Syrop imbirowy - jak zrobić domowy superhit na przeziębienia
Gdy człowiek zmarznie, przewieje go lub zmoczy, nie należy poddawać się chorobie. Ale szybko przygotować syrop imbirowy - domowe remedium na przeziębienie. Dzięki syropowi z imbiru i miodu ciało szybko się rozgrzewa, a zarazki wywołujące przeziębienie nie mają żadnych szans.
Spis treści
Przez ponad połowę roku pogoda nas nie rozpieszcza. Jesienne deszcze, zimowe szarugi i chlapy sprzyjają infekcjom. Wystarczy przemarznąć, zmoczyć nogi lub zetknąć się w komunikacji miejskiej z zainfekowaną osobą, by dopadło nas przeziębienie. Zawsze, gdy czujemy się niewyraźnie, powinniśmy bez zwłoki przygotować sobie i rodzinie zdrowy, skuteczny i pyszny syrop z imbiru. Zawarte w nim naturalne składniki to najwięksi pogromcy wirusów.
Syrop imbirowy - przepis
Do przygotowania syropu imbirowego potrzebne będą:
- kawałek korzenia imbiru wielkości męskiego kciuka, czyli 4-5 cm długości - imbir znany jest od tysiącleci ze swoich rozgrzewających i dezynfekujących właściwości
- cytryna (najlepiej ekologiczna) - cytryna to bogactwo antyoksydantów, a zwłaszcza wzmacniającej odporność witaminy C oraz olejków eterycznych ułatwiających oddychanie
- 3-4 łyżki miodu lipowego - miód lipowy ma działanie wiruso- i bakteriostatyczne oraz napotne - pamiętać jednak należy, że miodu nie podaje się dzieciom poniżej 7 roku życia
- szczypta kurkumy - udowodniono naukowo, że zawarte w niej składniki niszczą wirusy i działają przeciwzapalnie
- szklanka wrzątku
Syrop z imbiru - przygotowanie
Imbir należy obrać ze skórki i pokroić w plasterki. (Tutaj: Jak obrać imbir?) Cytrynę wyszorować, cienko obrać, usunąć białe albedo i skórkę pokroić. Imbir i skórkę cytryny przełożyć do rondelka, dosypać kurkumę, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez około 8-10 minut. Następnie należy odstawić rondelek i poczekać aż mikstura przestygnie - w innym przypadku wysoka temperatura zniszczy dużą część witaminy C i aktywnych związków zawartych w miodzie. Ostudzony napar przelać do słoiczka i dodać sok z cytryny oraz miód. Wymieszaj. Pić po łyżeczce lub dodawać do herbaty, której temperatura nie przekracza 70°C.
Tak przygotowany syrop z imbiru można przechowywać w lodówce przez około tydzień.
Polecamy także:
Imbir na przeziębienie: jak zrobić napój z imbiru?
Herbata z imbirem i pomarańczą
Które przyprawy leczą? Właściwości lecznicze popularnych przypraw
Galeria: leki z domowej apteki - 7 sprawdzonych przepisów!