Jakich ryb należy unikać w sushi?

2016-11-14 20:39

Sushi zdobyło ogromną popularność. Możemy je jeść w restauracjach japońskich i barach sushi, możemy je przyrządzić sami. W obu przypadkach jednak należy uważać na gatunki wykorzystywanych ryb. Jakich ryb nie powinniśmy jeść?

jakich-ryb-nalezy-unikac-w-sushi.jpg
Autor: pixabay.com Jakich ryb należy unikać w sushi?

Spis treści

  1. Ryba maślana
  2. Tilapia
  3. Węgorz
  4. Ośmiornica
  5. Tuńczyk
  6. Nieświeża ryba

Ryba maślana

Ryba maślana bardzo często jest wykorzystywana w sushi. Jest smaczna, ale surowa może spowodować problemy żołądkowe. Wynika to z tego, że zawiera toksyny, które nie każdy żołądek dobrze zniesie.

Tilapia

Choć brzmi inaczej, to jest to ryba bardzo podobna do pangi. Po aferze z pangą, tilapia zastąpiła ją w supermarketach, ale również w barach sushi.

Węgorz

Ryba nie dla wrażliwców. Po pierwsze, WWF alarmuje, że niedługo węgorz może wyginąć jako gatunek. Po drugie warto pamiętać, że węgorz jest padlinożercą.

Ośmiornica

Nie jest rybą , ale również znajdziemy ją w sushi. Ośmiornicę bardzo trudno jest dobrze przyrządzić, więc może po prostu być niesmaczna.

Tuńczyk

Kolejny gatunek, któremu grozi wyginięcie. Ponadto zawiera dużo metali ciężkich, w tym rtęć. Zamiast tuńczyka można wybrać okonia lub doradę.

Nieświeża ryba

Tego chyba nie trzeba uzasadniać. Zatrucia pokarmowe nieświeżą rybą należą do najbardziej nieprzyjemnych. Z tego też powodu odradzamy kupowania sushi w supermarketach lub firmach cateringowych.