Pikantne steki wołowe z kością
Rewelacyjne steki wołowe przygotowane w wersji pikantnej. Aromatyczne, intensywne w smaku i kruche mięso przygotowane na ruszcie zachwyci gości podczas letnich przyjęć w ogrodzie.
Tradycyjnie na plenerowych przyjęciach przy grillu podajemy wieprzowinę lub kurczaka, czasem ryby. Warto rozszerzyć tę listę o soczyste i pyszne steki wołowe. Przygotujesz je łatwo i zachwycisz wszystkich pysznym, soczystym mięsem.
Składniki:
4 duże podwójne steki wołowe z kością
4 ząbki czosnku
po 4 łodyżki ziół (natka, tymianek, oregano, bazylia, szczypiorek)
2 łyżki octu winnego
szklanka oleju
2 łyżki musztardy
łyżeczka suszonego majeranku
sól
Z przeciśniętego przez praskę czosnku, posiekanych ziół, octu, musztardy, majeranku, pieprzu i oleju przygotować marynatę.
Posmarować nią mięso i włożyć do lodówki na 2 dni. Następnie osączyć z marynaty i ułożyć na rozgrzanym ruszcie.
Grillować po 2 minuty z każdej strony, chyba że chcemy mięso mocniej wypieczone. Wtedy wydłużyć czas pieczenia.
Po zdjęciu z grilla mięso posolić.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek