Jakich ryb należy unikać w sushi?
Sushi zdobyło ogromną popularność. Możemy je jeść w restauracjach japońskich i barach sushi, możemy je przyrządzić sami. W obu przypadkach jednak należy uważać na gatunki wykorzystywanych ryb. Jakich ryb nie powinniśmy jeść?
Spis treści
Ryba maślana
Ryba maślana bardzo często jest wykorzystywana w sushi. Jest smaczna, ale surowa może spowodować problemy żołądkowe. Wynika to z tego, że zawiera toksyny, które nie każdy żołądek dobrze zniesie.
Tilapia
Choć brzmi inaczej, to jest to ryba bardzo podobna do pangi. Po aferze z pangą, tilapia zastąpiła ją w supermarketach, ale również w barach sushi.
Węgorz
Ryba nie dla wrażliwców. Po pierwsze, WWF alarmuje, że niedługo węgorz może wyginąć jako gatunek. Po drugie warto pamiętać, że węgorz jest padlinożercą.
Ośmiornica
Nie jest rybą , ale również znajdziemy ją w sushi. Ośmiornicę bardzo trudno jest dobrze przyrządzić, więc może po prostu być niesmaczna.
Tuńczyk
Kolejny gatunek, któremu grozi wyginięcie. Ponadto zawiera dużo metali ciężkich, w tym rtęć. Zamiast tuńczyka można wybrać okonia lub doradę.
Nieświeża ryba
Tego chyba nie trzeba uzasadniać. Zatrucia pokarmowe nieświeżą rybą należą do najbardziej nieprzyjemnych. Z tego też powodu odradzamy kupowania sushi w supermarketach lub firmach cateringowych.