Kiszonki - tani i dostępny zastrzyk witamin i zdrowia. Dlaczego warto jeść kiszonki?

2023-03-13 12:27

Kiedy zimą brakuje świeżych warzyw i owoców prosto z ogródka, nadchodzi najlepsza pora na skosztowanie kiszonek. Są nie tylko pyszne, łatwo dostępne i niedrogie, ale też niezwykle zdrowe. Sprawdź, jakie wartości odżywcze mają kiszonki.

Kiszonki - tani i  dostępny zastrzyk witamin i zdrowia. Dlaczego warto jeść kiszonki?
Autor: Shutterstock Kiszone warzywa to najlepsze źródło witamin, łatwo dostępne, niedrogie i niedoceniane

Najpopularniejszym rodzajem kiszonek są te z kapusty oraz z ogórków. W taki sam sposób można przyrządzać także paprykę, cukinię, rzodkiewkę czy buraki.

By ukisić na przykład kapustę, wystarczy poszatkować ją, a następnie poukładać warstwami w słoiku lub glinianym naczyniu, dociskając starannie każdą warstwę. Po odlaniu nadmiaru soku i ewentualnym zalaniu zalewą (2 łyżki soli na litr wody), przygniatamy wszystkie warstwy i zatykamy naczynie gazą czy talerzem. Po 1-2 tygodniach trzymania w temperaturze pokojowej potrawa będzie gotowa, musimy jednak pilnować, by niewielka warstwa soku cały czas była na górze kapusty.

Proces kiszenia nie tylko nie pozbawia warzyw wartości odżywczych, ale je wręcz podwaja! Polega on bowiem na zamienianiu cukrów w kwas mlekowy, który reguluje równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Kiszonki dzięki zawartym substancjom przyczyniają się też do oczyszczania jelit ze złogów, poprawiają przemianę materii i sprzyjają odchudzaniu.

Przygotowane w ten sposób warzywa są nie tylko mnie kaloryczne, ale też bogatsze w witaminę B i C. Zawierają także witaminę K, E, A oraz magnez, wapń, żelazo i cynk.  Na dodatek w dużych ilościach. Zamiast kupować w aptece suplementy diety i drogie witaminy, uzupełnijmy swoją dietę o kiszone warzywa. Zwłaszcza na przedwiośniu, kiedy świeże warzywa i owoce są drogie, kiszonki są polecane jako doskonałe źródło zdrowia i ochrona przed infekcjami.

Więcej o kiszonkach możesz przeczytać tutaj:

Kiszonki: przepisy na kiszone warzywa nie tylko na zimę

TYLKO KISZONKI: o kiszeniu, fermentowaniu i soleniu żywności [KSIĄŻKA]