Kania - przepisy. Co zrobić z czubajki kani czyli sowiego parasolnika?
Sezon na kanie rozpoczyna się w sierpniu i trwa niemal całą jesień. To jedne z pierwszych wakacyjnych grzybów, ich pojawienie się w lasach zwiastuje nadejście sezonu grzybowego. Kanie jest łatwo znaleźć bo zazwyczaj rosną dość wysokie i wyraźnie odznaczają się na tle poszycia leśnego. To bardzo smaczne grzyby, które umiejętnie przyrządzone mogą uwodzić podniebienia nawet największych smakoszy. Co zrobić z kani?
Spis treści
Czubajka kania to grzyb powszechnie występujący w polskich lasach. Jej charakterystyczne parasolowate kapelusze na długich centkowanych trzonach rosną zazwyczaj w niezbyt gęstych lasach, na polanach leśnych, łąkach, obrzeżach lasów, przy leśnych drogach. Często nie trzeba więc zagłębiać się zbytnio w las, aby nazbierać tych smacznych grzybów. Należy jednak bardzo uważać, zwłaszcza jeśli nasza wiedza o grzybach nie jest specjalnie rozległa, bo kanie bywają mylone z bardzo niebezpiecznym muchomorem sromotnikowym. Więcej na ten temat można przeczytać w artykule: Jak rozpoznać kanię i nie pomylić jej ze sromotnikiem?.
Kania - najsmaczniejsze są kapelusze
Kanie są smaczne i zdrowe. Są dobrym źródłem pełnowartościowego białka, a także witamin i minerałów. Są przy tym niskokaloryczne, bo w 80-procentach składają się z wody. Do jedzenia nadają się jej kapelusze, trzony są twarde i łykowate. Rozwinięty kapelusz kani wystarcza zazwyczaj na posiłek dla 1 osoby. Co zrobić, żeby kania się rozwinęła?.
Co przygotować z kani
Zazwyczaj kanię smażymy, wcześniej panierując w rozkłóconym jajku i bułce tartej - jak kotlety schabowe. Można z niej zrobić także zupę, flaczki lub udusić do ziemniaczków. Kapelusze kani można też ususzyć i zmielić, w ten sposób powstaje niesamowicie aromatyczna przyprawa do mięs i sosów. Oto sprawdzone przepisy na dania z kani:
- Kania smażona w panierce
- Flaczki z kani
- Diabelska zupa z kani
- Duszone młode kanie
- Jak prawidłowo suszyć grzyby?