczuwalna jest słodka i słona nuta, co czyni go wyjątkowym dodatkiem. Za jego ciemny kolor odpowiada jeden ze składników, czyli sos sojowy. W składzie domowego sosu teriyaki znajduje się także cukier trzcinowy, miód, imbir oraz czosnek. Wszystkie składniki doskonale się ze sobą komponują i tworzą przepyszną mieszankę, która idealnie łączy się z warzywami, rybami i mięsami. Sos teriyaki szczególnie podkreśla smak wołowiny. Wystarczy przygotować z niego marynatę, a mięso będzie kruche, soczyste i aromatyczne.

Jak zrobić wołowinę w sosie teriyaki?

Pyszna wołowina w połączeniu z sosem teriyaki tworzy obłędne danie, które zaskoczy smakiem i oryginalnym aromatem. Tego typu potrawy są łatwe i robi się je dość szybko. Trzeba jednak pamiętać, że wołowina powinna leżakować w marynacie z sosu teriyaki przynajmniej dwie godziny. Najsmaczniejsza będzie, jeżeli spędzi w mieszance całą noc. Dzięki temu mięso stanie się miękkie i soczyste. Do wołowiny w sosie teriyaki dodaje się kolorowe warzywa oraz inne składniki, które podkręcają smak dania. Potrawa doskonale smakuje w towarzystwie brązowego ryżu lub makaronu ryżowego oraz surówki z białej kapusty.

Poniżej znajdziecie dwa łatwe przepisy na pyszną i kruchą wołowinę teriyaki. Jeden z nich to przepis w łagodnym smaku. Drugi przepis na pewno przypadnie do gustu tym, który lubią ostre potrawy. Wybierzcie jeden z dwóch przepisów:

  • łagodna wołowina w sosie teriyaki
  • wołowina w sosie teriyaki na ostro

Jak zrobić sos teriyaki do wołowiny?

W sklepach dostępne są gotowe sosy teriyaki. Jednak zamiast kupować buteleczkę dość drogiego sosu, można bez problemu przyrządzić go w domu. Aby zrobić domowy sos teriyaki potrzebny jest sos sojowy, woda, cukier trzcinowy, miód, świeży lub mielony imbir oraz czosnek. Wszystkie produkty są w polskich sklepach. Poniżej znajdziecie prosty i szybki przepis na sos teriyaki.

Sos teriyaki – przepis krok po kroku

Składniki

  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka sosu sojowego
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

Przygotowanie

1. Składniki sosu przełożyć do rondelka, wymieszać i zagotować. Gorący sos wlać do słoika, mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem.

2. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Łagodna wołowina w sosie teriyaki – przepis krok po kroku

Czas przygotowania: 30 minut + marynowanie mięsa minimum 2 godziny

Liczba porcji: 4

Składniki

  • 500 g mięsa wołowego gulaszowego
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cukinie
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki sosu teriyaki
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Przygotowanie

1. Wołowinę pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Wlać sos teriyaki i ocet jabłkowy. Dodać pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Doprawić rozmarynem i tymiankiem. Dokładnie wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

2. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim wołowinę, aż mięso całkowicie zmieni kolor. Często mieszać. Wlać 1/2 szklanki wody i pozostałą marynatę. Dusić pod przykryciem, aż mięso stanie się miękkie.

3. Dodać pokrojoną w słupki paprykę i cukinię. Dusić, aż warzywa będą miękkie.

4. Podawać z brązowym ryżem lub makaronem ryżowym.

Wołowina w sosie teriyaki na ostro – przepis krok po kroku

Czas przygotowania: 30 minut + marynowanie mięsa minimum 2 godziny

Liczba porcji: 4

Składniki

  • 500 g chudej wołowiny
  • 2 żółte papryki
  • 2 czerwone papryki
  • 1 papryczka chili
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • 4 łyżki oleju

marynata:

  • 1/2 szklanki sosu teriyaki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

sos:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki octu ryżowego

Przygotowanie

1. Przygotować marynatę. Do miseczki przełożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, wsypać pieprz i płatki chili. Wlać sos teriyaki, sos sojowy, sok z cytryny i ocet ryżowy. Wymieszać.

2. Wołowinę pokroić w cienkie paski. Przełożyć do miski i wlać marynatę. Dokładnie wymieszać. Miskę przykryć folią spożywcza i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

3. Przygotować sos. Do sosu sojowego wlać sok z cytryny i ocet ryżowy. Wymieszać.

4. W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim wołowinę, a następnie dodać pokrojone w paski papryki i posiekane chili. Smażyć, cały czas mieszając.

5. Dodać posiekaną dymkę. Wlać sos i pozostałą marynatę. Smażyć kilka chwil, cały czas mieszając.

6. Podawać z brązowym ryżem lub makaronem ryżowym.

Zobacz galerię i dowiedz się, jak gotować ryż, który jest doskonałym uzupełnieniem wołowiny teriyaki.

Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?