Kurki marynowane: przepis na przetwory z kurek

Kurki marynowane: przepis na przetwory z kurek

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Marynowane kurki można dodawać do sałatek, sprawdzają się też jako zakąska

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Marynowane kurki są doskonałe nie tylko do sałatek, ale również do kanapek i podgryzania. Warto przyrządzić domowe przetwory z grzybów, kiedy kurki dostępne są w sklepach i na straganach, a przez to tańsze. Podajemy sprawdzony przepis na kurki! Więcej o kurkach, ich wartości odżywczej i przydatności kulinarnej znajdziecie tutaj.

Składniki

  • świeże kurki

  • marchewka

  • cebula

  • na zalewę:

  • 4 szkl. wody

  • 1 szkl. octu spirytusowego 10%

  • 5 łyżek cukru

  • 1 łyżka soli

  • 2 liście laurowe

  • 5 ziarenek ziela angielskiego

  • 1 łyżka ziaren pieprzu kolorowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Najpierw należy zagotować wodę, dodać wszystkie przyprawy i ocet, a następnie gotować na małym ogniu przez 10 minut.

  • Obieramy marchewkę, cebulę i kroimy w kawałki. Cebulę należy zalać wrzątkiem na sicie. Dokładnie oczyszczamy i płuczemy kurki. Potem wrzucamy do gorącej, lekko osolonej wody, dodajemy marchewkę i gotujemy przez około 10 min. Odcedzamy.

  • Przygotowujemy wyparzone słoiki i napełniamy gorącymi kurkami, marchewką i cebulą, a następnie zalewamy wrzącą zalewą i zakręcamy wygotowanymi pokrywkami. Odstawiamy do ostygnięcia do góry dnem.

Ocena: 2,9