Kania - przepisy. Co zrobić z czubajki kani czyli sowiego parasolnika?

2021-08-21 11:17

Sezon na kanie rozpoczyna się w sierpniu i trwa niemal całą jesień. To jedne z pierwszych wakacyjnych grzybów, ich pojawienie się w lasach zwiastuje nadejście sezonu grzybowego. Kanie jest łatwo znaleźć bo zazwyczaj rożną dość wysokie i wyraźnie odznaczają się na tle nieco niższego poszycia leśnego. To bardzo smaczne grzyby, które umiejętnie przyrządzone mogą uwodzić podniebienia nawet największych smakoszy. Co zrobić z kani?

Co zrobić z kani
Autor: Shutterstock Kanię można usmażyć w panierce jak kotlety.

Spis treści

  1. Kania - najsmaczniejsze są kapelusze
  2. Co przygotować z kani

Czubajka kania to grzyb powszechnie występujący w polskich lasach. Jej charakterystyczne parasolowate kapelusze na długich centkowanych trzonach rosną zazwyczaj w niezbyt gęstych lasach, na polanach leśnych, łąkach, obrzeżach lasów, przy leśnych drogach. Zazwyczaj nie trzeba więc zagłębiać się zbytnio w las, aby nazbierać tych smacznych grzybów. Należy jednak bardzo uważać, zwłaszcza jeśli nasza wiedza o grzybach nie jest specjalnie rozległa, bo kanie bywają mylone z bardzo niebezpiecznym muchomorem sromotnikowym. Więcej na ten temat można przeczytać w artykule: Jak rozpoznać kanię i nie pomylić jej ze sromotnikiem?.

Czubajka kania. Dlaczego warto jeść kanie?

Kania - najsmaczniejsze są kapelusze

Kanie są smaczne i zdrowe. Są dobrym źródłem pełnowartościowego białka, a także witamin i minerałów. Są przy tym niskokaloryczne, bo w 80-procentach składają się z wody. Do jedzenia nadają się jej kapelusze, trzony są twarde i łykowate. Rozwinięty kapelusz kani wystarcza zazwyczaj na posiłek dla 1 osoby. Co zrobić, żeby kania się rozwinęła?.

Co przygotować z kani

Zazwyczaj kanię smażymy, wcześniej panierując w rozkłóconym jajku i bułce tartej - jak kotlety schabowe. Można z niej zrobić także zupę, flaczki lub udusić do ziemniaczków. Kapelusze kani można też ususzyć i zmielić, w ten sposób powstaje niesamowicie aromatyczna przyprawa do mięs i sosów. Oto sprawdzone przepisy na dania z kani:

Na grzyby: jak się przygotować do grzybobrania
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE