Syrop z czosnku. Naturalny antybiotyk w walce z przeziębieniem

2024-01-17 10:35

Syrop czosnkowy to naturalny lek, który świetnie poradzi sobie z przeziębieniem i wzmocni odporność. W łatwy i szybki sposób można zrobić go domu. Wystarczą tylko trzy pełne zdrowia składniki, przegotowana woda i kilka minut wolnego czasu. Zobaczcie, jak zrobić syrop z czosnku i dowiedzcie się na co pomaga.

syrop z czosnku
Autor: Shutterstock Syrop czosnkowy to domowy lek z 3 składników.

Spis treści

  1. Syrop z czosnku – składniki
  2. Jak przygotować syrop z czosnku?
  3. Jak pić syrop z czosnku?
  4. Syrop czosnkowy – przepis krok po kroku

Syrop z czosnku – składniki

Do przygotowania domowego syropu czosnkowego potrzebne są tylko trzy produkty. Wszystkie składniki wyróżniają się wysoką zawartością witamin, minerałów i substancji odżywczych, które wzmacniają odporność i skutecznie walczą z przeziębieniem. Są łatwo dostępne przez cały rok. Być może wszystkie składniki do syropu czosnkowego macie w domu i nawet wycieczka do sklepu nie będzie konieczna.

Z czego więc zrobić naturalny syrop na przeziębienie? Lista składników obejmuje tylko trzy składniki oraz przegotowaną i ostudzoną wodę. Aby zrobić syrop z czosnku w domu, należy zaopatrzyć się w takie produkty jak:

  • czosnek – działa jak naturalny antybiotyk, który skutecznie zwalcza infekcje, kaszel i katar oraz gorączkę
  • cytryny – źródło rutyny i witaminy C, łagodzi przeziębienie, działa oczyszczająco i bakteriobójczo
  • miód lipowy – ma działanie bakteriobójcze, antyseptyczne, przeciwgorączkowe i napotne, zwalcza kaszel i wspomaga odporność

Jak przygotować syrop z czosnku?

Przepis na domowy syrop z czosnku, który wzmacnia odporność i skutecznie walczy z przeziębieniem, jest bardzo łatwy. Czas przygotowania to zaledwie kilka minut, ale należy poczekać trzy dni, aż mikstura nabierze mocy.

Jak więc zrobić syrop czosnkowy? Przepis został podzielony na kilka bardzo łatwych kroków:

Jak pić syrop z czosnku?

Syrop czosnkowy z dodatkiem cytryny i miodu to naturalny lek. Najlepiej stosować go w okresie jesiennym i zimowym, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na różnego rodzaju infekcje. Jego zaletą jest to, że działa jak antybiotyk, który nie wykazuje żadnych skutków ubocznych. Pozytywnie wpływa na zdrowie całego organizmu.

Aby budować odporność, należy stosować 1 łyżkę syropu z czosnku dziennie. W czasie przeziębienia dawkę można zwiększyć. 2 lub 3 łyżki w ciągu dnia wystarczą, aby szybciej zwalczyć infekcję.

Syrop czosnkowy – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1,5 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody
  • 3 główki czosnku
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki miodu lipowego

Przygotowanie:

1. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i przełożyć do czystego słoika.

2. Wlać sok wyciśnięty z 2 cytryny i wodę. Dodać miód i dokładnie wymieszać.

3. Słoik zakręcić i wstawić do szafki na 3 dni.

4. Stosować po 1 łyżce dziennie. W czasie przeziębienia pić od 2 do 3 łyżek dziennie.

Zobacz galerię i poznaj smaczne leki z domowej apteki.

Czosnek - dlaczego warto go jeść?