Spis treści
Lipiec to czas wakacji, które jednak dla wielu osób oznaczają czas przygotowania przetworów z owoców i warzyw oraz okazjonalnie pojawiających się grzybów. Jakie przygotować przetwory w lipcu?
Przetwory z owoców w lipcu - przykładowa lista
Na początku lipca często do dyspozycji mamy jeszcze truskawki, na które już kończy się sezon. Owoce są wyraźnie mniejsze, za to bardzo często słodsze i twardsze. Doskonale nadają się na konfitury i dżemy, a także do nalewki:
Czereśnie i wiśnie to lipcowe hity owocowe. Podobnie jak z truskawek, przygotowujemy z nich dżemy, konfitury i nalewki oraz sok.
Porzeczki i agrest to prawdziwe bomby witaminowe. To też owoce doskonale nadające się na przetwory - sprawdźcie sami!
Lipiec to czas czarnych jagód, zwanych inaczej czarnymi borówkami. To także owoce nadające się na przetwory - bardzo wartościowe, pełne witamin. Podobnie jest z malinami, na które także w lipcu rozpoczyna się sezon.
Przetwory z warzyw w lipcu: przykładowa lista
Lipiec to miesiąc, w którym dojrzewa fasolka szparagowa oraz ogórki i cukinia. Oprócz spożywania tych warzyw na bieżąco, warto zamknąć ich smak w słoikach, zachowując na zimę także ich cenne wartości odżywcze.
-
Ogórki kiszone [przepis]: czego potrzebujemy, ile soli sypać?
-
Kiszona cukinia [PRZEPIS]: jak przygotować, ile soli dodać?
-
Co zrobić z kabaczków i cukinii: Przetwory na zimę - przepisy
Przetwory z grzybów w lipcu: przykładowa lista
Czasem, jeśli lipiec nie jest bardzo upalny i pada sporo deszczów, w lipcu pojawiają się grzyby - kurki, maślaki, prawdziwki i koźlarze (choć oczywiście nie tylko). Oprócz suszenia zbiorów, można też z grzybów przygotować pyszne przetwory na zimę.
ZNACZNIE więcej przepisów na przetwory znajdziecie TUTAJ!
