Ogórki kiszone [przepis]: czego potrzebujemy, ile soli sypać?

Ogórki kiszone [przepis]: czego potrzebujemy, ile soli sypać?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Podajemy sprawdzony przepis na ogórki kiszone w słojach

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sezon na pyszne ogórki gruntowe w pełni. Dlatego warto przyjrzeć się różnym przepisom i zastanowić, jak przygotować sobie zapas domowej roboty ogórków na chłodniejsze dni. Oto nasza propozycja, jak przyrządzić smaczne ogórki kiszone w słojach.

Składniki

  • 1 kg świeżych ogórków

  • 2 gałązki kopru

  • 2 liście chrzanu

  • 2 kawałki korzenia chrzanu (około 2 cm)

  • 2 liście winogron

  • 2 liście dębu

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 litr wody

  • 1 łyżka soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie składniki dokładnie umyć. Słoje wyparzyć wrzątkiem.

  • Ułożyć ciasno ogórki w słojach na przemian z pozostałymi składnikami.

  • Rozpuścić sól we wrzącej wodzie. Zalewę ostudzić do temperatury około 80 st. C, zalać nią ogórki i zamknąć słoje.

  • Postawić do góry dnem do ostygnięcia (sprawdzić, czy nie ciekną). Przechowywać w chłodnym miejscu. Ukiszone będą za ok. 3 tygodnie.

Ocena: 3,6