Jakie wina łączyć z poszczególnymi gatunkami sera?

2016-09-22 11:30

Najprostsza zasada jest regionalna: jeśli wino i ser pochodzą z tego samego regionu, to pewnie się ze sobą dogadają! I tak np. czerwone wina francuskie z okolic Rodanu dobre smakują z kozim serem z tej okolicy. Poznaj inne trafne zestawienia wina i sera.

wino_i_ser_malzenstwo_doskonale.jpg
Autor: photos.com Posiłek z sera i wina jest znakomity w porze lunchu, na pikniku i przyjęciu koktajlowym.

Spis treści

  1. Jaki ser pasuje do jakiego wina?
  2. Co z czym dobrze smakuje - zacznijmy od sera

Jaki ser pasuje do jakiego wina?

Jeden z najstarszych związków partnerskich w świecie jedzenia i picia to trwająca już kilka tysięcy lat przygoda miłosna sera i wina, niewątpliwie najdłuższy związek w historii. Pozostałości sera i wina znaleziono koło siebie w wykopaliskach ze starożytnego Egiptu. Ceniący uciechy podniebienia Egipcjanie zaopatrywali w te przysmaki nawet swoich zmarłych.

Żaden rolnik w średniowiecznej Europie nie wybrałby się w pole bez kawałka sera i flakonika wina u pasa. Podobnie, jak nie powinien tego robić żaden współczesny, szanujący się piknikowicz. Jednak związki sera i wina nie zawsze są idealnie zgodne. Niektóre sery są zbyt silne, a ich smak zbyt agresywny w połączeniu z lekkim winem, a pewne łagodne sery nie wytrzymują połączenia ze smakiem silnego wina.

Najprostsza jest zasada regionalna: jeśli wino i ser pochodzą z tego samego regionu to pewnie się ze sobą dogadają. I tak np. czerwone wina francuskie z okolic Rodanu dobrze smakują z kozim serem z tej okolicy, lekkie czerwone wina włoskie, takie jak Bardolino czy Valpolicella - z serem włoskim Fontina i tak dalej. Wina i ser to nie tylko przelotna pasja. Podbijają one i poprawiają nawzajem swój smak i dają nowe połączenia i przyjemności dla smakoszy.

Co z czym dobrze smakuje - zacznijmy od sera

Apenzeller - dobrze pasuje do win lekkich, czerwonych: Gamay, Beaujalois, Bardolino czy do szwajcarskiego Neuchatel, a także do trochę cięższych białych, jak wytrawne Chenin Blanc czy Soave.

Beaumont - ma prosty, ale intensywny smak, który najlepiej pasuje do czerwonego wina typu Burgund, Zinfandel, Petite Sirah, Barolo i do niektórych win Cabernet.

Bel Paese - ma smak łagodny i śmietankowy i najlepiej łaczy się z Frascati, wytrawnym Rieslingiem Johannisberg, Sauvignon Blanc.

Bleu - wymaga szczególnej uwagi ze względu na swój bardzo ostry smak. Sprostać mu mogą jedynie wina czerwone o silnym smaku, jak Zinfandel czy Petite Sirah.

Brie - najlepiej smakuje z winami o aromacie owocowym, jak czerwone Beaujalois, Zinfandel, Chianti

Caerphilly - zgadza się dobrze z Sherry, Porto, Madeirą.

Camembert - idealnie pasuje do Cabernet Sauvignon i Bordeaux.

Cheddar - pasuje prawie do wszystkiego, dojrzały o ostrzejszym smaku dobry jest z winem czerwonym i białym cięższym, jego łagodniejsza odmiana może być podana z winem lżejszym.

Chevre - czyni cuda w połączeniu z dobrym Cabernet Sauvignon, z Pinot Noirs i Bordeaux.

Edam - nadaje się do win białych wytrawnych jak Chablis, Sauvignon Blanc i do czerwonego Bardolino.

Emmenthaler - doskonale uzupełnia wina o aromacie owocowym, takie jak Riesling, Gewurztraminer lub Chardonnay.

Fontina - bardzo dobrze pasuje do lekkiego czerwonego Bardolino i Valpolicella, oraz do białych, owocowych jak Riesling i Semillon.

Gorgonzola - potrzebuje wina o smaku dużym, jak Amarone, Barolo czy nawet Port.

Gouda - bardzo zgodny ser, nadający się do każdego wytrawnego wina.

Gourmandise - zgodnie współdziała z Saturnes, Chenin Blanc, Gewurztraminer i Rieslingiem.

Gruyere - najlepiej z białymi - Chardonnay lub Cabernet Savignon.

Jarslberg - lubi wina bardzo wytrawne białe lub czerwone o posmakach owocowych jak Gamay, Beaujolais.

Monterey Jack - jest bardzo dobrym partnerem dla win białych wytrawnych i młodych czerwonych, o owocowym aromacie.

Mozarella - ser lekki i łagodny, pasują do niego wina o podobnym charakterze, czyli Frascati, Verdicchio, Chenin Blanc, French Colombard.

Parmezan - jeśli jemy go w całości, (a nie utarty) jest pyszny z Chianti, Piedmont Nebiollo, Cabernet i Zinfandel  (raczej z czerwonymi odmianami).

Port Salut - najlepiej smakuje z czerwonym, owocowym Chianti lub Beaujolais.

Provolone - ser ten wymaga silnego smaku dla sprostania jego ostrości, radzą sobie z nim czerwone Barolo, Petite Sirah, Amarone.

Roquefort - wymaga przemyślanego doboru, dobrym partnerem będzie portugalskie Porto. We Francji jada się ten ser ze słodkim Sauternes.

Silton - tradycyjnie podawany z Porto lub cięższym Burgundy.

Tilsit – najlepiej smakuje z cięższym winem czerwonym jak np. Napa Cabernet Sauvignon.

Posiłek z sera i wina jest znakomity w porze lunchu, na pikniku i przyjęciu koktajlowym. Bardzo dobrze smakuje też przy obiedzie - po głównym daniu i przed deserem lub zamiast niego. Najlepszy to czas, by posiedzieć dłużej przy stole i wykorzystać ten pretekst dla otwarcie nowej butelki.