Unikaj tej ryby jak ognia. Po zjedzeniu skutki mogą być przykre

2024-01-12 13:02

ryba maślana
Autor: Shutterstock Lepiej zrezygnuj z tej ryby. Jest tak samo szkodliwa jak panga.

Spis treści

  1. Czym jest ryba maślana?
  2. Czy ryba maślana jest zdrowa?
  3. Jak bezpiecznie przyrządzić rybę maślaną?

Czym jest ryba maślana?

Nazwa ryba maślana określa dwa rodzaje ryb. Jakie są ryby maślane? Pod tą nazwą kryją się eskolar i kostropak, który do złudzenia przypomina wyglądem dorsza. Są smaczne i zawierają witaminy, minerały i zdrowe tłuszcze. Mięso jest bardzo kremowe i tłuste o perłowo-białej barwie. Konsystencja może przypominać masło.

Ryby maślane, które występują w tropikalnych wodach i sprawdzane są do Polski, podawane są w restauracja i często przyrządza się z nich japoński przysmak sushi. Królują w nadmorskich smażalniach ryb. Można kupić je w postaci mrożonych filetów lub wędzonych kawałków w sklepach rybnych. Chociaż obie ryby maślane są dobre i bogate w składniki odżywcze, należy spożywać je z umiarem w niewielkich porcjach i jak najrzadziej.

Czy ryba maślana jest zdrowa?

Ryba maślana nie jest tak zdrowa, jak mogłoby się wydawać. Jej białe mięso, konsystencja przypominająca masło i doby smak to tylko powierzchowne zalety. Jak się okazuje, ryba maślana zawiera duże ilości tłuszczów i estrów parafiny. To właśnie te związki negatywnie wpływają na układ pokarmowy, ponieważ organizm człowieka nie jest przystosowany, aby prawidłowo je strawić.

Oleje i estry parafiny powodują nie tylko biegunki, wymioty czy bóle brzucha. Może pojawić się wysypka lub opuchnięcie języka, a w skrajnych przypadkach problemy z oddychaniem. Objawy zatrucia rybą maślaną powinny minąć w ciągu doby. Jeżeli jednak nie ustępują, należy zgłosić się do lekarza.

Jak bezpiecznie przyrządzić rybę maślaną?

Ryzyko wystąpienia tego typu skutków ubocznych po zjedzeniu ryby maślanej można nieco zmniejszyć. Ryby maślane powinny być długo gotowane, dzięki czemu można pozbyć się szkodliwych związków. Przed zjedzeniem porcji ryby maślanej najpierw należy spróbować kawałeczek. Jeżeli w ciągu godzin nie pojawią się reakcje niepożądane ze strony układu pokarmowego, rybę maślaną można spokojnie zjeść. O surowej rybie maślanej, która często jest wykorzystywana do sushi, najlepiej zapomnieć.

Zobacz galerię i poznaj proste przepisy na dania rybne na obiad. Poniżej znajdziesz także quiz, w którym możesz sprawdzić swoją kulinarną wiedzę o rybach.

Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Quiz. W sklepie rybnym. Mało kto odpowie na 10 pytanie!
Pytanie 1 z 10
Ta ryba może spowodować śmierć i tylko nieliczni kucharze potrafią ją przyrządzić. Mowa o:
Listen on Spreaker.