Jak przyrządzić kanię? Przepis na smażoną kanię w panierce

2021-08-23
Edyta Folwarska
Jak przyrządzić kanię? Smażona kania w panierce - przepis
Autor: thinkstockphotos.com Smażona kania to najpopularniejszy sposób przyrządzania tego smacznego grzyba
łatwy
15 min
2

Przygotowanie kani to prosta sprawa. Zanim jednak zajmiemy się smażeniem, sprawdźmy, czy aby na pewno zebrany przez nas grzyb nie jest trujący - kania często bywa mylona ze śmiertelnie trującym muchomorem sromotnikowym. Kiedy już mamy pewność, co o tego, że na naszym talerzu wylądują właśnie kanie, można zabrać się za ich smażenie. Podajemy przepis na popularne polskie danie: kania smażona w panierce.

SKŁADNIKI

  • 2 rozwinięte kanie
  • klarowane masło lub olej do smażenia
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • bułka tarta do panierowania
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Kanie należy oczyścić, opłukać i lekko osuszyć, włożyć do miseczki, zalać mlekiem i odstawić na godzinę.

    Jajka roztrzepać w miseczce, dodając sól i pieprz do smaku. Na patelni rozgrać tłuszcz.

    Zanurzać kanię w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej, a potem układać na rozgrzany tłuszcz.

    Obsmażyć z obu stron tak, aby panierka była lekko złotawa. Podawać na gorąco najlepiej z pieczywem lub domowymi frytkami.

Czubajka kania. Dlaczego warto jeść kanie?

Przepis na domowe frytki z piekarnika znajdziesz w galerii!

Edyta Folwarska