Pikantne steki wołowe z kością

2019-05-29 6:56

Rewelacyjne steki wołowe przygotowane w wersji pikantnej. Aromatyczne, intensywne w smaku i kruche mięso przygotowane na ruszcie zachwyci gości podczas letnich przyjęć w ogrodzie.

Pikantne steki wołowe z kością
Autor: Shutterstock Pikantne steki wołowe z kością - gwiazda letnich przyjęć.

Tradycyjnie na plenerowych przyjęciach przy grillu podajemy wieprzowinę lub kurczaka, czasem ryby. Warto rozszerzyć tę listę o soczyste i pyszne steki wołowe. Przygotujesz je łatwo i zachwycisz wszystkich pysznym, soczystym mięsem.

Składniki:

4 duże podwójne steki wołowe z kością

4 ząbki czosnku

po 4 łodyżki ziół (natka, tymianek, oregano, bazylia, szczypiorek)

2 łyżki octu winnego

szklanka oleju

2 łyżki musztardy

łyżeczka suszonego majeranku

pieprz cayenne

sól

Z przeciśniętego przez praskę czosnku, posiekanych ziół, octu, musztardy, majeranku, pieprzu i oleju przygotować marynatę.

Posmarować nią mięso i włożyć do lodówki na 2 dni. Następnie osączyć z marynaty i ułożyć na rozgrzanym ruszcie.

Grillować po 2 minuty z każdej strony, chyba że chcemy mięso mocniej wypieczone. Wtedy wydłużyć czas pieczenia.

Po zdjęciu z grilla mięso posolić.

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek